Gaziantep’e yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen “Kuzey Şehir Projesi” nin fikir ve görüş toplantılarının sonuncusu yapıldı. Özel bir otelin toplantı salonunda konusunda uzmanların katılımı ile gün boyu süren toplantıdan somut veriler elde edildi. Planlamaya göre 2030 yılında Kuzey Şehir’de ortalama 160 bin kişinin yaşaması planlanıyor.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyük şehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, 20 yıl önceki kent nüfusu ile 20 yıl sonraki kent nüfusunun ortaya konulması gerektiğini söyledi. Köken, “20 yıl önce kaç nüfus yaşıyordu şimdi kaç nüfus yaşıyor, buna bakmak lazım. Bu nüfusa göre gelecekte iyi bir kent oluşturmamız lazım” dedi.
“Geçmişteki 20–30 yıla bakınca şehrin eksisi ve artısı ile nasıl bir plan çizdiğini görebiliyoruz” diyen Köken, “Buradan hareketle gelecek 20–30 yılın planını yapmak için bugün burada bulunuyoruz. TOKİ bugün çok önemli bir iş yapıyor. TOKİ’nin herkesimden insanların görüşlerine başvurduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Köken, “Herkes cebindeki paraya göre bina yapamaz, siyasi gücüne göre de yapamaz. Bizden sonrakinin ne olacağına, hangi fikire, idolojiye inanacağını bilemeyiz ki. Onun için bizden sonrakilerini de görüşleri düşünülmeli ve hesaba katarak şehirler kurmalı. Bugün bunun için burada bulunuyoruz. Yarın kimse demesinki bizim fikrimiz alınmadı. Herkes gelip fikirlerini burada söylemeli” şeklinde konuştu.
TOKİ İmar Planlama ve Kentsel Daire Başkanı Uğur İnal da Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusuna yeni yerleşim yerleri oluşturmak için TOKİ başkanlığında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Gaziantep’te “Kuzey Şehir Projesi” yle ilk adımı attıklarını söyledi. Yaklaşık 8,5 milyon metre kare alan üzerinde modren bir kentin yanı sıra geleneksel, mimari, kültürel, yerel bir yapının esas alındığı yaklaşık 50 bin konutluk yerleşim alanın çalışmalarına başladıklarını kaydetti.
TOKİ olarak Kuzey Şehir Projesi çalışmalarında yerel aktörlerin paydaş analizi, arama konferansı ve çalıştay ile bir bütünlük içinde bir dizi etkinlikler düzenlendiğini vurgulayan İnal, bu etkinliklerde; yol haritası, eksiler ve artılar, stratejiler, planlar, programlar ve projeler adı altında birçok çalışmalar yapıldığını aktardı.
Proje danışmanı ve şehir plancısı Özdemir Sönmez ise, bugüne kadar yapılan arama konferansları ve çalıştaylardan çıkan sonuçları bir sinevizyon eşliğinde sundu. Birçok kamuoyu ve sivil toplum örgütleri ile Kuzey Şehir Projesi hakkında araştırmalar, fikirler ve sorulara cevaplar aldıklarını aktaran Sönmez, elde edilen sonuçlar neticesinde yeni bir şehir kurulacağını kaydetti.
Sönmez projeden; farklı kullanıcıları bir araya getirebilmeli, konut ve donatılarını karşılamalı, teknoloji ve çevreci bir kent modeli olabilmeli, modern teknoloji ile geleneksel yaşam kültürünü birleştiren donatı standardı yüksek, çevreye duyarlı, sosyal donatı alanları yüksek, tüm sosyal donatı alanlarını bünyesinde barındıran, kent ile birleşmiş, yaşanabilen, yaşam imkanı sunan, insan odaklı, geleneksel mahalle kültürüne sahip, kırsal yaşam, ekolojik özellikleri olan, yaya ve bisiklet yolu olan, yaşamsal mekanlar sağlayan, çocuk ve gençleri sanal dünyadan gerçek dünyaya çeken, tekrar sokak kültürüne alıştırabilen, konut sunumu ile fiyatları düşüren, sanayide çalışanların konut ihtiyaçlarının karşılanması ve buna bağlı olarak nüfus yoğunluğunun azaltılmasına imkan sağlayan, teknik ve sosyal açıdan tüm standartlarda bir yaşam oluşturabilen yeni kent oluşturmak gibi sonuçların çıktığını söyledi.
