USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

“Müşterek akıl oluşturulmalı”

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Kazım Apa, yatırım, istihdam ve...

“Müşterek akıl oluşturulmalı”
05-05-2017 11:39
Gaziantep

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Kazım Apa, yatırım, istihdam ve üretimin arttırılması için bazı detayların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Gaziantep’te ise birçok alanda var olan sorunlarının çözümü için ‘’Kent Çalıştayı’ kurulmasını öneren Başkan Apa, ‘’Tarım, sanayi, eğitim, sağlık ve daha birçok alanda müşterek bir akıl oluşturmaya ihtiyaç var. Yaşanılabilir bir şehir istiyorsak gerçeklerle yüzleşmeliyiz. Aksi halde yatırım göçünün önüne geçemeyiz’’ dedi.

“GÖZLER ARTIK EKONOMİYE ÇEVRİLDİ”

16 Nisan’da gerçekleştirilen tarihi referandumun ardından gözler ekonomiye çevrildi. Referandum sürecinde net bir duruş sergileyen Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Kazım Apa, genel ve yerel ekonomideki detaylar ve Gaziantep’in genel sorunları hakkında son derece çarpıcı açıklamalarda bulundu. Devlet desteklerinin ağır prosedürlere takıldığını, KOBİ’lerin arazi bulmakta güçlük çektiğine dikkat çeken Başkan Apa, her alanda köklü gelişim ve değişime ihtiyaç olduğunu söyledi.

“REFERANDUM SONUCU KAOSA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ”

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Kazım Apa açıklamasında, “Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en önemli referandumunu gerçekleştirdi. Çıkan sonuca tüm kesimlerin saygı duyması gerekir. Kaos oluşturmak ülkemize ve kentimize her açıdan zarar verir. TÜMSİAD olarak referandum sürecinde net duruşumuzla düşüncemizi açıkladık. Bu süreçte farklı kesimlerinde düşüncelerine saygı duyduk. Ancak referandum sürecinde sahada mücadele etmek yerine topu taça atanları iyi ayırt etmek gerekir. Yola çıktıklarınızı yolda bulduklarınızla değişirseniz, yanlış yolda ilerlersiniz. Şimdi referandum geride kaldı ve tüm kesimlerin her alanda sorunların çözümü için fedakarlık yapması gerekmektedir. İlk iş ise sümen altındaki sorunları masaya koymakla olur. Küçük fısıltılarla, karnımızdan konuşarak sağlıklı bir özeleştiri yapamayız. Bu nedenle kentimizin öncelikli sorunlarının çözümü için TÜMSİAD olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.

“YATIRIM GÖÇÜNÜN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”

Apa, “Gaziantep birçok açıdan model bir kent olsa da en büyük markamız sanayimizdir. Ancak çevre illere verilen teşvikler Gaziantep’in sanayideki cazibesini düşürüyor. Bugün birçok Gaziantepli firma başta Birecik ve Kilis olmak üzere çevre illere yatırımlarını taşıyorlar. Bu da kentin üretim, istihdam ve ihracat ivmesini hızla düşürmeye devam ediyor. Bu konuda ciddi bir çalışma yapılarak istatistikler ortaya konulmalıdır. Son 5 yılda Gaziantep’ten il dışına çıkan yatırım rakamları ortaya konmalıdır. Sanayi alanında yeni nesillere gelişime uygun bir alan oluşturmak en kutsal görevimizdir” şeklinde konuştu.

“GAZİANTEP’TE KOBİ’LERE ARSA TAHSİSİ YAPILMALI”

“Kentimizde KOBİ sayısındaki artış yeterli düzeyde değil. Bunun tek nedeni yatarım alanı sıkıntısı. Bugün GATEM, Küsget dışında yeni bir alan yok. Bu bölgelerde tıkanmış durumda. OSB’de birçok arsalar büyük parsellerle boş duruyor” şeklinde konuşan Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Kazım Apa, “Bu arsalar küçük parsellere bölünerek KOBİ’lere tahsisi edilebilir. Bu yöntem KOBİ’lerin kent ekonomisinin katma değerini arttıracak daha büyük yatırımlara yönlendirecektir. Evet devlet KOBİ’lere birçok destekler çıkartıyor. Ancak bu desteklerin amacına ulaşması için önce üretim sahaları oluşturulmalı” diye konuştu.

“TARIM ALANINDA REFORMA İHTİYAÇ VAR”

Apa, “Bir dönem tarım kenti olarak bilinen Gaziantep, son yıllarda bu özelliğini de kaybetmek üzere. Bunun birçok nedeni var. Birincisi tarım arazileri ticari amaçla kullanıldığı için ekilip biçilmiyor. Bugün çok ciddi rakamlarda tarım arazisi boşta duruyor. Diğer yandan OSB’lere yakın tarım arazileri üzerine tesisiler inşa ediliyor. Yani kentin tarımsal geleceği göz göre göre yok ediliyor. Şu günlerde devlet birçok tarımsal üründe önemli destekler sunuyor. Ancak tarım arazileri işlenmediği takdirde bu desteklerin hiçbir önemi kalmaz. Gaziantep tarımda yeniden bir reform yapmalı. Müşterek akıl ile bir fizibilite çalışması yapılmalıdır” dedi.

