Eskiden insanların alışveriş için ilk tercihi olan pasajlar, günümüzde eski popülerliğini kaybetti. Hal böyle olunca pasaj esnafı eskisi gibi iş yapamaz oldu. Gaziantep’in göbeğinde yer alan Söylemez Pasajı eski yoğunluğunu kaybeden pasajlar arasına girdi. İşyeri sahibi Hüseyin Solak, siftah yapamaz hale geldiklerini dile getirdi.
“TÜRK KÜLTÜRÜNDE TARİHİ BİR ÖNEME SAHİPTİR”
İşyeri sahibi Hüseyin Solak, “Üzeri açık veya kapalı olarak ayrılan, içerisinde çeşitli dükkânları barındıran pasajlar, Türk kültüründe tarihi bir öneme sahiptir. Özellikle büyük şehirlerde bulunan ve geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren, sürdürmeye de devam eden pasajlar, hem birçok insanın alışveriş tercihine katkı sunmuş hem de diğer ülkelerden çok sayıda turisti ağırlamıştır. Pasajların hem alışveriş yapabilme imkânı sağlaması hem de farklı mimari yapılara sahip olması, insanları pasajları ziyaret etmeye yönlendirmiş ve pasaj kültürünün günümüze kadar gelmesine katkı sunmuştur. Ancak günümüzde insanların alışveriş için farklı noktaları tercih etmeye başlamasıyla, hem pasajların ziyaretçileri azaldı hem de pasaj içerisinde bulunan dükkanlarda bulunan esnaf, eskisi kadar iş yapamaz hale geldi. Hal böyle olunca pasajlar, insanların alışveriş için zaman zaman uğradığı ya da belli dönemlerde turistlerin ziyaret ettiği yerlerden biri oldu. Pasajların eski popülerliğini kaybetmesi de en çok pasajlar içerisinde yer alan esnafı mağdur etti” diye konuştu.
“PASAJLAR ESKİSİ KADAR ZİYARETÇİ AĞIRLAMIYOR”
“Kuyumcuyu, ayakkabıcıyı, gelinlikçi ve daha birçok dükkanı ve esnafı bünyesinde barındıran Söylemez Pasajı, günümüzde insanların alışveriş merkezlerini tercih etmeye başlamasıyla, eski popülerliğini kaybeden pasajlar arasına girdi. Solak açıklamasında, “İnsanlar eskiden alışveriş yapmak ve gezmek için pasajları tercih ederdi. Ancak, günümüzde özellikle büyükşehirlerde artan alışveriş merkezleri pasajların ziyaretçi sayısını azattı. Hal böyle olunca bizler de ziyaretçi ağırlayamaz ve iş yapamaz olduk. Pasaj içerisine yeni bir dükkan açmak için gelenler hemen zengin olmak istiyor. Ama içinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda böyle bir şey mümkün değil. Bir dükkânın tam anlamıyla iş yapar hale gelmesi için 1 seneye ihtiyaç var. Bu işler biraz sabır gerektirir. Yeni gelenler de sabır gösteremeyince açtıkları dükkanları birkaç ay içerisinde kapatıyorlar. Biz eski esnaflar da eskisi kadar olmasa da iş yapmaya çalışıyoruz” dedi.