Gaziantep’te 2016 yılında Gaziantep Barosu Adli Yardım Bürosuna başvuru sayısı 1520 olarak gerçekleşti. Bu başvuruların 1006’sı boşanma olarak kayıtlara geçti. Bu rakam 2017 yılında ise şu ana kadar 1747 oldu. Bu sayının şu ana kadar 1204’ü ise boşanma kaydı olarak adli organlara sevk edildi. Adli Yardım Bürosu Sorumlu Avukatı Serkan Özkoçak, 2016 ve 2017 yıllarında Uluslararası Göçmen Yasalarına dayanarak Suriye ve Iraklı sığınmacıların da başvurularının değerlendirildiğine dikkat çekti.
2016 YILINA ORANLA 2017 YILINDA Kİ BAŞVURU SAYISI ARTTI
2016 yılında gerçekleştirilen başvuruların 2017’de sayı bakımından arttığına dikkat çeken Gaziantep Barosu Adli Yardım Bürosu Sorumlusu Avukat Serkan Özkoçak, 2016 yılında 1520 başvurunun gerçekleştiğine dikkat çekti. Bu rakamın önemli bölümünün kadınlar tarafından boşanma talebi ile gerçekleştirilmediğine dikkat çeken Özkoçak, “Başvuruların neredeyse önemli bölümü ekonomik nedenler ve aile içi şiddet neticesinde boşanma taleplerinden oluşuyor. 2016 yılı dışında bu yıl ise şu ana kadar bize başvuruda bulunarak adli yardım talep eden 1747 kişinin önemli bölümü yine boşanma talebi. Bu sayıdan 1323 kadının 1204’ü boşanma talebi diğer kısmı ise alacak ve tazminat davalarını oluşturuyor. Bizler başvuruları gerekli incelemelerin ardından büromuza bağlı avukat arkadaşlarımıza yönlendiriyoruz. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımızın adli yardım taleplerini kısa sürede neticelendirmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz” diye konuştu.
SURİYE VE IRAK’LI SIĞINMACILARIN BAŞVURULARI VAR
Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından ülkemize sığınan Suriyelilerden de Gaziantep Adli Yardım Bürosuna başvurarak adli yardım talebinin iletildiğine dikkat çeken Gaziantep Barosu Adli Yardım Bürosu Sorumlusu Avukat Serkan Özkoçak, “Uluslararası Göçmen Yasalarına bağlı olarak ülkemize sığınan Suriye ve Iraklı sığınmacılardan da adli yardım talebinde bulunanlar var. 2016 yılında 40 sığınmacı özellikle velayet konusunda bizlerden adli yardım talep etti. Bu sayı 2017 yılında şu ana kadar ise 121 oldu. Sığınmacıların sorunlarını dinlerken tercüman yardımı talebinde bulunuyoruz. Sorunlarını dinledikten sonra yine Uluslararası Göçmen Yasalarına göre davalar açılıyor” şeklinde konuştu.
MADDİ DURUMU İYİ OLMAYAN VATANDAŞLAR BAŞVURABİLİYOR
Gaziantep Barosu Adli Yardım Bürosuna her gün ortalama 10 ile 25 arasında değişen sayıda ekonomi durumu iyi olmayan vatandaş başvuruda bulunarak adli yardım talebinde bulunuyor. Bu başvuruların önemli bölümünü ise boşanma davaları içeriyor. Maddi imkansızlar nedeniyle adli yardım talebine bulunan vatandaşların bu talepleri ise ekonomik durumlarına yönelik yapılan araştırmanın ardından gerçekleştiriliyor. Uzun yıllardır maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar adli konularda yardımda bulunan Gaziantep Barosu Adli Yardım Bürosu önemli bir görevi yerine getirmiş oluyor.