Anadolu’nun her köşesi Kurtuluş Savaşında istiklali için mücadele ettiği tarihlerde, Antep halkı da düşman işgaline karşı dünyaya örnek bir kurtuluş mücadelesi vermiştir.
Gaziantepliler, 6 bin 317 evladını şehit vererek “ölürsem şehit, kalırsam gazi” inancıyla Gaziantep’i düşman işgalinden kurtarmıştır. Antep savunması, vatan ve millet sevgisinin, en modern silahlardan bile daha güçlü olduğunun açık bir göstergesi olmuştur. Gazi Mustafa Kemal’in başkanlığındaki Büyük Millet Meclisi, şehrinin kurtuluşu için destan yazan Antep ahalisinin şanlı mücadelesini taçlandırarak, 8 Şubat 1921 tarihinde 93 nolu kanun ile Antep'e Gazi unvanı verdi.
Gazi şehrimiz, bu şerefli unvanı 96 yıldır layıkıyla taşımaya devam ediyor. Ayrıca 7 Şubat 2008 tarihinde çıkarılan 5734 sayılı kanunla Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık nedeniyle ilimize “İstiklal Madalyası” verilmiştir. Bu unvan 7'den 70'e verilen şanlı bir mücadele sonucu alındı. Yaşanan tüm yokluklara rağmen kahramanlık destanını yazan Antepliler, dün olduğu gibi bugün de Türkiye'de örnekkonumunu sürdürüyor.
Kurtuluş Savaşı'nda ortaya konulan mücadele, bugün de devam ettiriliyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2. Kurtuluş Savaşı olarak adlandırdığı bu dönemde; çalışıp, üretip, şehrine değer katan herkesi kutluyorum. Aynı hedefe matuf olup, aynı tezgâhların ürünü olan; FETÖ – PDY‘nin yaptığı ihanetler, bölücü terör örgütü PKK’nin gerçekleştirdiği alçak eylemler, barış dini İslam’ı terörle bir araya getirmeye çalışan DEAŞ’ın faaliyetlerine karşı, ecdadımızın 96 yıl önce gösterdiği vatana, millete sahip çıkma inancıyla amansız mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdürmeye de devamedeceğiz.
Bu vesileyle Antep'i, Gaziantep yapan kahramanlarımız başta olmak üzere, tüm isimsiz yiğitlerimizi, aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum.