Büyük coşku içerisinde başlayan kongrenin ilk gününde Baro Başkan adayı olan İskender Kahraman, Ali Bakım, Ömer Faruk Akan, Serpil Yılmaz ve Erdal Geçit’in konuşmaları gerçekleşti. Baro Başkanı Bektaş Şarklı, veda niteliğinde ki konuşmasında tüm adaylara başarılar diledi. Cumartesi günü başlayan kongrenin ilk gününde adaylar vaatlerini sıraladılar.
KAHRAMAN BÜYÜK ALKIŞ ALDI
Gaziantep Barosu Başkan Adayı İskender Kahraman, "Baromuzda artık genç avukat nüfusumuz çok fazla. Bu nedenle onlarla ilgili çeşitli düzenlemeler yapmak artık zorunlu hale geldi. CMK görevlendirmelerinden meslektaşlarımızın her ay ortalama eline geçen para belli. Yeni başlayan bir arkadaşın ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Daha önce uygulamaya konuşan ancak yönetim kurulundan alınan puan avantajı uygulaması kararı ile İdare Mahkemesi’nde dava konusu oldu ve iptal edildi. Hal böyle olunca bu listede çalışma verimliliğini de artırmak için gerçekten ihtiyacı olan meslektaşlarımıza ulaşabilmek adına yönetmelikte değişiklik yapmak üzere çalışma yapılacak" dedi. Kahraman sözlerini şu şekilde sıraladı;
"Bu çalışmaların içeriği ise yıllık mazeret ve uygulama kuralının daha az uygulanması olacak, ancak doğum ve askerlik istisna tutulacak. Görevlendirmeleri 3 kez üst üste reddeden meslektaşlar görevlendirmelerden geçici uzaklaştırma şeklinde, atandığı mahkemeye mazeretsiz katılmayan meslektaş hakkında yine geçici uzaklaştırma şeklinde yaptırımlar uygulayarak hem CMK görevinin gereği gibi yapılmasını hem de gerçekten ihtiyacı olan meslektaşlar için bir fayda sağlayacağını düşünüyoruz."
"TBB SORUNLARLA İLGİLENMEDİ"
Gaziantep Barosu Başkan Adayı Ali Bakım, “Son yıllarda avukatlık mesleğinin hiçbir sorunu ile ilgilenmeyen Türkiye Barolar Birliği saray yaptırma furyasına kapılarak, yeni hizmet binasını yükseltmekle sorunları çözeceğine inanıyorsa aldanıyor. Mesleğin itibarını, avukat meslektaşların maddi ve manevi sorunlarını ele almak, çözüm yolları üretmekle, baroları böldürmemek ve bizleri ayrıştırmamakla olur. Ne acı ki bugün ülkemizde avukat intiharları yaşanıyor” dedi. Bakım sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"Maddi yönden çok sıkıntılar yaşandığı gibi manevi olarak da itibarları yerle bir edildi. Üniversiteler ha bire mezun verdiği için avukat enflasyonu yaşandığı gibi avukatların iş sahaları da arabuluculuk ve benzeri işlerde taraf vekili bulunma zorunluluğu olması nedeniyle daraltıldı. Avukatlar geçim sıkıntısına düştüğü gibi icralık olmak ile karı karşıya. Ekonomik sıkıntı yüzünden evlerine ekmek götüremeyen avukatlarımız mevcut iken hala hadsiz ve hesapsız Hukuk Fakülteleri açılmakta, her yıl binlerce avukat mesleğe atılmakta iken TBB neredeydi? Buna bir kota getirilmesi için müdahale yapamaz mıydı? Her mezun avukatımız iş bulamadığı, ofis açamadığı için asgari ücretin bile altında aylık 2 bin liraya çalışmaya razı olduğu bir dönemde öncelikli olarak bu sorunlara çözüm getirilmesi gerekmez miydi?."
"SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ"
Gaziantep Barosu Başkan Adayı Ömer Faruk Akan, “Özellikle mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın kamu kurum ve kurumlarında, adliyede, cezaevlerinde yaşadıkları sıkıntılar anlık müdahale edebilmek ve oluşan sorunları dirayetli diyalog ile çözüme kavuşturmak için çaba sarf edeceğimizi, eskiden olduğu gibi aktif bir biçimde sahada olacağımızı, gerek adliye içerisindeki birimlerde ve gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşlarında iyice yalnızlaşan meslektaşların içerisine düştükleri yalnızlık psikolojisinden kurtarmak için gerekli çalışmaların yanı sıra gerekli çalışmaları yapılmasını sağlayacağız. Bu anlamda birlikte hareket etmenin gücü ile sorunları aşacağımıza olan inancım tam" dedi.
"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ HAZIR"
Gaziantep Barosu Başkan Adayı Serpil Yılmaz, "Kamu kurumu niteliğinde anayasal bir kurum olan barolar, gücünü mesleki dayanışma ve iradeden alıyor. Barolar, mesleğin gelişimi, mesleğin ahlak ve saygınlığının korunması ile bunların yanında yargının kurucu unsurlarından birinin de savunma olduğunun idare nezdinde koşulsuz ve şartsız kabulünün sağlanması amacı ile kuruldu. Bu konularda bazı sorunların olduğu varsayımında bu sorunların çözümü yeni organlara sahip baroların kurulması değil. Çözüm; bölmek değil, aksine birleştirip kurum içi demokrasiyi yerleştirmek, ayrıştırmak değil, aksine iç işleyiş ile ilgili çözümler getirmek” diye konuşma yaptı. Yılmaz açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
"Bir yandan pandemi şartları ile bir yandan kira, vergi, fatura, ödemeleri nedeniyle ekonomik sıkıntılar ile mücadele ederken, bir yandan da görev yerlerimiz olan haciz mahalli, duruşma salonlarında mesleğimizi güvende icra edemez hale geldik. Bizler iş sahibi müvekkillerimiz ile özdeşleştirildik, hedef haline getirildik. Bazı meslektaşlarımız canına kıydı bazı meslektaşlarımız katledildi, darp edildi."