Meyve ve sebze fiyatlarının üreticiden alınan fiyat ile vatandaşa yansıyan fiyatı arasındaki fiyat farkı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gündeme alındı. Bakanlık fiyat farkının önlenmesi noktasında Üretici Birliklerinin ve Kooperatiflerin güçlendirilmesi konusunda çalışmalara başladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı yükselişi önlemek için üç aşamalı plan hazırlığına başladı. Ürünün tarladan alınan fiyatı ile marketlerde vatandaşa satışa sunulan fiyatı arasındaki fark Gümrük ve Ticaret Bakanlığını harekete geçirdi. Tarım Bakanlığı ile ortak çalışma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hazırlığına başladığı 3 aşamalı plan ile üretici birlikleri ve kooperatifleri güçlendirilmesi hedefleniyor. Böylelikle üreticinin ürünün fiyatının belirlenmesinde rolü artarken, ürünün tarla fiyatı ile markette satışa sunulan fiyatı arasındaki fark azalacak.
TARLADA 1 LİRA, MARKETTE 7 LİRA
Konuya ilişkin Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından konuyla ilgili hazırlık yapılıyor. Hazırlıkların ardından meclis komisyonunda görüşülecek. Bu çalışma ile aracıların ortadan kaldırılmasından ziyade kooperatifler aracılığıyla aracıları kontrol altına alabilmek ve üreticileri de desteklemek isteniyor. Bakanlığımızda çalışmalar devam ediyor. Çalışma üç aşamadan oluşacak. Çalışmadaki ana hedef birlikler ve kooperatifler aracılığıyla üreticileri güçlendirerek, tarlada 1 lira olan sebze meyve fiyatının, marketlerde 7-8 liraya varan fiyatlara satışının önüne geçmektir. Ürünün tarladaki fiyatı ile marketteki fiyatı arasındaki makası daraltmak hedefleniyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu noktada yaptığı bazı çalışmalar vardı ancak ulusal ölçekli marketler dışında kalan marketlerin bunu uygulamaması nedeniyle istenen başarıya ulaşılamadı. Hazırlanan sistem ile vatandaş ürünün tüm hikayesini öğrenebiliyor. Yerel marketlerin bu noktada uygulamaya yanaşmaması etkili oldu. Şuanda Bakanlıkta konuya ilişkin çalışmalar devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
TARIM BAKANLIĞI İLE ORTAK ÇALIŞMA YAPILIYOR
İlgili açıklamada, “Çiftçiyi aracıdan uzaklaştırmak için kesinlikle tarım kooperatiflerinin hareket geçirilmesi gerekli. Fiyat artışlarının önüne geçmek için öneme sahip, bu noktada değişik çalışmalar var. Plan çerçevesinde yanlış nakliyeyi önlemek, paketlemede birçok aracının olması, ürünlerin soğuk hava depolarında muhafaza edilememesi, fireleri nasıl önleyebiliriz konuları kapsamda yer alıyor. Meyve ve sebze fiyatlarındaki fiyat artışını ve maliyetleri artıran sebeplere çözüm üretmek için Birliklerin ve Kooperatiflerin daha etkin rol oynaması sağlamak. Hem nakliyede hem muhafazada hem de paketlemede bunların etkinliğinin artırılmasıyla meyve ve sebze fiyatlarındaki fiyat farkının azaltılacağı planlanıyor. Bu noktada Tarım Bakanlığı ile ortak çalışma yapılıyor. Tüccarları ve aracıları da ürünlerin taşıması, muhafazasının nasıl yapılacağı gündeme alınacak. Fiyat farkının ortadan kaldırılması içinde bu birliklerin aktif hale getirilmesi hedefleniyor. Desteklemelerle ayağa kaldırılacak” ifadeleri yer aldı.