Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Dr. Bayram Yılmazkaya, kent genelinde yaşanan önemli sorulanlar hakkında konuştu. CHP’li Milletvekili Yılmazkaya, “Gaziantep’te bebek ölümleri, kadına şiddet, çarpık kentleşme, betonlaşma, hava ve çevre kirliliği, ev kiralarının yüksekliği, eğitim ve sağlık alanındaki eksiklikler, bireysel ve toplu intiharlar, uyuşturucu kullanımı, Suriyeliler sorunu, işsizlik, konut ve arsa fiyatlarının yüksekliği, pahalılık, esnaf ve sanayicinin borç yükü, fıstık üreticileri mağdur” diye konuştu.
“SURİYELİ SIĞINMACILAR GELECEĞE DÖNÜK SORUN TEŞKİL EDİYOR”
“Maalesef bugün Gaziantep, ekonomik yaşamdan- sosyal yaşama, sanayiden-ticarete, sağlıktan-eğitime, çarpık kentleşmeden-betonlaşmaya, işsizlik ve pahalılıktan-Suriyeli sığınmacılara kadar hemen hemen her alanda büyük sorunlarla karşı karşıya kalmış bir ilimizdir. En başta Suriyeli sığınmacılar geliyor. Resmi rakamlara göre Suriyeli sayısı 450 bin kişiyi geçiyor. Bu Suriyelilerin, ülkemizdeki ve ilimizdeki tüm sorunları bizlerle beraber yaşıyor olması, özellikle ekonomik ve sosyal açıdan gelecekte de daha büyük bir tehlikenin habercisidir. Bu konuya özellikle dikkat çekmek istiyorum.
“UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI 11’E DÜŞTÜ”
CHP Milletvekili Yılmazkaya, “Gaziantep'te eğitim tam bir çöküş içinde. Okul sayısı yetersiz. Kentimizde ilk, orta ve lise düzeyinde okullaşma oranı; derslik, öğretmen ve yardımcı personel ile okulların fiziki donanımı açısından Türkiye ortalamasının altında. LGS, üniversite sınavları dâhil tüm yapılan sınavlarda Gaziantep maalesef son sıralardadır. Gaziantep'te uyuşturucu almış başını gidiyor. Gençlerimiz uyuşturucu bataklığına saplanmış durumda. Uyuşturucu kullanım 11 yaşına kadar düşmüş, çocuklarımız ve gençlerimiz maalesef bu illetin pençesinde” şeklinde konuştu.
“KİRALIK EV FİYATLARI UÇUYOR”
CHP’li Vekil, “Gaziantep'te 2 bin TL'den daha aşağı kiralık ev bulmak neredeyse imkânsızdır. Şehrimize gelen kamu görevlileri bile zorunlu hizmet süreleri bitince kentteki pahalılık ve diğer sorunlardan dolayı tayin isteyip gidiyor. Nasıl gitmesinler; orta düzeyde oturabilecekleri bir lokantada bir kişinin yemek masrafı 100 lirayı buluyor. Antep halkının geleneksel yemeği olan nohut dürümü 8-10 lira olmuş, 2 şiş ciğer dürümü 20-25 lira olmuş, Antep’in sembollerinden olan baklava altın gibi kıymetlenmiş 150 liraya çıkmış” dedi.
“ÇİFTÇİLERİMİZ KURALIKLA SANAYİCİLERİMİZ
BORÇLA MÜCADELE EDİYOR”
“Tarım alanları günden güne betonlaştırılmakta, Antep fıstığı ve zeytin ağaçlarının yerini maalesef devasa binalar almakta. Kuraklıkla mücadele eden çiftçilerimiz, sulama kanallarının zamanında devreye sokulmamasından ötürü kan ağlıyor” şeklinde konuşan Yılmazkaya açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“İktidar fındığa verdiği desteği Antep fıstığından esirgiyor. Fıstık üreticilerini fırsatçı tüccarlara teslim ediyor. Sanayicilerimizin çoğu borçlu. Bankalardan kullanmış oldukları nefes kredileri ekonomik sıkışıklıktan dolayı yetmemiş, yeniden yapılandırma istiyorlar. Ancak çok yüksek faiz oranları sebebiyle yapılandırma yapamıyorlar. İhracatta büyük başarılara imza atan ancak, büyük borçlar altında çarkları çevirmeye çalışan fedakar Gaziantepli sanayicilerimize ve kendi yağında kavrulup başarı hikayesi yazan esnafımıza uygun desteği sağlayalım ki bu ekonominin çarklarını stres altında kalmadan, bunalıma girmeden döndürebilsinler” dedi.