USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“MAHREM BİLGİLER PAYLAŞILAMAZ”

Borçlu alacakları konusunda borçlu kişilerin ailesine veya yakınlarına gönderilen cep telefonu mesajlarının suç olduğuna dikkat çekildi.

“MAHREM BİLGİLER PAYLAŞILAMAZ”
05-11-2019 11:57
Gaziantep

Bazı hukuk büroları, borcunu ödemeyen veya icraya verilenlerin yakınlarını SMS ve aramalarla bunaltıyor. Borçluların yakınları hatta komşuları, bu büroların arama ve SMS’leriyle karşılaşıyor. Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, bu tür durumlarda borçlu kişinin ruh halinin ve aile ilişkilerinin bozulduğunu anlattı.

“BORÇU YAKINLARINA NE OLURSA OLSUN BİLDİRİMDE BULUNULAMAZ”

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Borçlu vatandaşa yönelik alacaklı konumunda ki kurum ve kuruluşlar asıl borçlu dışında ailesini ve yakınlarına telefon açamaz veya kısa mesaj gönderemez” dedi. Şarklı açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“Mahrem bilgilerin başka birisiyle paylaşılması doğru değil. Bu aynı zamanda büyük bir suç, bilgileri paylaşılan borçlu kişilerin ruh hali bozuluyor, aile ilişkileri sıkıntılı bir sürece giriyor. Bu nedenle alacaklı konumunda bulunan kurum ve kuruluşlar alacak tahsilini gerçek borçlu üzerinde gerçekleştirmeli. Borçlu vatandaşın ailesi ve yakınları taciz edilmemeli.”

“BU DURUMLA KARŞILAŞAN BORÇLU VATANDAŞ NE YAPMALI”

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, borçlu kişinin ailesi ve yakınlarına yapılan bildirimler karşısında yapılması gerekenleri anlattı. Şarklı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Bu yapılanlar avukatlık kanununa aykırı. Bürolar, borçlu haricinde akrabalarına SMS atamaz. Bu tacize girer. Sadece ‘Şu borcunuzu ödemediğiniz takdirde yasal işlem yapılacaktır’ diye borçluya SMS atabilir. Zaten arayanların çoğu da avukat değil. Mesela, bir avukat call center (çağrı merkezi) kuruyor. Burada da aramalar ve SMS’ler için avukatlıkla alakası olmayan birilerini çalıştırıyor. Tüketiciler, bu hukuk bürolarını reklam kuruluna ve İl Ticaret Müdürlüğü’ne kimin adına kayıtlı olduğu öğrenildikten sonra savcılık aracılığıyla da şikayet edebilir. Ancak en çabuk sonuç alınan yöntem, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurmak.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler