USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Mimarlarda 65. Yıl coşkusu

Mimarlarda 65. Yıl coşkusu
31-12-2019 09:37
Gaziantep

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından “Meslekte 40. ve 25. Yıl Plaket Töreni” düzenlendi. Düzenlenen törende konuşan Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, mesleğe yeni başlayan mimarlara başarılar diledi.

Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Girişken, oda gelirlerinin de düştüğünü kaydederek, şunları kaydetti: “Odaların gelirlerin düşmesi de siyasi kararla ortaya çıktı. Sanıyorum 2013 civarında çıkan bir yasa ile imar yönetmeliğinde yapılan bir değişiklikle ruhsat işlemleri sırasında mesleki denetim ve vize alma zorunluluğu kaldırıldı. Sadece üyenin kendi inisiyatifine bırakıldı. Mimarlar Odası’nın en büyük gelir kaynağı verilen inşaat ruhsatlarında ki mesleki denetim harçlarıydı. Böyle bir şey aniden kalkınca Mimarlar Odası’nın gelirlerinde çok büyük bir düşüş oldu. Bu arada üyelerimizin arasında işsizlik oranı da artmaya başladı. Üyelerimiz aidat ödeme oranı da azalmaya başladı. Ancak sabit giderleri çok fazla. Bu çalışmaların yapılabilmesi için ciddi bir personel ve sarf maliyetiniz vardır. Bunu karşılamak da zorlanmaya başladı tüm odalar. Yine politik kararla asansör denetimleri Makine Mühendisi ve Elektrik Mühendisleri Odası’ndan alınıp özel sektöre verildi.  Bu kararla her zaman TMMOB’a bağlı odalar ettikleri yemin doğrultusunda doğru bildiklerini söylemeye devam ettiler.”

“ÜYELERİN DAYANIŞMA DIŞINDA BİR ŞANSI YOK”

Girişken, şöyle devam etti: “Politik sebeplerle 2013’ten bu yana TMMOB’a bağlı odalar başta olmak üzere birçok meslek örgütü bu tarz ablukanın altında. Bunun doğal sonucu olarak da odaların gelirleri azaldı, zayıfladı. Önemli değil. Sonuçta bizim yaptığımız pek çok şey para ile ilgili meseleler değil. 100 binlerce liralık maliyette olan uluslararası sempozyumu yapamıyorsunuz artık. Paramız varken de yapıyor muyduk? Açıkçası emin değilim. Yerel şube bazında. Ama yapılabilecek şartlar oluştuğu sırada da yapamıyorsunuz. Yine de şu var: üyelerin dayanışma dışında bir şansı yok. Mimarlar, mühendisler gördüler ki böyle bozuk ve sorunlu bir sistem içerisinde bireysel kurtuluş yok. Yani fazladan bir-iki iş alıp kendimi kurtarayım düşüncesinde olan mimarların, mühendislerin hiçbirisi aslında bir yere varamadı. O yüzden dayanışmayı sağlayacak çatı örgütü olan Mimarlar Odası ve TMMOB’a bağlı diğer odalar üzerinde bir örgütlenme ve yan yana gelme oluşmak zorunda. Yoksa böyle bir şeyin içerisinde çıkış yok. İnşaat sektörü böyle gittiği sürece ki böyle gidecek gibi duruyor. Mimar ve mühendisler için durum daha iyiye gitmeyecek.”

“MİMAR SAYISI KONTROLSÜZ ARTTI”

Gaziantep’te odaya kayıtlı mimar sayısının birkaç yıl öncesine kadar kat kat arttığını ifade eden Girişken, “şunları söyledi: “Gaziantep’te Nizip ve Kilis de dahil olmak üzere 900 civarında mimar olduk. Bu sayı birkaç yıl içinde birkaç katına çıktı. Bize bağlı olan Şanlıurfa ve Adıyaman temsilcikleri ile birlikte bin 300’ün üzerinde mimar var Gaziantep Şubesi’ne bağlı. Bu çok büyük bir sayı. Sayı aslında yönetilebilir bir sayı ama derdimiz sayının şu anda geldiği durum değil. Bu kadar hızlı ve kontrolsüz bir şekilde artması ve mimarlara bir istihdam sağlanamaması.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler