Uyuşturucuyla mücadelede çalışmalar etkin şekilde sürdürülüyor. Kent Konseyi Madde Bağımlılığı Önleme ve Mücadele Çalışma Gurubu Başkanı Balia Baykal, çalışmalar çerçevesinde madde bağımlılarının sporla rehabilitasyonuna yönelik yeni bir proje hazırlandığını dile getirdi. Mücadelenin Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’nın önderliğinde STK’ların da etkin şekilde sürdürmesi gerektiğini anlatan Baykal, madde bağımlısı gençlere, “Maddeye değil aileye bağlan” sloganı ve değişik çalışmalarla ulaşmaya çalıştıklarını anlattı.
“SPORLA REHABİLİTASYON DAHA RAHAT OLACAK”
Gaziantep kent Konseyi Genel Sekreteri Fikret Tural, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Dairesi Başkanlığı ve Gaziantep Basın Cemiyeti ile birlikte yeni bir projeye imza attıklarını anlatan Kent Konseyi Madde Bağımlılığı Önleme ve Mücadele Çalışma Gurubu Başkanı Balia Baykal, “Madde kullanımında ülke genelinde yaş ortalamasının 9’a indiğini görüyoruz. Bu korkutan tablo karşısında üzerimize düşen görevleri tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapmamız gerekiyor. Bu anlamda uyuşturucu kullanımı karşısında gençlerimizi sportif faaliyetlerle rehabilite edeceğimize inanıyorum. Bu nedenle hazırladığımız proje kısa süre içerisinde yaşama geçecek ve madde bağımlısı gençlerimizi projeye dahil edeceğiz. Madde kullanan gençlerimize her zaman “maddeye değil aileye bağlanın” diyoruz. Bu sloganımız çok sayıda gencimizde umut oluyor ve zamanla madde kullanımından uzaklaştıklarını görüyoruz” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN GÖÇ ALAN 2. BÜYÜK KENTİYİZ”
Gaziantep’te madde kullanımına ilişkin olarak rakamsal oranların sağlıklı şekilde olmadığını dile getiren Kent Konseyi Madde Bağımlılığı Önleme ve Mücadele Çalışma Gurubu Başkanı Balia Baykal, madde kullanımın artmasında göçün büyük etkisinin olduğunu kaydetti. Baykal konuya ilişkin açıklamasında, “Türkiye’nin en çok göç alan 2. Kenti durumundayız. Bu nedenle göçün yarattığı ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlardan kaynaklı olarak madde kullanımının arttığına şahit oluyoruz. Bu süreçte toplumun tüm kesimlerini kapsayan sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek madde kullanımının önüne geçilebilmesi için ortak çalışmalara imza atmaları gerekiyor. Ancak bu şekilde bu sorunun üstesinden önemli oranda gelmiş olacağız. Aksi taktirde çağın en büyük tehdit unsuru olan madde bağımlılığından gençlerimizi kurtaramayız. Biz Kent Konseyi Madde Bağımlılığı Önleme ve Mücadele Çalışma Gurubu olarak üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getireceğiz” diye konuştu.
AMATEM’DE “SANATTAN HAYATA” PROJESİ
Sessiz insanların sesi olmak durumunda olan kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri bu anlamda mücadeleyi sonuna kadar yürütmesi gerektiğini anlatan Kent Konseyi Madde Bağımlılığı Önleme ve Mücadele Çalışma Gurubu Başkanı Balia Baykal, “Bağımlılık sigara gerekse madde bağımlılığı özellikle madde bağımlılığı çok küçük yaşlara inmiştir. Çok içler acısı bir durumdayız. Bunu önlemenin her türlü yoluna başvurmak zorundayız. Bu anlamda da AMATEM çocuğun madde bağımlılığı ile mücadele, şehir merkezlerimiz AMATEM hizmet vermektedir” dedi. Gaziantep Kent Konseyi Madde Bağımlılığını Önleme ve Mücadele Başkanı Balia Baykal, özgüven ve girişimsel yönlerini tekrar kazandırmak amaçlanacak proje ile ilgili bilgi vererek, bir rehabilitasyon merkezi oluşturmak üzere yola çıktıklarını belirtti. Baykal, “Projemiz AMATEM’de yatan hastalarımızın rehabilite edilmesiyle ilişkilidir. Madde bağımlılığı gençler arasında çok hızla yayılırken her geçen yılda yaşı düşmektedir. Bize sunulan raporlarda bu yaş 9 olarak ifade ediliyor. Milletlerin kâbusu haline gelen madde bağımlılığı konusunda, kent konseyi çalışma grubu olarak, konseyin diğer çalışma grupları gibi, günlük esasına göre çalışıyoruz ve gönüllü olmak sorumluluktur diyoruz. Gönüllü olmak almadan vermektir. İnsana hatası ile sahip çıkabilmektir” dedi.