Gaziantep’in eski yerleşim yerleri arasında bulunan Sefepaşa Mahallesi, başlatılan restorasyon çalışamları ile yenileniyor. Seferpaşa Mahallesi’nin Gaziantep Tarihi’nin bir parçası olduğunu belirten mahalle muhtarı Ali Kaplan, başlatılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mahallede bulunan bazı harabe alanların madde bağımlılarının meskeni haline geldiğini dile getiren Kaplan, “Eski Çocuk Yuvası’nın bulunduğu alan madde bağımlılarının yuvası oldu” diye konuştu.
Gaziantep Hakimiyet okurları ve Seferpaşa Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Ali Kaplan’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ
Mahallenin adı: Seferpaşa
Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep
Posta Kodu: 27400
Mahallenin nüfusu: bin 730
Mahallenin seçmeni: 780
Mahalle ve cadde sayısı: 21 Sokak ve 2 Cadde
Mahallenin muhtarı: Ali Kaplan
Eskiden Tövbe Mahallesi olara anılan Seferpaşa Mahallesi’nin Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden biri olduğun belirten mahalle muhtarı Ali Kaplan, “Yeni adı ile Seferpaşa Mahallesi Gaziantep’teki yerleşim yerleri arasında önemli bir yere sahiptir. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Seferpaşa Mahallesi muhtarlığına seçildim. Mahallemizin nüfusu bin 730, seçmen nüfusu ise 780’dir. Aynı zamanda 960 civarında Suriyeli Mülteci yaşıyor. Mahalle sınırları içerisinde 21 sokak ve 2 caddemiz bulunuyor. Bu caddeler Keçihane Yokuşu ve İstasyon Caddeleleri” diye konuştu.
SOKAKLAR DAR, ALT YAPI ESKİ
Mahalleye ilişkin bilgiler veren Kaplan, “Seferpaşa Mahallesi’nin komşuları Düğmeci, Bostancı, Karagöz, Çakmak, Yaprak Mahallelerinden oluşuor. Seferpaşa Mahallesi’nin alt yapısı henüz yapılmadı. Bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmalarının ardından mahallemiz alt yapısının tamamlanacağını düşünüyorum. Daha önce sokaklarımız çok dar ve bölgenin imarsız bölge olmasndan dolayı alt yapı konusunda yeterli çalışma yapılamamıştı.Mahalle sokaklarımızda kaldırım bulunmuyor. Sokaklarımız tarihi yapıya uygun olunması için kilit taşı ile döşendi. Genel olarak sokaklarımız dar olduğu için kaldırım bulunmuyor. Vatandaşlar yollarda yürüyorlar” dedi.
“TEDAŞ İLE SORUNUMUZ BİTMEZ”
Tedaş ile ilgili sorunların uzun bir dönemdir sürdüğünü dile getiren Kaplan, “Tedaş ile sorunumuz ben muhtar seçildiğim dönemden bu yana devam ediyor. Şikayetlere geri dönüş alamıyoruz. Aydınlatma sistemlerimiz çalışmıyor, arıza hattını aradığımız zaman kimseye ulaşamıyoruz. Sokaklarımızın dar olmasından dolayı da ekipler aydınlatma direklerine müdahale edemiyorlar. Aydınlatma bozulduğu zaman sıkıntı yaşıyoruz. Yani Tedaş ile sorunumuz bitmez” şeklinde konuştu.