“SANAYİDE KATMADEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ”

“Gaziantep’in sanayi alanında gelişen üretim çağına ayak uydurabilmesi için katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz şart” şeklinde konuşan Apa, “Üretim alanında belirli sektörde yaşanan yığılmaların önüne geçemediğimiz sürece Dünya ticareti ile rekabet edebilmemiz imkansızdır.  Bu genel bir sorun olsa da her alanda İLK’lere imza atan Gaziantep’in bu alanda ciddi bir inovasyon yapması imkansız değildir. Bugün 1 kamyon halı ile 1 adet telefonun kar marjı neredeyse aynı. Bu rekabet gücünü yukarılara taşımak için kurumsallaşma ve ARGE konusunda kısa, orta ve uzun vadeli projelere ihtiyaç var” dedi.

“GAZİANTEP SORUNLARI MUHATAPLARDAN DİNLENİLMELİ”

Apa, “Gaziantep milletvekillerimiz kentin tüm alanlarındaki sorunları ilgili muhataplarından dinleyerek, yerinde incelemeler yaparak sağlıklı bir veri elde edebilirler. Bugüne kadar masa başında yapılan çözüm odaklı toplantılardan bir sonuç çıkmadığına hepimiz şahit olduk. Örneğin esnaf ve bankalar arasındaki sorun ile alakalı olarak GSO’da yapılan ve banka genel müdürlüğü ile yapılan toplantıya KOBİ’leri temsil eden STK’ların çağrılmadı. Yine buna benzer birçok konuda sorunu yaşayan kesimler dinlenmediği sürece bu toplantılar sadece sosyal bir faaliyete dönüşüyor” diye konuştu.

“GAZİANTEP’TE KENT ÇALIŞTAYI OLUŞTURULMALI”

Kazım Apa açıklamasında, “Gaziantep’in sorunlarının çözümü için tüm kesimleri içine alacak, hiçbir siyasi paydası olmayan ve gerçek manada özeleştiri ortaya koyabilecek bir oluşma ihtiyaç vardır. Gaziantep’in deprem haritası yeniden oluşturulmalı. Kentin bilgi bankası oluşturulmalı ve tüm bilgilere, gelişimlere ve aksaklıklara buradan ulaşım sağlanmalı. Özellikle odalarımız mesaj trafiklerini mesleki gelişim alanında kullanmalı. Her konuda mesaj, sms atılması ciddi bir bilgi kirliliği oluşturuyor. İletişim araçları daha etkili ve yerinde kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

“BU KENTTE BAZI SORUNLAR KANGRENE DÖNDÜ”

Apa, “Gaziantep’te güzel şeyler yapılıyor evet. Metro uygulaması,  Kuzeykent projesi gibi modeller şehir imajı açısından takdire şayan. Ancak kente ucube binalarla dolu. Osmangazi de ki yüzme havuzu bu şehrin ayıbıdır. Oraya yapılan yatırım çürüyen malzemeler milli servettir. Yazık değil mi bu ülkenin parasına! Eski Kamil Ocak stadı yıkılınca yerine her ne yapılacaksa Gaziantep halkı yapsın.Camii mi yapılacak parasını halktan toplayın. Gerekirse 10 yıl sürsün. Ama halkın bağışlayacağı helal 1 TL ile yapılsın. Gaziantep havaalanını söylemeye gerek var mı? Bu şehrin idarecileri makam arabasından inip sade bir vatandaş gibi bir gün yaşasa ne demek istediğimizi anlarlar. Kendi kurumlarında araba park edecek yer bulamazlar” dedi.

“İÇİMİZE KAPANIK BİR ŞEKİLDE KONUŞMAMALIYIZ”

Apa açıklamasını daha sonra şu şekilde sürdürdü; “Bir kent yaşanılır hale getirilecekse, herkes aynı ölçüde elini taşın altına koymalı. Yöneticiler eleştiriye açık olmalı. Yapıcı eleştirilen her zaman doğru istikameti gösterir. Bu kentin oda ve dernek başkanları kentin yönetimindeki sorunları kendi alanlarıyla ilgili düşüncelerini dile getirmeli ve çözüm önerilerini de beraber sunmalıdır. Konuşan bir şehirde ortak akıl veya müşterek akıl oluşturabilirsiniz. Herkes karnından konuşunca sorunlarda sümen aldı oluyor. Bu nedenle Gaziantep’te geniş çerçeveli bir KENT ÇALIŞTAYI’na ihtiyaç var.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler