USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

'Mevsimsel Yorgunluk' iş gücünü etkiliyor

'Mevsimsel Yorgunluk' iş gücünü etkiliyor
23-05-2016 11:08
Gaziantep

Uzman Doktor Mustafa Karakan, mevsimsel kronik yorgunluğun aynı zamanda iş gücü ve kaybı üzerinden de ekonomik kayba sebep olarak başarıyı engellediğini söyledi.

Stresli işlerde çalışanların şikayet ettikleri en önemli problemlerin yorgunluk olduğunu ifade eden Anestezi ve tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Mustafa Karakan, yoğun rekabet ortamının yaşandığı iş hayatında sağlıklı ve dinç kalmanın önemine dikkat çekti. Dr. Karakan, “Toplumda yaygın olarak görülen yorgunluk genelde geçici bir durumdur. Üretken yaştakiler özelliklede stres yoğunluğu fazla olan yöneticiler bu durumdan daha fazla etkilenmektedir. Devamlı yorgunluk hali sosyal çevre ve iş hayatınızı etkileyen önemli bir sağlık sorunudur.

PEKİ, NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Yorgunluğun zararlı etkilerinden kurtulmak için bireysel olarak yapılabileceklere de değinen Karakan, planlı yaşamın önemine vurgu yaparak, “Öncelikle planlı yaşamı öğrenmemiz gerekiyor. Belli süreler içerisinde çalışmaya, yemeğe dinlenmeye zaman ayırmalıyız. Günlük en az 20 dakikalık egzersiz yapmak da önemlidir.  Tempolu egzersiz yapmak vücut ritmini ayarlamayı kolaylaştırıyor. Ayrıca uzun süreli şikayetlerde mutlaka bir uzmana başvurulmalı gerekli tahlil ve tetkikler yaptırılmalıdır. Tedavinin devamlılığı koruyucu yöntemlerin kullanılmasıyla oluşturulmalıdır. Vitamin ve mineral desteğiyle veya antidepresan ilaçlarla kalıcı tedavi beklemek fazla iyimser bir yaklaşım olacaktır.” diye konuştu.

BAŞKA HASTALIKLARI DA TETİKLEYEBİLİR
Kronik yorgunluk sendromu başka hastalıklarda da görebileceğimiz çok sayıda belirti ve şikayet olabilir. Yorgunluk artık geçici bir enerji eksikliği değildir. Kişinin hem kişisel hem de sosyal fonksiyonlarını kısıtlayan bir hastalıktır. Yorgunluğa alerjik romatizma ve nöropsikiyatrik şikayetlerde eşlik edebilir. Bu anlamda altı ayı aşan süredir devamlı yorgunluk hissediyorsanız mutlaka ilgili bir hekime başvurmalısınız.” dedi.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2025
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler