Türkiye, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için 16 Nisan Pazar günü sandık başına gidecek. Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Gaziantep’te 3 bin 334 sandıkta 1 milyon 178 bin 748 seçmen sandığa gidecek. Seçmen kağıdı bulunmayan seçmenler ibraz edebilecekleri kimlik kartları ile oylarını kullanabilecekler. Gaziantep’te oy verme işlemleri 07 ile 16:00 saatleri arasında olacak.
SEÇMEN KAĞIDI OLMAYAN VATANDAŞLAR NASIL OY KULLANACAK?
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı oy verebilecek. Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak. Seçmenler, YSK'nın 'www.ysk.gov.tr' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde 'Evet', kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.
HANGİ PARTİLER SANDIKLARA ÜYE VEREBİLECEK?
Pazar günü gerçekleştirilecek olan halk oylamasında hangi partilerin sandıklara görevli verebileceği Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandı. AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına üye verebilecek. Gaziantep’te Pazar günü oy verme işlemleri sabah saat 07’de başlayacak. Saat 16:00’da oy verme işlemleri tamamlandıktan sonra sandık başı sayım yapılacak ve sandıklar görevliler eşliğinde Gaziantep Adliye Binasına taşınacak.