TOKİ görevlisi ve şehir plancısı Zinnur Büyükgöz de, mayıs ayında başlayan fikir toplama çalıştaylarının sonuncusunu yaptıklarını ifade ederek, her çalışmanın yüzde yüz doğru sonuca ulaşmadığını, ancak en yakın sonuca ulaşmak için çalışıldığını aktardi. Büyükgöz, son dönemlerde TOKİ’nin bir arayış içinde olduğunu kaydetti. Bu arayıştan yeni şehirler kurmanın ortaya çıktığını açıklayan Büyükgöz, “Bugün burada bizim amacımız yeni bir şehrin en işi şekilde yapılmasıdır. Birçok hazırlık, arama konferansı, fikirler ve sorun tespitleri ile kimlik tespitleri yapıldı” diye konuştu.
Kuzey Şehir Projesi’nin Şehitkamil ilçesinin kuzeyinde kent merkezine yaklaşık 20 kilo metre uzaklıkta ve iki etap halinde gerçekleşeceğini vurgulayan Büyükgöz, Gaziantep kent merkezinin 900 rakım yükseklikte bulunduğunu, Kuzey Şehir Projesi’nin ise kent merkezinden 100–150 metre daha yüksekte olacağını kaydetti. Arazi yapısının yüzde 80’lik kısmının düz olduğunu, verimli tarım topraklarına hiç dokunulmadığını belirten Büyükgöz, arazinin tamamının kamu arazisi olduğunu aktardı. 1 milyon 920 bin nüfuslu Gaziantep’in nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin 4’cü büyük kenti konumunda olduğunu dile getiren Büyükgöz, bu yoğunluğun 2030 yılında 160 bin kadarının Kuzey Şehir’de yaşamasının öngörüldüğünü açıkladı.
TOKİ görevlisi ve mimar Ahmet Yılmaz da, mimari tasarım ve konut tipolojileri ile ilgili bir sunum yaptı. Yılmaz, geleneksel Gaziantep evleri ve sokakları ile mimari Antepevleri hakkında bilgiler aktardı.
TEMATİK OTURUMDA UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ ALINDI
Daha sonra dört masada tematik oturumlar yapıldı. Bu oturmlarda konunun uzmanlarından görüş ve fikirleri alındı.
Paydaş analizi, derinlemesine mülakatlar, arama konferansları ve çalıştaydan oluşan 4 aşamalı bir süreçte 114 adet paydaşın tanımlandığını belirtildi.
Tematik oturumlarda; plan ve tasarıma yönelik irdelemeler, planlama, ulaşım ve erişebilirlik, yaşam kalitesi, kentsel ve mimari tasarım konularında fikir alış verişi yapıldı.
Sürecin ikinci aşaması olan derinlemesine mülakatlarda paydaşlarla Gaziantep Kuzey Şehir Projesi planlama çalışmasına ilişkin görüş, öneri ve beklentilere dönük mülakatlar yapıldı. Sürecin üçüncü aşaması olan arama konferansında; birlikte tüm paydaşların fikir ve önerileri alınarak ortak akıl platformu oluşturuldu. Son süreç olan çalıştay sürecinde ise, arama konferansı ve mülakatlarda çıkan sonuçlar doğrultusunda yapılan çalışmalar ve alternatiflerin katılımcıların görüş ve önerileri ile zenginleştirilerek ortak akıl lpatformu oluşturuldu.