USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

OKUMA-YAZMA ORANI AÇIKLANDI

Okuma-Yazma seferberliğinde Gaziantep’te şu ana kadar 22 bin kişiye ulaşıldı

OKUMA-YAZMA ORANI AÇIKLANDI
11-04-2018 10:16
Gaziantep

Gelenekten Geleceğe Kültürümüzü Yaşatıyoruz Çalıştayı, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Gaziantep’te gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Okuma-Yazma Seferberliğine dikkat çekerek, “Gaziantep’te 66 bin okuma yazma bilmeyen vatandaşımız vardı. 1 ay içerisinde kaymaklarımız, belediye başkanlarımız ile hareket ederek, bir ay içerisinde 22 bini aştık” diye konuştu. Çalıştaya Cumhurbaşkanlığı Sanat Danışmanı Hümeyra Şahin’de katıldı.

“BU ÇALIŞTAYI OLDUKÇA ÖNEMSİYORUZ”

Çalıştay ile önemli bir misyon üstlenildiğini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sanat Danışmanı Hümeyra Şahin, “Türkiye’nin her alanda millileştiği, ekonomiden siyasi yönetime, kültürden sanata her alanda milliliğin artık bir vasıf haline geldiği bir dönemde, Türkiye çok önemli bir dönemeçten geçiyor. Cumhurbaşkanımızın bu millilik vurgusu altında kültür ve sanat alanında da yeni bir açılım yapmak üzere, Olgunlaşma Enstitüsü gibi tarihimizin, Türkiye cumhuriyeti tarihinin köklü bir kurumunu yeniden ele almanın çok önemli bir adım olduğu kanaatindeyim. B u süreçte Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın kıymetli himayelerinin ve selamlarını sizlere iletmek isterim. Türkiye’de kültür ve sanat alanında bu birikimi ve geleneği, yeni bir mevzi kazandırmak üzere çok yoğun çalışmalar yapılıyor. Olgunlaşma Enstitüsü bu anlamda bir merkez olacaktır. Kültürümüzün yeniden ihyası, canlandırılması adına çok önemli kurumlar, hem geçmişteki itibarlarının yeniden kazandırılması daha önemlisi kendini yenileyerek geleceğe bu kültürün ve geleneğin taşınması adına çalıştay çok önemli misyon icra ediyor. Kültürler biraz da bu kurumlar sayesinde yaşıyor. Çok önemli ilkelerimiz var önemli bir geleneksel sürecin mirasçılarıyız. Bunları ancak kurumlar çatısı altında sürdürebiliriz. Umarım Olgunlaşma Enstitüsünün de bu millilik amacına hizmet eden, kültür ve sanat alanında öncü çalışmalar yapan ve çağın ihtiyaçlarını yakalayan teknolojinin dozunu ayarlayarak sürece dahil olmasını sağlayan, kültür ve medeniyetimizi bu somut alanlara en iyi şekilde taşıyacak bir süreç olmasını diliyorum” dedi.

“SEFERBERLİKLE BİRLİKTE ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Kadim bir şehirdeyiz, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdeyiz.  Sayı Cumhurbaşkanımız ve Eşi Emine Erdoğan’a teşekkür etmemiz gerekiyor. Okuma-Yazma Seferberliği 5 Mart tarihi itibari ile başladık.  Gaziantep’te 66 bin okuma yazma bilmeyen vatandaşımız vardı. 1 ay içerisinde kaymaklarımız, belediye başkanlarımız ile hareket ederek, bir ay içerisinde 22 bini aştık. Büyük bir kısmını hanım kardeşlerimizden oluşuyor. Kaymakamlarımız ve Milli Eğitim Müdürlerimiz yaptıkları denetimlerde okuma-yazma öğrenen insanların heyecanlarını gördüler. Hedefimiz şu; okuma-yazmaya emekleyerek dahi gelebilecek olan herkesin elinden tutacağız ve onları okuma-yazma ile buluşturacağız. İkinci olarak ta Olgunlaşma Enstitülerinin güçlenmesi noktasında da Sayın Erdoğan gayret gösteriyor. Olgunlaştırma Enstitüsü çok eski tarihlere dayanıyor. Küresel dünyada modayı biz belirlemiyoruz. Modayı belirleyen bizler değiliz, teknolojinin geldiği noktalara karşı değiliz onlardan bizim mantığımıza uygun olanı alalım, kendimize göre yorumlayalım” diye konuştu.

