USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

MADE IN ITALY MADE IN GAZİANTEP OLACAK

FATMA ŞAHİN İDDİALI


MADE IN ITALY MADE IN GAZİANTEP OLACAK
12-12-2018 12:05
Gaziantep

28. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) kapılarını açtı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin fuarın açılış konuşmasında Gaziantep'in ayakkabı sektöründe markalaşması gerektiği yönünde iddialı konuştu. İtalya'yı örnek veren Başkan Şahin, "Markalaşma bu sektörü için o kadar önemli ki. Dedenizin dedesinin ayakkabıcı olduğu bir geçmiş var. Dedemin biri Kilimci Kasım. Öbür dedem de Kunduracı Bilal. Bunları geleceğe taşımamız lazım. Çalışma azminize çok güveniyorum. ‘Made in Italy’yi ‘Made in Gaziantep’e çevireceğiz" dedi.

ODA BAŞKANI İNCE VALİ GÜL'DEN TALEP ETTİ

28. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı'nda (GAPSHOES) konuşan Gaziantep  Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce sektörün sıkıntılarını gündeme getirdi. Esnafların paraya ulaşmakta sıkıntı yaşadığını dile getiren İnce, Gaziantep Valisi Davut Gül'den talepte bulunarak, "Bu fuar bizler için ve Gaziantep için olumlu ve güzel bir gelişme. Fakat dövizde yaşanan yükselme, banka faizlerinin normalin üzerine çıkması, kendi iç dinamiklerimizin ne kadar iyi olsa bile sıkıntı çektiğimiz bilinen bir durum. Vadelerin uzunluğu ve banka kredilerine ulaşamamak bizi etkiliyor. Dilerim ki sayın valim bu durumu Ankara'ya ulaştırırsınız. Sicil affına ihtiyaç var. Esnafın ekonomik yönden rahatlaması için bir can suyu kredisine ihtiyaç var. Esnaf Kefalet'ler sayesinde bunu karşılıyorduk fakat artık esnafımız oradan da paraya ulaşmakta sıkıntı yaşıyor. Şu an el frenini çekmişiz. Acilen paranın maliyetinin düşmesi ve sektöre tekrar bizim sektörün güvenerek muslukları açması gerekiyor" dedi.



GAZİANTEP İZMİR'İ GEÇTİ
 

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Odası Başkanı Ahmet Aydın da Gaziantep fuarının İzmir fuarından daha büyük olduğuna değinerek, "Türkiye'nin en büyük ayakkabı fuarının ikincisi İzmir fuarıdır. Uluslararası bir fuardır. Bu sene de onu yaptık. 108 katılımcı vardı. Gaziantep fuarında 250 katılımcıyı duyunca inanılmaz mutlu oldum. Dövizden en çok etkilenen ve sıkıntı yaşayan sektördü. Ama biz onu atlatmışız. Fuarda insanların yüzü gülüyor. Biz federasyon olarak ayakkabı sektörüne hizmet etmekten onur duyarız. Nerede ayakkabı sektörüyle ilgili daha ileriye götürebileceğimiz bir şey varsa bir yanınızdayız. Fuara katılan ya da katılmayan herkesin amacı ihracat olmalı. Ekim ayı itibariyle ayakkabı sektöründeki ihracat 770 milyon dolar. İthalat ise 543 milyon dolar. Bundan 4-5 sene önce ithalat ihracatı ikiye katlıyordu. Dış ticarete sonsuz destek veren bir cumhurbaşkanımız var. Daha ne istiyoruz?" diye konuştu.

HEDEFE ULAŞILACAK
 
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi Kasım ayı ihracat ve ithalat rakamlarından örnekler vererek şöyle konuştu; "Kasım ayında şehrimizden 665 milyon 637 bin dolar ihracatla tarihimizin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik. Böylesi zorlu bir dönemde rekor kırdık. Türkiye’nin Kasım ayı ihracatı yüzde 9.4 artarken Gaziantep’in ihracatı yüzde 13.4 oranında arttı. Hani 2011 yılından önce hep Türkiye’nin iki katı büyüyorduk ya yine o günlere yaklaştığımızın habercisi olduğuna inanıyorum bunun da. Yıl sonu hedefimiz olan 7 milyar dolara Allah’ın izniyle ulaşacağımıza inanıyorum."

MARKALAŞMA SIKINTISI VAR
 
Sektörün markalaşma sıkıntısı yaşadığının da altını çizen Ünverdi, "Ayakkabı sektörünün yaşadığı sorunların başında markalaşma konusu geliyor. Üretimde büyük kapasitelere sahip olsak da markalaşma konusunda maalesef istenilen noktada değiliz. Ulusal markalara ayakkabı üretimi yapan kentimizin marka sayısı çok az. Bir an önce marka sayımızı arttırmamız gerekiyor" dedi.



FATMA ŞAHİN MARKALAŞMADA İDDİALI
 
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yaptığı konuşmada çalışmanın önemine değinerek Gaziantep farkından bahsetti. "Bize hiçbir şey gümüş tepsiyle sunulmadı. Alın ve akıl teriyle giden bir kalkınma yolculuğu var. O yüzden direneceğiz. Hedefimiz Cumhuriyet’in 100. Yılında dünyanın 10. Ekonomisi olmak. Buna da en yakın şehir Gaziantep. Dolar darbesinden en hızlı toplanan şehir Gaziantep oldu. Cumhurbaşkanımıza 15 madde götürdük. 15 günde 9 maddesi çözüldü. Bizim başka bir derdimiz var" diyen Şahin, ayakkabı sektöründe de markalaşmanın mutlak olduğuna vurgu yaptı. Şahin İtalya'dan örnek vererek şöyle devam etti; "Biz üretimin merkeziyiz. İnovasyon, AR-GE ve markalaşma bu sektörü için o kadar önemli ki. Burada 3-4 kuşak bir tecrübe var. Dedenizin dedesinin ayakkabıcı olduğu bir geçmiş var. Dedemin biri Kilimci Kasım. Öbür dedem de Kunduracı Bilal. Bunları geleceğe taşımamız lazım. Çalışma azminize çok güveniyorum. ‘Made in Italy’yi ‘Made in Gaziantep’e çevireceğiz."

VALİ GÜL UMUTLU

Gaziantep Valisi Davut Gül ise şu anki ekonomik durumun iki ay öncesinden çok iyi olduğuna vurgu yaptı. Ekonominin Mart ayından sonra daha da iyiye gideceğine değinen Gül, "Bir işi 28 kere yapmak bir kümeleşmenin ve devamlılığın olduğunu gösterir. İnsanlar artık en kaliteli malın Gaziantep’te üretildiğine kanaat getirdiler. Kamuya düşen iş sizin önünüzü açmamız. Finansmanla ilgili sıkıntılar var ama iki ay önceden daha iyiyiz. Mart’tan sonra finansman maliyetinin daha düşeceğini bütün uzmanlar kanaat getirdi. Biz de inanıyoruz. Karamsarlık bulaşıcıdır. İleriye bakmamız lazım" dedi.

HABER//NARİN DEMİRCİ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler