Geçtiğimiz günlerde yaptığımız "Gastronomi Kenti Gaziantep'te TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Şubesi Neden Yok?" haberi üzerine TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilcisi Onur Aydın’dan yanıt geldi. Aydın, gazetemize verdiği röportajda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TMMOB'ye bağlı odaların son 15 yıllık dönemde zayıflatıldığını belirterek, "Son 15 yıllık dönemde odamızın güçsüzleştirilmesi ve zayıflatılması söz konusu oldu. Gıda mühendislerinin bakabileceği işletmelerin alanını daralttılar. Finans kaynaklarının yasal regülasyonlarla azaltılmasından dolayı odalar kendi şube ve temsilciliklerine yeterli bütçe ayıramaz hale geldi. Gıda Mühendisleri Odası’nın da Gaziantep’e şube açamamasının nedenlerinden birisi finansal güçsüzlüklerdir" dedi.
KOŞULLARI SAĞLAMAK LAZIM
Gaziantep Türkiye'nin 6'ıncı büyük kenti. İstanbul, Adana, İzmir, Antalya, Mersin gibi illerde şubeleriniz var. Ama gastronomi kenti Gaziantep'te yok. Neden gastronomi kenti Gaziantep'te şube değil de temsilcilik var?
Bunun birkaç nedeni var. Birincisi temsilcilik ve şube olmanın TMMOB ana yönetmeliğinde ve Gıda Mühendisleri ana yönetmeliğinde bazı koşulları var. Öncelikle o koşulları sağlamak lazım.
GELİRİ EN DÜŞÜK ODALARDAN BİRİ
Ne gibi koşullar bunlar?
Üye sayısı, üye etkinliği, üye gelirleri ve istihdamı zorunlu personel (İZP) sayısı gibi unsurlar. Bizim odamız TMMOB bileşenleri içinde geliri en düşük odalardan birisi.
ODALAR BÜTÇE AYIRAMAZ HALE GELDİ
Peki gastronomi kentinde neden gelirleriniz zayıf?
Gıda mühendislerinin bakabileceği işletmelerin alanını daralttılar. Daha önce birçok işletmede gıda mühendisi bulunurken şu anda 30 beygir ve 15 çalışandan az işletmelerde gıda mühendisi bulundurma zorunluluğunu kaldırdılar. Bir de 2017’de yönetmelikte bir değişiklik oldu. Burada da İZP belgesinin aranmamasıyla ilgili bakanlık, yönetmelik değişikliğine gitti. Buna itiraz ettik. Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Odamız davayı kazandı. Bekleme sürecindeyiz ama Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili denetim organları sıkı denetim yapıp İZP belgesi sorgulamadıkça işletmeler ve mühendisler İZP’yle ilgili ücretleri ödeyip bu belgeyi almak zorunda olmuyor. Bunlar da odamızın gelir kaynakları. Son 15 yıllık dönemde bu sebeplerle odamızın güçsüzleştirilmesi ve zayıflatılması söz konusu oldu. Hekimler ve Eczacılar Odası da buna dahil. Finans kaynaklarının bu yasal regülasyonlarla azaltılmasından dolayı odalar kendi şube ve temsilciliklerine yeterli bütçe ayıramaz hale geldi. Gıda Mühendisleri Odası’nın da Türkiye’de yeterli sayıda şube açamaması hatta Gaziantep’e de şube açamamasının nedenlerinden birisi finansal güçsüzlüklerdir. Ama faaliyetlerimizi yürütmek için şubeleşmemize de gerek yok. Faaliyet noktasında bir farkımız yok.
DAVET EDİLMİYORUZ
Peki neden görünür değilsiniz? Gastronomi festivalinde de göremedik sizi?
Büyükşehir Belediyesi’nin bizi bu festivale davet etmesini beklerdik. Ama etmedi. Gaziantep’te yürütülen kamu organizasyonlarının birçoğuna davet edilmiyoruz.
TMMOB’E BAĞLI ODALARA ÖNYARGI VAR
Neden?
TMMOB bileşenlerine karşı bir önyargı var. Bazen yargısız infaz var. Çoğu zaman bizi itibarsızlaştırma, işlevsizleştirme, finansal kaynaklarımızı daraltmayla karşı karşıya kalıyoruz. Bunun nedeni de biz kamu yararını savunuyoruz. Her platformda korkmadan, çekinmeden, ast-üst hiyerarşisi içinde değil de bildiğimiz ve doğru düşündüğümüz gibi söylüyoruz. Bu dönemde de sanırım bunun cezasını çekiyoruz diyebiliriz.
HABER//NARİN DEMİRCİ
Röportajlar