“GAZİANTEP’E YAKIŞIR BİR OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ OLMA YOLUNDA”

Çalıştayın açılışında konuşan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, “Olgunlaşma Enstitülerinden en yenisi Gaziantep’te. Kısa süre içerisinde önemli işler yapıldı, yaptıklarımızla övünmeyeceğiz. Türkiye’de marka şehir olan Gaziantep’e yakışır bir Olgunlaşma Enstitüsü olma yolunda devam edilecek” dedi. Türkiye genelindeki Olgunlaşma Enstitüleri Gaziantep'te toplandı. Gelenekten Geleceğe Kültürümüzü Yaşatıyoruz Çalıştayı’na Cumhurbaşkanlığı Sanat Danışmanı Hümeyra Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül,  Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Vali Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hatice Kutsal ve 20 ilin Olgunlaşma Enstitüsü Müdürleri katıldı.

“SEFERBERLİKTE ÖNEMLİ BİR YOL ALDIK”

“Bizler çok büyük bir mirasa sahip coğrafyada yaşıyoruz. Devlet olarak millet olarak geçmişten ders aldığımız çok büyük bir miras var. Ancak güçlü bir mirasa sahip olmamız ne kadar önemliyse, sahip olduğumuz bu mirası bizden sonraki nesle aktarmamız, iletmemiz, onu koruyup kollamamız da epeyce o da önemli bir unsur” şeklinde sözlerine başlayan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Bizim olgunlaşma endüstriyeliyle temel bir hedef olarak, 3 ana başlıkta ifade edecek olursak kültürel mirasımızı, kültürel değerlerimizi, geleneksel sanatlarımızı ve aynı zamanda geleneğimizi tespit anlamında nasıl bir mirasa kaldık, nasıl bir geçmişten geliyoruz, nasıl bir geleceğe, geleneğe sahibiz bunun tespit edilmesi açısından hayat boyu öğrenme genel müdürlüğü kapsamından çalışmalarından yürütebilmeye, olgunlaşma endüstrileri açısından büyük bir önemi var bunu bilinçli husus olarak belirtmek isterim. İkincisi bizim tabi güçlü bir geleneğe, kültür bir geleneğe sahip olmamız elbette bizim için çok önemli ama bugün için onu kayıt altına almamız bununla ilgili teşviklerde bulunmamız ve bunu belli bir süzgeçten geçirerek, geleceğe taşıma anlamında gerekli planlama ve gerekli araştırmalarda çalışmalar yapmamız ikinci dereceden de çok büyük önem kazanmaktadır. Üçüncü derecede ortaya çıkan çalışmaların bir sonraki nesle, bir sonraki kuşağa aktarılması ve bunun ebedi olarak bağlattığı müddetçe, milletimiz ve bu dünya bizim kültürel değerlerimizin insanlık için hem yerel anlamda, hem milli anlamda, hem ulusal anlamda, hem de uluslararası anlamda, insanda ciddi anlamda bir katkısının olması kültürümüzün aktarılması anlamında olarak yaptığımız, yapacağımız çalışmalarımızın çok büyük bir önemi olduğunu vurgulamak isterim.”

“ÜLKEMİZ ADINA DÖNÜM NOKTASI OLACAK”

“Biz dediğim gibi hakikaten çok büyük bir hazineye sahibiz ama bir yandan televizyonlara baktığımız bir çizgi film vardı, hala var ama yokluk içerinde yaşıyor. Zaman zaman sahip olduğumuz bu kültürel varlıkların üzerine yapmak suretiyle biz çok köklü bir geçmişe, maziye sahibiz diyerek onu geleceğe taşıma anlamlı derken geleceğe taşıyan gayreti gösteremiyoruz işte biz bugün varla kültürel değerlerimizi geleceğe taşımada bir öncülük yapmak bir adım atmak, anlamında yapmış olduğumuz bu çalışmayı dönemin bir mesafe aldıracağına inanıyoruz” şeklinde sözlerine başlayan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci sözlerini şu şekilde sürdürdü;“Tabi ki kedilerine de çok teşekkür ediyorum. Hümeyra Şahin ve Fatma Şahin hanımefendi sayın cumhurbaşkanımızın danışmanı olarak ilk günden bu yana yine emine Erdoğan hanımefendinin de himayelerinde yaptığımız pek çok çalışmalar var okuma- yazma seferberliği başta olmak üzere, ama olgunlaşma enstitülerinin kültürel değerlerimizin geleceğe taşımak anlamında sayın hanımefendinin de bu anlamda çok ciddi tatilin olduğunu onun bizimle birlikte olduğunu düşünmemizde bize ayrıca bir güç veriyor ve Hümeyra hanımda davetimize eşlik ettiği için çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bizim burada yapacağımız istiare değerlendirmeler sonucu olgunlaşma endüstrilerinde, hem ülkemizin tanıtımı açısından, hem de değerlerimizin aktarılması açısından, ciddi araştırmaların gerçekleştirmesi açısından Gaziantep’te gerçekleştirdiğimiz bu toplantımız bir dönüm noktası olacaktır ben buna yürekten inanıyorum, beni tekrar tüm misafirlerimize başta sayın valimiz ve Hümeyra hanımefendi olmak üzere tüm müstearlarımıza da tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

