USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“Kuruyemişe dikkat edin”

“Kuruyemişe dikkat edin”
08-07-2019 11:01
Gaziantep

Gaziantep Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Settar Kıratlı, kuruyemiş satışında yaz aylarında artış olduğuna dikkat çekerken, tüketicilerin ucuz kuruyemiş noktasında dikkatli olmalarını istedi. Kıratlı, ucuz kuruyemişin çoğu zaman küflü olabileceğini anlattı.

“UCUZ DİYEREK KANMAYIN KÜFLÜ ÇIKIYOR”

“Halk arasında küf olarak adlandırılan bu mantarın ürettiği en zehirli maddelerden birisi aflatoksin olarak adlandırılıyor. Küf mantarı toprakta ve hava bol miktarda bulunuyor. Bazı mantarlar üreme için seçici davranırken aflatoksin üreten mantarlar hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklı gıdalarda üretebiliyor. Gıdanın içeriği de bu açıdan önemlidir. Şeker içeriği yüksek gıdalar üremeyi kolaylaştırıyor” diye konuşan Gaziantep Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Settar Kıratlı, ucuz satın alınan kuruyemişlerde genelde hastalık belirtileri olabileceğine dikkat çekti. Kıratlı sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Kuruyemişin taze tüketilmesi gerekir. Fakat cadde ve sokak köşelerinde bakıyoruz seyyar tablalarda 8-10 liraya kuruyemiş satılıyor. İşte kalitesiz ve taze olmayan bu kuruyemişler insanlarda değişik hastalıklara yol açabilir. Bu tür kuruyemişlerin zabıta aracılığıyla piyasadan men edilmesi gerekir. Üremeleri için en uygun koşul olarak sıcaklığın 25-30 derece arası ve nemin yüzde 70 üzeri olması gerekiyor. Genellikle 10 derecenin altında üremeleri duruyor. Oksijen bağımlı olsalar da ortamda yüzde 1 kadar oksijen bulunması bile üremelerine yetebiliyor.”

BU TÜR KURUYEMİŞLERİN ZARARLARI

Kıratlı sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Aflatoksinlerin, insanda zehirleyici etkileri yanında, doğumsal anomaliler, hepatit, siroz ve kanser yapıcı etkileri bulunuyor. Akut yani ani zehirlenme etkileri genelde çok seyrek görülüyor. Yüksek miktarda aflatoksin içeren gıdaların kısa sürede ve fazla miktarda tüketimi genel zehirlenme belirtilerine benzer sindirim bozukluğu, sarılık, vücutta kanamalar ve karaciğer yetersizliği ile ölüme neden olabiliyor. Kan ve idrar testleri ile teşhis edilebiliyor. Kronik yani yavaş ve uzun süreli zehirlenmede ise B tipi hepatit yani karaciğer iltihabına bağlı siroz, karaciğer kanseri, kalın bağırsak, mide, akciğer kanseri ve iç organlarda yağlanmaya bağlı harabiyete neden olabiliyor. Koşullar uygun olduğunda en çok küf ve buna bağlı aflatoksin oluşumuna neden olan gıdalar, yağlı tohumlar, kuruyemişler, kuru meyveler, kuru bakliyat, sert kabuklu meyveler, tahıllar ve peynirler olarak biliniyor. Hava ve topraktan bulaşmayı engellemek mümkün olmasa da üremeye engel olmak için alınması gereken bazı tedbirler işe yarıyor. Geleneksel toprak üzerinde kurutma yerine yerden yüksek gergin ağlar üzerine seyrek şekilde yayarak, zedelenmişleri ayıklayarak kurutmak gerekiyor. 10 dereceden düşük ısıda, nemsiz ortamda depolanması, nakliyat esnasında ve sonrası da bu koşulların sürdürülmesi gerekiyor. Son tüketici olarak bu risklerden uzak kalmak için, küf içermeyen, canlı doğal görünümlü, zedelenmemiş, yeni hasat ve vakumlu ambalajlı ve güvenilir markalı ürünleri tercih etmek evde de soğuk ve nemsiz ortamda muhafaza etmek gerekiyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler