Gaziantepli meyan şerbeti üreticisi Mehmet Yılmaz, havaların ısınmaya başladığı bugünlerde meyan şerbetinin piyasaya çıktığını söyledi.
Yılmaz, kentte meyan şerbetinin yaz aylarında önemli bir içecek olduğunu dile getirerek, “Hijyene dikkat edilmeden meyan şerbeti satışı yapılıyor. Bu konuda yetkililerle birlikte oto kontrolün sağlanmasına yönelik adımlar atmalıyız” diye konuştu.
“DERNEK KURARAK OTO KONTROL SAĞLANMALI”
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle yaz aylarında bolca tüketilen meyan şerbeti, sıcak yaz günlerinde denk gelen Ramazan ayında iftar sofraların vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor.
Doğal meyan kökü bitkisinden üretilen ve temiz ve hijyene dikkat edildiğinde bazı hastalıklara iyi geldiği belirtilen 'Meyan kökü şerbeti', yaz aylarında ve özellikle Ramazan aylarında bölge insanlarının en önemli içeceklerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Meyan şerbeti üretimi yapan Mehmet Yılmaz, “Bölgedeki bir çok kentte olduğu gibi Gaziantep’te de ana cadde ve sokaklarda seyyar satıcılar ve şerbetçi dükkanlarınca satılan şerbetin fiyatının da ucuz olması dolayısıyla her bütçeye hitap ediyor. Biz Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı başta olmak üzere ilçe belediyelerin zabıta müdürlükleriyle birlikte iş birliği yaparak meyan şerbeti satışı konusunda oto kontrolün sağlanmasını istiyoruz. Bu yönde kurulacak bir dernek çatısı altında toplanacak olan meyan şerbeti satıcılarının hijyene dikkat edip etmedikleri ortaya çıkacaktır” diye konuştu.
ÜRETİMDE YERLİ MEYAN KÖKÜ KULLANILIYOR
Mehmet Yılmaz, “Yerli meyan kökü kullanıyoruz. Özellikle Ramazan'da satışlarımız artıyor. İşimizi resmi olarak, belgeli yapıyoruz. Ne kadar müşteri gelirse gelsin herkese yetecek kadar şerbetimiz var. Şerbetimize herhangi bir katkı maddesi karıştırmıyoruz. Farklı yörelerden ve topraklardan getirttiğimiz meyan köklerini kullanıyoruz” dedi. Bu arada uzmanlar, sağlıklı insanlarda harareti dindirmesi ve böbreği koruyucu etkisi gibi çeşitli faydaları bulunan meyan şerbetinin; yüksek tansiyon, kalp ve böbrek yetmezliği olanlara zararlı olduğunu belirtiyor.
MEYAN KÖKÜ NERELERDEN ELDE EDİLİR
Baklagillerden, ırmak kenarlarında, sulak ve nemli yerlerde yabani olarak yetişen bir bitkidir. Boyu 50-150 santim bazen de 200 santimi bulabilir. Çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kanat şeklindedir. Yaprakçıklar, eliptik şekilde, kenarları bütün, üstü koyu yeşil, altı grimsi yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri; leylaki, açık morumsu leylaki, pembemsi leylaki renkte, kelebek şeklinde, kupa yaprakları boru şeklinde, boğumlarda genellikle altılı başak görünümündedir. Meyveleri, esmerimsi kırmızı renkte, fasulye kapsülü şeklinde, içinde 3-6 adet esmer renkte tohumları bulunur. Kökleri kazık şeklinde, ana kök ve sürgün yan köklerden meydana gelir. Yan kökler sayesinde bitki kısa zamanda çevresine yayılır. Yan kökler bazen metrelerce uzunlukta dışı grimsi esmerler esmerimsi kırmızı arası renktedir. Yetiştirildiği yerler, vatanı Türkiye, Akdeniz ülkeleri, Ukrayna, Rusya, Türkistan olup günümüzde ılıman iklimli olan her yörede yetiştirilebilir. Toplanması Saklanması, meyan kökleri söküldükten sonra yıkanır, 15-40 cm boylarında doğranarak kurutulur, nemden ve güneş ışınlarında uzakta muhafaza edilir. Meyan kökleri soyulduktan sonra veya soyulmadan kurutulur, bu nedenle soyulmuş ve soyulmamış diye iki türü mevcuttur. Meyanın rizom kökü, normal şekere göre elli kat daha tatlı olan glisirizin ile flavon, saponin ve kumarin adı verilen maddeleri, tadı acı uçucu yağlan, nişasta ve yapışkan bitki sıvısını içerir. Kullanıldığı Yerler, bu kökler ilaç ve bira endüstrilerinde, kolalı içeceklerin yapımında kullanılır. Anadolu’da bu kökten şerbet yapılarak içilir. Üç yıllık köklerinden elde edilen meyan balı, koyu renkli toz, çubuk ya da dörtgen şeklindeki parçalar halinde satılır ve ilaç olarak kullanılır.
