USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Nakliyatçılar isyan ediyor

Nakliyatçılar isyan ediyor
05-01-2020 07:40
Gaziantep

Gaziantepli nakliyatçılar, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren başlayan dijital takograf ve U- EDTS sistemi E- Arşiv fatura kesilmesi, taşınan yük ve takograf raporlarının veri tabanına işlenmesi karşısında taşıma sektöründe yer alan esnaflar isyan ettiler.

Gaziantep Otobüs Kamyon ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Tevfik Göğüş, “1 Ocak 2020 tarihinden itibaren başlayan dijital takograf ve U- EDTS sistemi E- Arşiv fatura kesilmesi taşınan yük ve takograf raporlarının veri tabanına işlenmesi kanunlarından dolayı yurtiçi taşımacılık faaliyetlerinin hızının yavaşlaması ve yürüyen işlerin durma noktasına gelmesine neden olmuştur. Kanunlar çıkartılırken bu işi yapan gerçek esnafların fikri alınarak yeniden gözden geçirilmesi varsa düzenlemeler yapılması için ileri bir tarihe ertelenmesi hususunda ilgili yetkili ve bakanlıklarımızın yardımını talep etmekteyiz” dedi. Göğüş sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Çıkan kanunları uygulama hususunda devletimize hiçbir zaman sorun çıkarmadık. Ama bu çıkan kanunlar bizi iş yapamaz devletimize olan vergi ve diğer ödemelerimizi ödeyemeyecek hale getirecektir. Bunun yanı sıra nakliye fiyatlarımızın ton/km bazında ücret tarifesi çıkartılarak esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi, iş yapamayacak halde olan esnafımızı canlandırarak ekonomimize katkı sağlamamız gerekmektedir.”

“ESNAFIMIZ ZARAR GÖRÜYOR”

Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası Başkanı Zafer Aydıngüler, “Karayolları Taşıma Kanunu adı altında 2006 yılından beri çıkarılan yönetmelikle düzenleme adı altında her yıl çıkarılan nakliye sektörüne ne faydası oldu. Rekabet şansının önünü açıp daha çoğu nakliyeciyi zarara uğrattı. Belgelendirilen K1’i yurt içinde hapis etti. N2 adı altında coğrafi çalışma esnafa zarar verdi. C2 dış ülke araçları yurt içinde haksız rekabete neden oluyor. Bunlar yetmezken U-ETDS adı altında veriler bakanlığa gönderilecekmiş. Ne faydası var neyi denetleyeceksiniz. Zaten araçlar denetleme noktalarında denetleniyor, belgesi yoksa ceza yazılıyor” diye konuştu. Yüzlerce esnaf, son zamanlarda sektöre yönelik çıkan kanunlara isyan etti. Çıkan kanunlardan dolayı mağduriyet yaşayacaklarını belirten esnaf, para kazanamadıklarını, girdilerin arttığını, eve ekmek götüremeyecek duruma geldiklerini kaydederken, sektöre yönelik çıkan kanunların yeniden düzenlenmesi için siyasilere çağrı yaptılar.

Aydıngüler, sözlerine daha sonra şu şekilde devam etti;

“Avrupa ülkesi halen Analoğ takolarla seyir yaparken, meslektaşlarının hakkını savunan bakanlık veri toplama adı altında dijital tako satışı yapıp milleti zarar sokmuyor musunuz? Bizler ülkenin lokomotifiyiz, bizlere sahip çıkıp teşvik vereceğinize vereceğinize ton-kilo mesafe fiyatı çıkaracağınıza yolumuza taş koyup esnafı mağdur ediyorsunuz. Servisçilerin ve taksicilerin bir fiyatı var, neden onların ‘Dayısı’ var. Bizlerin dayısı olmadığından vurun başına otoban köprü fiyatları nasıl olacak? Anahtarımızı ve ruhsatımızı verelim kurtulalım.”

“ESNAFIN DUYARLI OLMASI GEREKİYOR”

Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, “Bu sorunları daha önce dile getirmiştik. Sizlerin desteği lazım. Bize sormadan kanunlar çıkıyor, çıktıktan sonra da eziyetini esnaf çekiyor. Kamyonculara tahdit gelmedi. Kilo başına yük-fiyat tarifesi çıkarılmalı. Tüm esnafın bu konulara duyarlı olması gerekiyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler