USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

LYS öncesi öğrenci ve velilere uzman önerileri

LYS öncesi öğrenci ve velilere uzman önerileri
07-06-2017 07:35
Gaziantep

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Uzman Psikoloğu Gökçe Dertli, "Sınava günler kala yorgunluğa bağlı oluşan kaygıyı azaltmak için sınavı gözünüzde büyütmemek, sınavı bir savaş gibi görmeyip moralli ve inançlı girmek, yani zihinsel ve fiziksel yorgunluğu azaltmak gerekir” dedi.

LYS’ye günler kala, sınava girecek öğrencilere ve ailelerine önerilerde bulunan Dertli, birçok öğrencinin sınava günler kala daha çokkaygı ve stres hissettiğini, yanlış yapılan her soruyu büyüttüğünü, eksiğinin çok olduğunu ve şimdiye kadar bir şey yapmadığını düşünerek yaptığı doğruları görmezden geldiğini söyledi.

Bunun en temel nedeninin yorgunluk olduğunu belirten Dertli, öğrencilere "Denemelerdeki sınav stratejinizi netleştirin (eğer hala değişkenlik gösteriyorsa), Geçmiş yılların sınav sorularını çözmediyseniz çözün,Deneme sınavlarını ciddiye alın bunlar son provalar; denemelere girerken gerçek sınav gibi düşünerek girin,Hatırlatma kağıtlarınızı ve notlarınızı gözden geçirin,Son çalışmalarınız tamamen pratiğe yönelik olsun, Sınava 1-2 gün kala yeni şeyler öğrenmeye çalışmayın, Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durun, Sınavdan bir önceki gün kesinlikle ders çalışmayın, Sınava gireceğiniz okulu, sınıfı, sırayı önceden görün, Sınav anında çelişkili, zor soruları çözmek için dakikalarınızı harcamayın, Bir sorunun çözümüyle uğraşırken, önceki sorulara verdiğiniz cevapları aklınıza getirerek düşüncelerinizin yönlendirilmesine izin vermeyin, Sınav anında sınav sonrasını düşünmemeye çaba gösterin, Sınavda alacağınız puanı, sıralamanızı, ailenize ya da arkadaşlarınıza diyeceklerinizi düşünmeden size tanınan süreyi işlevsel bir şekilde sonuna kadar kullanın" önerilerinde bulundu.

Ebeveynlere öneriler

Dertli, ebeveynlere de tavsiyelerde bulunarak, "Sınav öncesinde çocuğunuzun sınav yeri ve zamanını mutlaka teyit edin. Eğer sınav daha önce gitmediğiniz bir yerde ise sınavın yapılacağı yeri çocuğunuz ile birlikte görmeye gidin.Konuşmalarınıza özen gösterin. Çocuğunuza ne kadar çalışması gerektiği ile ilgili düşüncelerinizi söylemeninartık zamanı değil. Baskıdan kaçının. Çocuğunuzun sınavı hakkında endişeli olabilirsiniz, bu normaldir. Ancak yanında serinkanlı olmaya çalışın. Endişeniz çocuğunuzun da sınav ile ilgili daha fazla kaygılanmasına sebep olur. Birçok anne-baba dinlenmiş bir zihin ve bedenin önemini hafife almaktadır. Yorgun çocuk odaklanmakta güçlük çektiği gibi zorluklar karşısında kolayca allak bullak olabilir. Çalışmalar çocukların uykusu ve sınav performansları arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca çocuğunuzun yatmadan önce birkaç saat dinlenmesine izin verin, bütün gece çalışmak çocuğunuz için stresli olabilir. Çocuğunuz ile sınav öncesinde olumlu şeyler hakkında konuşun. Araştırmalar olumlu duyguların daha etkin ve kişinin lehine çalışan beyin aktivitelerin başlamasını sağladığını göstermektedir. Eğer çocuğunuz sinirli ya da endişeli gözüküyorsa onu iyi hissettiren şeyler düşünmesini sağlayın. Çocuğunuzun sınav günü kahvaltı atlamasına izin vermeyin. Çalışmalar, yumurta gibi yağsız protein ile birlikte tam tahıllı gevrekler zengin bir kahvaltının çocuğunuzun enerjisini korumak ve sınav sırasında onu daha uyanık tutmak için kanıtlanmış olduğunu göstermektedir. Kendi kendine negatif konuşma yoğun kaygı yaşayan birçok öğrencinin yaptığı bir davranıştır. Kendi kendine negatif konuşma sınav öncesinde ya da sınav sırasında öğrencinin güvenini kaybetmesine ve sınavı bırakmasına neden olur. Negatif konuşmaların yerine pozitif konuşmaları yerleştirmenin öğrencinin hem rahatlamasına hem de kendine güvenmesine yardımcı olacak, sınav kaygısının da azalmasını sağlamaktadır" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler