Şehir içinde günden güne artan trafik yoğunluğunun birçok noktada çözüme kavuşturulmaması ve Türkiye’nin 5. Büyük kenti olmamıza rağmen halen ilçelere ulaşımın kolay sağlanabileceği bir tramvay hattının olmayışı şehrin büyük bir eksikliği olarak göze çarpıyor.
Şehrimizde trafik yoğunluğu günden güne artıyor. Özellikle akşam saatlerinde tıkanan şehir içi trafiği çözüm üretebilme noktasında vatandaş kanadında çeşitli görüş ve önerileri de beraberinde getiriyor. Şehir içi ulaşımda ilkokul çağını atlatmış çocuklar için tramvay ya da metro kullanımının daha güvenli olduğuna da değinen vatandaşlar, mevcut hatların genişletilmesi ve diğer ilçelere kadar ulaştırılmasını istiyor.
Suriye plakalı araçların da fazlalaşması şehir içi ulaşımda yoğunluk artmasının başka bir nedeni olarak görülürken, okulların açılması ile birlikte okul taşıtlarının da trafiğe katılması keşmekeşler yaşanmasına bir diğer etken.
Öte yandan, temeli atılan Organize Sanayi Bölgesi ile Gatem arasındaki ulaşımı kolaylaştıracağı düşünülen metro hattından sonra gözler tramvayın daha fazla noktaya ulaştırılması konusuna çevrildi. Mevcut tramvay hattının sadece Üniversite ile İstasyon Meydanı güzergahında kalmayıp bir ucunun Onkoloji Hastanesine kadar devam ettirilmesi istenirken, diğer ucunun ise Gatem’e kadar uzatılması isteniyor.
Şehir merkezinden diğer ilçelere ulaşımı sağlamak için de tramvay ya da metro hatlarının mutlaka olması gerektiğini de belirten vatandaşlar, Gaziantep’in Türkiye’nin 5. Büyük kenti olduğunu ve hala bir takım ulaşım sorunlarının çözülmemiş ve bazı trafik ağlarının yeterince yaygınlaşmamış olmasının kente yakışmadığını belirtiyorlar.
İLKOKUL ÇAĞINDA KESİNLİKLE OKUL TAŞITI
İlkokul seviyesindeki çocukların ise güvenlik için kesinlikle okul taşıtlarını kullanması gerektiği de belirtilirken, biraz daha yetişmişler için otobüs ya da dolmuştan ziyade tramvay ve metro kullanmalarının onların güvenliği açısından daha iyi olacağı düşünülüyor.
ULAŞIM KENTİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİ GÖSTERİR
Bir şehrin şehir içi ulaşımındaki rahatlığının o şehrin gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi olduğunu da belirten vatandaşlar yaygın raylı ağların yaşamı daha da kolaylaştırdığını ifade ediyorlar. Metro ve tramvayın ayrıca zamandan tasarruf için de etkili bir ulaşım aracı olduğunun üzeri çiziliyor.
Konuyla ilgili olarak görüşler ise şöyle:
S.S.
Bir şehrin şehir içi ulaşımda ki rahatlığı o şehrin gelişmişlik düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. Biz insanlar teknolojiyi kullanmayı severiz. Hayatımızı kolaylaştıran, çabuklaştıran her şeye çabuk alışır ama geçmişe de özlemle bakmaya devam ederiz. Halbuki hayatımıza soktuğumuz pek çok şeyi elimizden almaya kalksalar şimdi biz ne yapacağız diye panik olur avazımız çıktığı kadar bağırırız değil mi? Şehir içindeki seçeneklerin artmasını ben yağan yağmura, kara benzetiyorum. Çünkü yağmur da kar da herkesin üzerine eşit yağar. Ulaşımda böyledir. Herkese eşit imkan sunulmuş olur. İsteyen istediğini kullanır. Aksi takdirde parası olan rahattır. İster arabasına, ister taksiye biner istediği yere rahatça ulaşır. Bu pek adil değildir. Ulaşım zaruri bir ihtiyaçtır. Parası olan da olmayan da istediği yere gidebilmeli. Halk otobüsü de olmalı, taksi de, tren de tramvay da. Bazı belediyelerin önemli güzergahların (hastane vb.)ulaşımlarını ücretsiz sağlaması ise takdire şayandır. Günümüzün içinde bulunduğu çağ çok hızlı bir çağdır. Bu hıza yetişmek ancak hayatımızı çabuklaştıran, kolaylaştıran şeyleri kullanmakla sağlanabilir. Bunların güvenirli olması yine biz insanların elinde. Oğlumun telefonunda bir oyun görmüştüm. Oyun karakteri olarak bir şey yapıyorsun onu kullanarak bir sonraki aşamaya geçiyorsun, sonra yine yapıyor yine onu kullanarak bir aşama daha atlıyorsun. Ama yaptığınız şey işe yaramazsa düşüp ölüyorsunuz bir can gidiyor. Başka canınız varsa baştan başlama hakkınız var. Gerçek ise maalesef bu oyun gibi başka canımız yok. Yandığımızda ya da yandırıldığımızda oyun bitiyor.
