USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Şahin, "İnsanlık sınavı verdik"

Şahin,
18-04-2016 08:39
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Krizle Mücadele Eden Şehirlerde İnsani Eylemlerin Geliştirilmesi Çalıştayı” başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bir otelde düzenlenen çalıştayda, çalıştayın önemini anlatarak, sonucunda orta ve uzun vadeli bir yol haritası hazırlanacağını söyledi.

Dünyanın büyük bir sınavdan geçtiğini, 2.Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın en büyük göç hareketiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Şahin, “Milyonlarca insan vatanından toprağından oldu, binlerece insan canından oldu, binlerce çocuk anasız babasız kaldı, binlerce anne baba çocuksuz kaldı” dedi.

Sürecin en iyi şekilde yönetilmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak araştırma yaparak gerekli çalışmaları yaptıklarını  belirten Şahin, “Bu olaylar olmaya başladığı zaman komşu hakkı, insanlık hakkı adına ve ensar-muhacir inancından medeniyetinden gelen bir şehrin yaşayanları, bu ülkenin yaşayanları olarak dünyaya büyük bir insanlık sınavı verdik. Hamd olsun insanı ve vicdani olarak hepimiz bu sınavdan geçtik ve alnımızın akıyla bu süreci yönetiyoruz” diye konuştu.

Suriye’deki iç savaşın başlamasıyla yaşanan göç krizini en az zararla, nasıl fırsata dönüştülüreceği konusunda çalıştay yaptıklarını hatırlatan Şahin, çalıştay  sonucunda 4 ana başlığın ortaya çıktığını, bunların eğitim, sağlık, güvenlik ve istihdam olduğunu belirtti.

Eğitimin çon önemli olduğunu ve savaşın beyinde başladığnı vurgulayan Şahin, Büyükşehir Belediyesi olarak Suriyeliler için yapılan çalışmaları anlattı.

Göreve geldiğinde 3 bin çocuğun eğitim hayatında olduğunu aktaran Şahin, şu anda 70 bin çocuğunu eğitim hayatına kazandırıldığına dikkat çekerek, “Bu sene okula gitmeye başlayacak olan çocukların yüzde 98’i sistemin içerisine girdi. Bu büyük bir başarı, bu çocuklarımızı mutlaka yetiştirmemiz ve geleceğe hazırlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“GÜVENLİKLE İLGİLİ YAPILAN NEGATİF HABERLERDEN RAHATSISIZ”

Sağlıkta fırsat eşitliğini sağladıklarını ifade eden Şahin, kayıt dışı çalışmaların önüne geçmek için “Gaziantep Modeli” olarak adlandırılan kota sistemiyle Suriyeli mültecilerin sistemin içerisine dahil edilerek çalışmaya başladıklarını anlattı.

En çok rahatsız oldukları konunun “güvenlik” olduğunu ve bir takım olumsuz haberlerle negatif algı oluşturulmaya çalışıldığına vurgu yapan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Maalesef biz bu kadar büyük gayretler göstermemize rağmen uluslararası basının bir takım büyükelçilerin yaptığı negatif haberlerden dolayı halkımızın büyük fedakarlığıyla bu götürdüğü süreçte sanki bu şehirde ciddi bir güvenlik sorunu var gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Oysa Valimiz, Emniyet Müdürlüğümüzden aldığınız rakamlarda özellikle mültecilerle beraber yaşayan Gaziantep’te güvenlikle ilgili sorunun yüzde 4’lerde olduğunu ve bunun yarısından çoğununda Suriyeli mültecilerin kendi aralarında yaşadığı sorun olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla biz bu tür negatif haberlerden rahatsısız. Gurme turizmi, kültür turizmi adına hedeflerimiz var.  Yapmaya çalıştığımız önemli projeler var, bunun hayata geçebilmesi, bölgenin kalkınması içinde özellikle bu alanda çalışan arkadaşlarımızdan istirham ediyoruz ki bu şehir dünyanın herhangi bir şehri kadar güvenlidir ve terörle mücadele dünyanın en büyük sorunudur. Küreselleşme, sınırların kalktığı bir dünyada biz bu şehir güvenli, bu şehir güvensiz şeklinde bir ayrımcılığı, yaşanan olayları gördüğünüz zamanda, Brüksel ve Paris’i gördünüz zamanda doğru bir yöntem olmadığını, bu yanlış yöntemlerlede doğru sonuca ulaşılamayacağını ifade etmek istiyorum. “

Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı olarak çok acil tedbirler aldıklarını dile getiren Şahin, Suriyeli göçmenlerin biran önce vatanlarına dönmelerini temenni etti.

