Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son iki yıldır yaşanan kuraklık çiftçileri olumsuz yönde etkiledi. Gaziantep genelinde kurak kış mevsimi nedeniyle geçtiğimiz yıl tarım ürünlerinin büyük oranda zarar gördüğünü ifade eden Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, GAP projesinin tamamlanmasıyla birlikte Gaziantep ve bölge tarımının mevisme bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarının çözümleneceğini ifade ettiler.
"ÇİFTÇİLERİMİZİN BÜYÜK BİR KISMI KURAKLIKTAN ETKİLENDİ"
Gaziantep son yılların en kurak kış mevsimlerinden birini yaşıyor. Meydana gelen kış kuraklığı nedeniyle çok sayıda tarım ürünü kuraklıktan etkilenirken Gaziantep tarımının bel kemiği Antep Fıstığında istenen rekolteye ulaşılamadı. Konuyla ilgili Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve Nurdağı Ziraat Başkanı Kemal Belpınar gazetemize açıklamalarda bulundu. 2016 yılında Hububat tarımı yapan çifçilerin büyük bir kısmının yaşanan kuraklıktan etkilendiğini söyleyen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, "Hububat eken çiftçilerimizin büyük kısmı kuraklıktan olumsuz etkilendi. Çiftçilerimizin yüzde 30'luk kısmı kuraklıktan etkilenemedi ancak onlarda masraflarını karşılayamadılar. Sulu arazilerde ise kuraklıktan dolayı çiftçiler arazilerini daha fazla suladığı için maliyetler arttı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının girişimleriyle Ziraat Bankasından çiftçilerin almış olduğu krediler yüzde 3 faizle ileri tarihe ertelendi. Bu sayede çiftçilerimiz rahat bir nefes aldılar. Geçtiğimiz yıl etkili olan kuraklık bu yılda etkisini gösteriyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tohum yardımı yapıldı. Çiftçilerimizin büyük bir kısmı yağışların olmamasından dolayı ekin ekmek konusunda tereddütte kaldı. Özellikle küçük toprağa sahip çiftçilerimiz Belediye tarafından verilen tohumlar sayesinde ekim yaptılar. Ancak yağışların olmaması durumunda bu yılda sıkıntı yaşanacak" diye konuştu.
"ANTEP FISTIĞINDA BEKLEDİĞİMİZ REKOLTEYİ ALAMADIK"
Tarım alanlarının sulanması konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade eden Yiğit, "GAP projesi kapsamında yapımı süren barajların bir an önce tamamlanması gerekiyor. Yeraltı sularının bir kısmı kurumuş durumda. Önümüzdeki yılda benzer bir kuraklığın yaşanması durumunda yeraltı kuyularının büyük bir kısmı kurayacak. Öte yandan yaşanan kuraklık Antep fıstığı ve zeytini olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yılın başında ağaçlar dolu görünürken hasat zamanı çiftçiler umduğunu bulamadı. Beklediğimiz rekolteyi alamadık. Kuraklık nedeniyle fıstıkta yanmalar başladı. Böyle olunca çiftçiler fıstığı erken toplamak zorunda kaldılar. Erken hasat nedeniyle beklentimiz olmadı. Bu yılda kuraklık olması durumunda önümüzdeki yıl mahsulün büyük bir kısımında kurumalar yaşanacaktır. Geçtiğimiz yıl sulanamayan arazilerden yüzde 20 oranında ürün alınabildi. Alınan ürün ancak çiftçinin masrafını karşıladı" şeklinde konuştu.
NURDAĞI KURAKLIK TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYA
Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar, "Bölgemizde yıllık yağış miktarının 800 ile 600 kilogramın altına düşmesi durumunda taban sularında ciddi sıkıntılara yol açıyor. Geçtiğimiz yıl Gaziantep'te metrekareye ortalama 300 kilogram yağış düştü. Taban suyunun belirli bir seviyede olması gerekli ki ürünler yeterli gelişimi sağlayabilsin. Bundan dolayı Nurdağı ilçesinde bulunan 650 kuyunun taban su seviyesi kuraklık nedeniyle ciddi oranda azalmıştır. Bu durumda çiftçilere ciddi bir enerji maliyeti oluşturdu. Gaziantep'te olduğu gibi Nurdağı'nda da ciddi bir kuraklık tehditi var. Türkiye'de bulunan sulanabilir 2,5 milyon hektar tarım arazisinin sulamaya açılması gerekiyor. Türkiye'de uygulanan GAP projesi gibi sulama projelerinin tamamlanması gerekiyor. Özellikle GAP bizim için çok önemli. Biz ilçemizde yılda 25 milyon lira elektrik parası ödüyoruz. Ama proje tamamlandığında bu ücret çiftçinin cebinde kalacak. Hem ülkemize katkı sağlayacak hem de birim alanda verimi ikiye katlayacak" diye konuştu.