“NİTELİKLİ İNSAN YETİŞTİRMEK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMALIYIZ”

Demirci, açıklamasını daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Bugün bizim için hem dünü görmek hem bugünü değerlendirmek hem de yarını daha net kalabilme hususunda bütün olgunlaşma enstitülerimizi müdürlüğüyle ilgili bir karara toplantısı hem içinde bulunduğumuz konserle alakalı genel müdürümüz bir takım hususlara değindi. Bu hususlar içeresinde özellikle soyut birikimli kayıt altına alınması ile alakalı meselede olgunlaşma enstitüleri değerini anlamını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı biyografisi olarak sayın Bakanımız Sayın müsteşarımızla beraber olgunlaşma ile alakalı Olgunlaşma konseptimizle alakalı son zamanlarda kendimize bir değerlendirme yapıp masaya yatırmamız, bir özeleştiriden belirlememiz gerektiğini düşünüyoruz ki bu düşünce olgunlaşmalarda son zamanlarda gördüğümüz şu belirli sanatların belirli faaliyetlerin yapıldığı konsept. Biz olgunlaşmayı bu disiplinlerde bir kişinin yani kız çocuklarımız veya da bayanları bu konsepte olgunlaşması olarak görüyoruz. Aslında olgunlaşmadan kastettiğimiz bu değil, bir şeyde olgunlaşma değil, her şeyde olgunlaşma hayata dair hayatın kendi hayatı var etmek. İkinci bir husus bizim için genel kültürümüzde ifade ettiği gibi özellikle son zamanlarda kitle iletişim araçlarının artması bu esnada var olan bizi biz kılan ama karakterlerimizi şekillendiren unsurların yüzyıllarca, binyıllarca hayatımıza taşımış olduğumuz kayıt altına alınması işlevi aslında olgunlaşmanın en önemli unsurları hususiyetlerinden belki bizde onlardan biriyiz.”

“ÜLKEMİZ İÇİN İYİ ŞEYLER YAPILACAK”

Demirci, “Dolayısıyla olgunlaşma müdürlerimiz ve öğrencilerimiz adeta bir arkeolog, gibi adeta bir antelog gibi, adeta bir tarihçi gibi, adeta bir edebiyat veya sanat tarihçisi gibi o olgunlaşmanın olmuş olduğu ildeki maddi manevi bütün kazanıları bize taşımış olduğu geleneği kayıt altına almak belki güncelleme belki yarına taşıyabilmek hususunda bugünden bir takım ruh o unsurları kazandırma işlevleri ile kendi üzerinde bir sorumluluk olarak görmeli ki, görüyorlar arkadaşlarımız eserleri ile faaliyetleri ile bunu bize gösteriyorlar. Ama bunu sadece ve sadece şahsi gayretler değil kurumsal bir anlamda hedef olarak görmek ve bunu bu şekilde değerlendirmek durumundayız. Dolayısıyla Gaziantep üzerinden konuşmak gerekirse Gaziantep’teki olgunlaşmamızı Gaziantep ve çevresindeki bütün maddi manevi kültürü kayıt altına alınması öğrencileri yetiştirirken nitelikli bireyler nitelikli bütün insanları yetiştirmeliyiz bütün insanları toplumuzun mayası olmalı tarih adına, ülke adına, kültür adına, medeniyet adına daha güzel işler yapmış olacaklar” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler