Gaziantep Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde geçtiğimiz haftalarda kusma, ishal gibi şikayetlerle hastanede müşahede altına alınan öğrenciler için Gaziantep Gıda Mühendisleri Odası temsilciliği harekete geçti. Gaziantep Valiliği tarafından "Yemeklerden numuneler alınıp laboratuvarda inceleme yapılmaktadır" açıklamasının ardından yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen sonuçlara ilişkin açıklama yapılamaması dikkat çekti. Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep temsilcisi Onur Aydın, "Numunenin analize gönderilip sonuç alınması yaklaşık bir günlük iş. Aradan bu kadar zaman geçti ama hâlâ sonuçları bilmiyoruz. Biz bu öğrencilerin şikayetlerin sebebini merak ediyoruz" dedi.
GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ
Gaziantep Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde öğrenim gören öğrencilerden bazıları geçtiğimiz haftalarda kusma, ishal gibi şikayetlerle hastanede müşahede altına alınmıştı. Ancak aradan yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen şikayetlerin sebebinin açıklanmaması Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilciliğini harekete geçirdi. İl temsilcisi Onur Aydın, şikayetlerinin sebebinin yüksek ihtimalle gıda zehirlenmesi olduğuna dikkat çekerek, "Gıda zehirlenmelerinin kusma, halsizlik, yüksek ateş, iştahsızlık, baş ağrısı, mide krampı ve mide bulantısı gibi belirtileri var. Bu şikayetlerle birden fazla kişi hekime başvurursa ortak yedikleri bir yemekten ya da içtikleri sudan şüphelenilir. Bütün dünyada böyledir. Biz de Gaziantep'te henüz kurumlar açıklamasa da biz bu vakanın toplu zehirlenme vakası olduğunu biliyoruz. Bu kadar süre konuşulmamasından ve gündemin içinde unutturulmasından bile anlıyoruz zehirlenme olduğunu" diye konuştu.
BASIN DA İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR
Gaziantep'te özellikle toplu zehirlenme olaylarında kamuoyuna yeterli bilgilendirme yapılmadığının altını çizen Onur Aydın, "Toplu zehirlenme vakaları arttıkça bilgiyi kamuya ulaştırmada duvarlar örülüyor" dedi. Bu olayların doğrudan kamuoyundan saklanması için basının da itibarsızlaştırıldığını kaydeden Aydın, "Son dönemde de sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu durumda basın da itibarsızlaştırılıyor" ifadelerine yer verdi.
SONUÇLARI MERAK EDİYORUZ
Yemeklerden numune alınıp tahlil yapılmasının uzun süren bir işlem olmadığına dikkat çekerek, şikayet sebebinin hâlâ açıklanmamasına ilişkin konuşan Aydın şu ifadelere yer verdi; "Numunenin yani yemek firmasının yaptığı yemeklerin örneklerini analize gönderilip teknik olarak zehirli toksinler ve toplam mikroorganizma sayılması yaklaşık bir günlük iş. Şayet yemek firması şahit numune tutuyorsa -ki yasal olarak tutması lazım- tahlilleri bir günde yapılabilir. Toplu zehirlenmeler toplum sağlığını ilgilendiren vakalardır. Hiçbir saik ve hiçbir nedenle bunların kamuoyundan saklanması, gizlenmesi kabul edilemez. Numunenin analize gönderilip sonuç alınması yaklaşık bir günlük iş iken aradan bu kadar zaman geçti ama hâlâ sonuçları bilmiyoruz. Biz bu şikayetlerin sebebini merak ediyoruz. Bilakis toplum bu konularda bilgilendirilmeli. Uygunsuzluğa karışan firmalar deşifre edilmeli. Halk sağlığında önleyici faaliyeti de valilik ve ilgili kurumlar yerine getirmelidir."
GIDA MÜHENDİSLERİNDEN ÖNERİLER
"Gaziantep Gıda Mühendisleri Odası olarak 5 adımda toplu zehirlenme vakalarını önleyici önerilerimiz var" diyen Aydın, konuşmasına şöyle devam etti; "Toplu yemek, gıda ve gıda takviyesi ihalelerinde ve ihale sonrası temin sürecinde karşılıklı kontrol ve enstrumental analiz mekanizmaları geliştirilmeli ve tüm kontroller bilimsel yöntemlerle gıda konusunda eğitim almış mühendisler tarafından yürütülmelidir. İhale alan kurumların artan girdi maliyetleri sürekli değerlendirilip, taklit ve tağşişe mecbur bırakılmayacak fiyatların belirlenmesi ve güncellenmesi ile ilgili gerçekçi metodolojik yaklaşımlar geliştirilmelidir. Toplu yemek ihaleleri kapsamında yüklenici firmanın hazırladığı HACCP planları, öngereksinim programları ve fiziki yapısının sürekli kontrol ve görsel raporlamaları ihale şartnameleri arasında tanımlanmalı. Bununla ilgili bağımsız 3. taraf kontrolleri periyodik hale getirilmelidir. Tarım ve orman bakanlığı il müdürlüklerinde ilin üretim altyapısı ve büyüklüğüne uygun sayıda teknik personel ve gıda mühendisleri istihdam edilmeli. Denetimler önleyici/proaktif yaklaşıma göre yapılmalı periyodik olarak şahit numuler analiz edilmelidir. Gıda mühendisi istihdamının etkin yapılıp yapılmadığı ile ilgili denetimlerin etkin ve ciddi yapılması gerekmektedir. Gıda Mühendisleri Odası ile eş güdümlü bilimsel çalışmalar yapılmalı, meslektaşlarımızın işletmelerde tarafsız ve halk sağlığı odaklı çalışmalar yapması ile ilgili koşulların sağlanması gerekmektedir."
NARİN DEMİRCİ