İ.E.
Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde ulaşım büyük sorun haline gelmiş durumdadır. Hemen hemen her evde bir özel araç bulunmaktadır. Trafik yoğunluğu çok fazla olmasına rağmen, gözlemlerime göre de çoğu araçta bir ya da iki kişi bulunmaktadır. Özellikle mesai saatlerinin başlama ve bitiş zamanlarında çoğu ana yollarda trafik saatlerce kilitlenmektedir. Toplu taşıma araçları olarak minibüs ve otobüsleri kullanan insanlar da aynı sıkıntıları çekmektedir. Son yıllarda aktif kullanıma geçilen metro ile ulaşım bu sorunu çözmeye yardımcı olsa da henüz yetersiz kalmaktadır. Metro ile ulaşım, birçok açıdan hem kişilere hem de ülkemize çok fayda sağlamaktadır. En başta enerji tasarrufu, çevre kirliliğini azaltması, büyük çoğunluğunun yer altından giderek mevcut yolları meşgul etmemesi günümüzde en büyük sorunlarımızdan biri olan zamandan tasarruf sağlaması ve diğer toplu taşıma araçlarına göre çok fazla sayıda yolcu alabilmesi aklıma ilk gelenler, dileğim daha çok hatta çalışmasının sağlanması ve yirmi dört saat kesintisiz hizmet verebilmesidir. Ayrıca bu konuda toplumun her kesiminin bilinçlendirilip, özendirici uygulamaların yapılmasıdır. Tramvaya gelince, yine her şehirde bulunmamakla birlikte metro ile benzer tasarrufları sağlanmasının yanında bana hep nostaljik gelmiştir. Umarım toplu taşıma araçları özellikle de tramvay ile ulaşım çok daha fazla yerde ve çok daha iyi şartlarda sık kullanılır duruma gelir.
G.A.
Şehir içi ulaşımda tramvay ve metronun fayda ve zararı tartışmaya kapalı bir konudur. Çünkü bu araçlar nüfusu yoğun şehirlerin yaşam kalitesini artırmak adına olmazsa olmazlarından bir zamanı yaşıyoruz. Bu araçlar hava kirliliğini önleyen çevreci güvenli ve hızlı uzun zamanda maliyeti düşük araçlardır. Kaza riski çok düşük olduğu için güvenli oluşları tercih nedenidir. Çocuklar açısından bakılırsa çocuklar toplu taşım araçlarında daha güvendedir. Kötü hava koşullarından etkilenmeden ulaşım yapabilirler. Temiz ve hızlı oluşu ile zamandan kazanmak her bireyin ihtiyacıdır.
N.İ.
Tramvay ve metro, her ikisi de çevre kirliliği yaratmadığı için öncelikli ulaşım aracı olmalı. Tramvay hız yapmadığı için yolculuk sırasında gerginlik de yaratmıyor. Metro, gideceği yere kısa sürede gitmek isteyenler için çok ideal. Tramvay ve metro son derece güvenlikli ulaşım araçları. Metro daha fazla yolcu taşıdığı için, duraklarda uzun süre beklenilmiyor. Her ikisinin de ayrıcalıklı yolları olduğu için trafikte tıkanmadan, zamanında varmak söz konusu onlarla yapılan yolculuklarda. Çocuklar için de çok güvenilir araçlar gördüğüm kadarıyla. Tek olumsuz yanı, her ikisi de düz arazide gidebiliyor, yokuş çıkamıyor, şehrin yüksek kesimlerinde kullanılamaması.
B.T.
Şehir içi ulaşımda ilköğretimde mutlaka okul servisi kullanılmalıdır diyenlerdenim. Zira, metrobüslerde, metrolarda, otobüslerde insanlar birbirine yapışık gidiyorlar, araçlara tek tek binip adeta kalıp halinde iniyorlar. Çocuklarımızın tacize maruz kalması büyük olasılık. Henüz kendini korumaktan aciz çocuklarımız için toplu taşıma aracları tehlikelidir diyorum. Ayrıca çocuklarımız sırtlarında kitap defter ağırlığı ile 25 kg. yük taşıyor bu beden sağlığı açısından da sakıncalıdır. Orta öğretimde kendini koruyabileceğine inanıyorsak bu konuda yeterlilik görüyorsak çocuğumuz topluma toplu tasıma araçlarıyla okullarına gidebilirler yoksa yine okul servislerinden yararlanmalılar diye düşünüyorum.