MADDE BAĞIMLILARI NEDENİYLE MAHALLE
SAKİNLERİ TEDİRGİN OLUYOR
Seferpaşa Mahallesi’nde bulunan metruk alanlara madde bağımlılarının mesken tuttuğunu ifade eden Kaplan, “Madde bağımlısı gençler mahalledeki harabe yerlere geliyorlar. Mahallenin şehir merkezine yakın ve tenha olmasından dolayı mahallemizde dolaşıyorlar. Bazı sokaklarda bulunan harabelerin yıkımı yapılarak buralara gelmelerinin önüne set çektik. Ancak eski Çocuk Yuvası yıkıldıktan sonra madde bağımlısı gençler oradaki harfiyat alanını kendilerine mesken tuttular. Bölgedeki enkazın kaldırılmaması nedeniyle alan madde bağımlıları tarafından sıkça kullanılan bir alan oldu. Mahalle sakinleri de mahallemize gelen madde bağımlılarından rahatsız oluyorlar. Mahallemizdeki güvenlik önlemlerini daha da arttırılmasını ve eski Çocuk Yuvası’nın enkazının kaldırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
MAHALLEDE SAĞLIK OCAĞI, TAZİYE EVİ VE
PARK BULUNMUYOR
Mahallede park alanı bulunmadığını belirten Kaplan, “Mahallemizde çocukların oyun oynayabileceği ve insanların vakit geçirebilecekleri parklar bulunmuyor. Bu durumun ortaya çıkmasında mahallemizde çocuk nüfusunun az olmasıda etkili oluyor. Genel olarak yaşlı insanlar mahallemizde ikamet ediyorlar. Mahallemiz Sit alanı olduğu için imar yapılamıyor. Bu nedenle mahallemizde sağlık ocağı, taziye evi, okul ve park alanı bulunmuyor” dedi.
MAHALLE SAKİNLERİ, SAĞLIK OCAĞI İSTİYOR
Seferpaşa Mahallesi’nde genel olarak yaşlı vatandaşların ikamet ettiğini ifade eden Kaplan, “Mahalle sakinleri, Türktepe Mahallesi’nde bulunan sağlık ocağına muayane olmak için gidiyorlar. Ancak Türktepe Mahallesi’ne ulaşım oldukça zor oluyor. Türktepe’nin yolları hep yokuş olduğu için mahalle sakinleri sağlık ocağına ulaşmakta sıkıntılar yaşıyorlar. Mahalle sakinlerinin isteği Düğmeci, Karagöz, Bostancı,Yaprak ve Çakmak Mahallelerinin bulunduğu bölgemize bir Sağlık Ocağı yapılmasıdır. Bu 5 mahallenin bulunduğu alan bir sağlık ocağı yapılırsa hem bizim mahallemizdeki vatandaşlar hem de diğer mahallelerdeki vatandaşlar sağlık hizmetlerinden daha rahat faydalanabilirler” diye konuştu.
GENÇ NÜFUS AZ OLDUĞUNDAN OKUL İLE
İLGİLİ SORUN YAŞANMIYOR
Eğitime ilişkin bilgiler veren Kaplan, “Mahallede çocuk ve genç nüfusun az olmasından dolayı okul ile ilgili sorun yaşamıyoruz. Daha önce mahallede bulunan Dayı Ahmet Ağa İlköğretim Okulu yıkılmadan önce mahalle sınırlarında okul bulunuyordu. Şimdilerde mahalledeki çocuklar Abdullah Kepkep İlkokuluna kayıt yaptırıyorlar. Çocuk olmayınca mahalle içerisinde acil bir okul sorunu ile karşılaşmıyoruz” dedi.
MÜLTECİ AİLELERİN SAYISI ARTIYOR
Mahallede eski Antep evlerinin yaygın olduğunu belirten Kaplan, “Bu evlerde dar gelirli aileler ve Gaziantep’in yerlisi olan vatandaşlar ikamet ediyorlar. Orta gelirli vatandaşlar ise Askeri lojman ve apartmanlarda yaşıyorlar. Eğitim ve kültür düzeyi de orta seviyede bulunuyor. Yüksek okul mezunu mahalle sakinleride Seferpaşa Mahallesi’nde ikamet ediyorlar. Hemen heemn 110 Suriyeli aile mahallemizde ikamet ediyorlar. Giderek mültecilerin mahalledeki sayıları artıyor” diye konuştu.
MAHALLE SAKİNLERİ DAYANIŞMA
İÇERİSİNDE YAŞIYORLAR
Komşuluk ilişkileri yönünden Seferpaşa Mahallesi’nin örnek bir mahalle olduğunu dile getiren Kaplan, “Mahallemizde ikamet eden insanlar birbirlerini yakın olarak tanır, komşu ziyaretleri gerçekleştirirler. Aynı şekilde esnaflarımız dayanışma içerisinde bulunuyorlar. Mahallemize sonradan gelen vatandaşlarda, mahalle sakinleri arasındaki sıcak ortam ve dayanışmadan etkilenerek kısa sürede uyum sağlıyorlar” dedi. AYHAN DUMAN