MEYAN KÖKÜNÜN FAYDALARI
Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Sağlık Uzmanları; Ses kısıklığına iyi gelir, balgam sökülmesi, öksürük gibi rahatsızlıklar için de kullanılır. Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar. Kabızlığa karşı da iyi gelen meyan kökü, kramp çözücü olarak da kullanılabilir. Meyan kökü siroz gibi karaciğer hastalıklarına fayda sağladığı gibi akne, sivilce, sedef hastalığı gibi ciltte oluşan problemler için de meyan kökü kullanılabilir. Dediler.Uzmanlar; Ağız içindeki yaralar için de meyan kökü gargara yapılarak faydalı olabilir. Tansiyonun düzene sokulması ve addison hastalığı için de meyan kökü ile tedavi sağlanabilir. Birçok kişinin yakındığı peptik ülsere karşı koruma sağlar. Böbrek üstü bezi hastalıklarına karşı kullanılması da meyan kökü faydaları arasındadır. Hormonal dengesizliklere karşı kullanılabilir. Karaciğeri korur. Kışın sıkça karşılaştığımız hastalıklardan olan soğuk algınlığı, grip, nezle, bronşit, balgam oluşması gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı şifa sağlar. Kışın sık sık karşılaştığımız ses kısıklığına karşı da koruma sağlar. Dalak, böbrek ve karaciğere fayda sağlar. Vücudu toksinlerden korur. Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik özellikleri vardır. Gut hastalığına karşı da kullanılabilir. Ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Vücuttaki çıbanlar ve yaraları iyileştirir. Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığı ve kabızlığı önler. Mesane taşlarına ve idrara çıkma zorluğuna karşı tüketilebilir. Ağzınızda çıkan aftlar için gargara yapmak suretiyle kullanabilirsiniz. Egzama için jel haline getirilerek kullanılır. Adet dönemi veya menopoz sorunlarına fayda sağlayabilir. Yapılan araştırmalarda kolon ve meme kanserine karşı koruma sağladığı görülmüştür. Polistik over sendromu rahatsızlığı çekenler de bu şifalı bitkiyi tüketmelidir. Kronik yorgunluğa fayda sağlaması da meyan kökünün faydaları arasındadır. Tüberküloz, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara karşı da kullanılabilir. Balgam söktürücü olarak günde 3 kez 1 gr. bu şifalı bitkinin tozu yutulur. Gastrit ve ülser tedavisi için günde 20-25 gr. meyan kökü çiğnenerek tedavi sağlanabileceği gibi, 30 gr. meyan kökü tozu ile 1 tatlı kaşığı ketenotu 1 litre suda 20 dakika kaynatılarak bu sıvıdan günde 3 bardak içilebilir. Bu sıvı öksürük tedavisine de uygundur. Diye belirttiler.