Birliğin önemli olduğunu vurgulayan Şahin, “Birlikte rahmet, bereket ve barış var. Ortadoğu ve Batı Asya aslında dünya barışı için çok önemli bir alan, bir nefes. Nefes olmadan hayat olmaz, nefes olmadan can olmaz, nefes olmadan barış olmaz” ifadelerini kullandı.

KEÇECİ:”İNSANİ BOYUT KONUSUNDA GAZİANTEP BÜYÜK İŞLER BAŞARDI”

Büyükelçi Adnan Keçeci de Suriye'deki olaylar nedeniyle 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük insani trajedinin yaşandığını aktardı.

Uluslararası toplumun bu alanda çok daha büyük iş yapması gerektiğine işaret eden Keçeci, şunları kaydetti:

“Bu insani boyut  konusunda Gaziantep çok büyük işler başardı ve sınavdan başarıyla geçti. Başarısını da devam ettiriyor. Gaziantep resmi kurumları, sivil toplum örgütleriyle tam bir işbirliği içerisinde. İnsani krizi önleme anlamında büyük projeler geliştiren Gaziantep, uluslararası alanda da bunların kabul görmesini sağlıyor. Gaziantep, sadece karşıdan gelen insanların ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda proje geliştiriyor. Gaziantep uluslararası alanda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda büyük bir çaba da gösteriyor. Bu tip toplantılar, bu alandaki çalışmalara da destek sağlayacaktır. Bu anlamda Dışişleri Bakanlığı olarak elimizden gelen desteği sağlıyoruz.”

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ise bugün şehirlerde yaşanan en büyük insani krizin göç olduğunu, bunun da aslında sanayileşmeyle başladığına işaret etti.

Göçün entegrasyon ve eğitim gibi sorunları beraberinde getirdiğini ifade eden Duman, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Suriye'den göç eden insanlar da komşu ülkelere göç etti. Gaziantep başta olmak üzere Kilis, Hatay gibi bazı iller Suriye'deki göçten ciddi etkilendi. Bu şehirlerimiz insani krizle karşı karşıya kalan illerimizdir. Peki ne yapabiliriz? Zaten yerel yöneticilerimiz ellerinden geldiğince kaynaklarını bu yönde seferber etmiş durumda. Merkezi yönetimin de yerel yönetimleri daha fazla desteklemesi gerekir. Bazen tüm yerel kaynaklar da yetersiz kalabiliyor. Bu noktada da uluslararası kaynakların devreye girmesi zarüreti ortaya çıkıyor. Şu ana kadar uluslararası camia üzerine düşeni yapmış değli. Ben burada yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarıyla daha aktif çalışması gerektiğini düşünüyorum. Başta Türkiye olmak üzere tüm bölgemizde kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin dahil olduğu çoklu işbirliklere ihtiyaç vardır. İnsani krizlerle mücadelede en önemli nokta özellikle bu topraklarda ortak çalışma bilincinin oluşturulmasıdır. Biz teşkilat olarak gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bu ortaklıkların kurulmasını teşvik ediyoruz. Bu çalıştayda bu noktada önemli.”

IMPACT, Kıdemli Program Yöneticisi Megan Passey de Gaziantep’in sadece Türkiye’deki sığınmacılara değil aynı zamanda Suriye’deki insanlarada yardım ettiğini söyledi.

İnsani zirvenin şehirlerde yaşanan krizlere odaklanmasını çok önemsediklerini ifade eden Passey, “Gaziantep, şehirlerde yaşanan krizlerle ilgili uluslararası işbirliği oluşturmak için bu çalışmayı hayata geçiriyor. Tavsiye niteliğinde sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Biz bu öneri ve tavsiyelere uymaya çalışıyoruz yada krizlerden etkilenen şehirleri güçlendirmek için çalışma yapmayı önemsiyoruz. İstişareyi de bu konuda çok önemsiyoruz. Krizler içerisinde yaşayanlarla istişare yapmaya özen gösteriyoruz. Destekler bu konuda daha verimli oluyor. Gaziantep'teki istişare de genelde Suriyelilerden etkilenler üzerinde yoğunlaşıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde de farklı konular üzerinde çalışıyoruz. Burada yürütülen çalışmalar, somut çözüm konusunda önemli adımların gelişmesine vesile olacaktır” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin Suriyeliler için yaptığı çalışmaların yer aldığı kısa filmin izletildiği çalıştaya, ulusal ve uluslararası insani yardım kuruluş temsilcileri ve STK’lar da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler