USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Sağlıkta 'Kara Hafta' Sağlık Çalışanlarının Sabrı Taştı!

Yeni Yönetmelik Geri Çekilmezse Ne Olacak? Aile hekimliği çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yeni yönetmeliğe karşı tarihin en büyük tepkilerinden birini gösteriyor. Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakan sağlık çalışanları, Gaziantep’te yaptıkları açıklamada, “Halkımızın sağlık hakkı için buradayız. Bu düzenlemeye boyun eğmeyeceğiz” diyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Sağlıkta 'Kara Hafta' Sağlık Çalışanlarının Sabrı Taştı!
02-12-2024 21:11

"Eziyet Yönetmeliği" Krizi Büyüyor: "Halkın Sağlık Hakkı Gasp Ediliyor!"

Türkiye genelinde aile hekimleri ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yeni "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği"ne karşı seslerini duyurmak için 5 gün sürecek iş bırakma eylemine başladı. Gaziantep’te başlayan eylemle birlikte binlerce sağlık çalışanı, “Bu yönetmelik meslek onurumuzu yok sayıyor, halkı sağlık hizmetinden mahrum bırakıyor!” diyerek meydanlara indi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimliği çalışanları, “Hasta ile bizi karşı karşıya bırakıyorsunuz. Genç meslektaşlarımız tükenmişlikten canına kıyıyor. Bu yönetmelik, halk sağlığını tehdit ediyor” diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Halkın Sağlığı Piyasa Dinamiklerine Teslim Ediliyor"

Yeni düzenlemeye göre, aile hekimliği birimlerinde bilimsel etkinliği henüz kanıtlanmamış Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının paralı şekilde yapılabilmesinin önü açılıyor. Bu değişiklik, toplum sağlığını tehdit edeceği ve sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle yoğun eleştiri aldı. Aile hekimleri, bu düzenlemenin halkı pahalı ve belirsiz sonuçlar doğuracak sağlık yöntemlerine mahkûm edeceğini belirtti.

“GETAT uygulamaları adı altında bilimsellikten uzak yöntemler, sağlık sistemimize yerleştiriliyor. Bizler, nitelikli, ücretsiz ve bilimsel sağlık hizmeti sunmak için buradayız!” diyen sağlık çalışanları, yönetmeliğin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

"Sağlık Bakanlığı Uyarıları Görmezden Geliyor"

Sağlık Bakanlığı’nın uyarılara rağmen yönetmelikte ısrar ettiğini vurgulayan hekimler, bu düzenlemenin halkın cebine ve sağlığına ağır bedeller ödeteceğini ifade etti. Yapılan açıklamada, katkı katılım paylarının artırılacağı ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin piyasa dinamiklerine tamamen teslim edileceği iddia edildi.

“Biz, halkın yanında olan bir sağlık sistemi istiyoruz. Ama Bakanlık, emek sömürüsünü teşvik eden bu düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bu, sürdürülebilir değil!”

"Meslektaşlarımız Tükenmişlikten Canına Kıyıyor"

Eylemde dile getirilen en çarpıcı ifadelerden biri ise, genç sağlık çalışanlarının yaşadığı tükenmişlik sonucu hayatlarına son verdiği gerçeğiydi. Aile hekimleri, bu durumun temel sebebinin yoğun iş yükü ve yetersiz çalışma koşulları olduğunu belirtti:

“İzne çıkmayın, hasta olmayın, daha az kazanın, daha çok çalışın! Bu düzenin sonucunda genç meslektaşlarımız canına kıyıyor, ama siz hâlâ duymuyorsunuz. Sağlık Bakanlığı, halkın sağlık hakkını gasp ederek bu ekonomik krizin faturasını vatandaşlarımızın tedavisinden çıkarıyor!”

Gaziantep'teki Eyleme Geniş Destek

Gaziantep’teki eylemlere çeşitli oda ve derneklerden de destek geldi.  EMEP Genel Başkan Yardımcısı, Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez,Gaziantep Barosu Başkanı Bülent Duran, Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mehmet İrfan Demirci,  gibi isimler, eyleme katılarak hekimlerin yanında olduklarını açıkladı.

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir ise yaptığı konuşmada, “Sağlık çalışanlarının talepleri haklıdır. Halkın sağlık hakkını korumak için birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

Sağlık Emekçilerinden Beş Temel Talep

Eylemde dile getirilen beş temel talep ise şunlar oldu:

  1. Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalı.
  2. Nitelikli sağlık hizmeti sunumu için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı.
  3. Güvencesiz ve kadrosuz istihdam son bulmalı.
  4. Sağlık çalışanlarına insanca yaşamaya yetecek tek kalem maaş ödenmeli.
  5. Sağlıkta şiddeti önleyecek etkili ve caydırıcı yasalar çıkarılmalı.

"Bu Yönetmelik Derhâl Geri Çekilmeli"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)

Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF)

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası

Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası

Genç Sağlık Sendikası

Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş)

Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası

Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekimsen)

Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen)

Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER)

Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN)

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen)

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER)

Türk Tabipleri Birliği (TTB)

, iş bırakma eylemlerinin sadece bir başlangıç olduğunu, talepler karşılanana dek mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

“Halkımız için buradayız. Meslek onurumuz ve halkın sağlık hakkı için gerekirse daha uzun süre eylemde kalacağız. Bu mücadele, sağlıklı bir Türkiye için veriliyor!”

Hekimlerin bu çığlığına, Sağlık Bakanlığı’nın nasıl bir yanıt vereceği ise merak konusu. Sağlık sisteminde derinleşen kriz ve büyüyen tepki, Türkiye’nin dört bir yanındaki sağlık çalışanlarını harekete geçirmiş durumda. Halkın nitelikli sağlık hizmetine erişim hakkı için verilen bu mücadele, daha uzun süre konuşulacağa benziyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler