USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Sebze ve meyvede nakliyat tavan yaptı

Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneğinden yapılan açıklamada, tarımsal üretimin artan maliyetler sonrası düştüğünü, bu nedenle gıda ürünlerinin fiyatlarının yükseldiğini dile getirildi.

Sebze ve meyvede  nakliyat tavan yaptı
11-03-2022 10:23
Gaziantep

Artan maliyetler nedeniyle seralarda üretimin azaldığını, Fethiye bölgesinden Gaziantep Haline gelen bir kamyon ürünün maliyetinin 6 bin TL’den 22 bin TL’ye yükseldiği belirtildi.
Mart 2020 tarihinde hayatımıza giren ve tüm dünyayı alt üst eden koronavirüsirüs salgını döneminde gıda güvenliği ve gıda üretiminin önemi bir kez daha anlaşılmış, tüm dünyada tarımsal üretimin artırılması konusunda adımlar atılırken, ülkemiz maalesef bu konuda da geride kalmayı başardı. Geçtiğimiz yıl başlayan ve etkilerini sürdüren ekonomik kriz sonrası, ülke genelinde sebze ve meyve fiyatları önü alınamaz şekilde arttı. Bir kilo domatesin dahi 20 lira seviyelerine yükselmesiyle yaşanan gıda enflasyonunda vatandaşı bekleyen tehlike henüz sona ermedi. Gıda ithalatı ve ihracatı konusunda önemli Pazar olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, ülkemizde gıda krizini tetikleyecek gibi görünüyor.

NEDEN YÜKSELİYOR?

Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, tarımsal üretimin artan maliyetler sonrası düştüğünü, bu nedenle gıda ürünlerinin fiyatlarının yükseldiğini söyledi.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Sucu, “Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle bu ülkelere ihraç edilen sebze ve meyveler, yurt içinde kaldı. Bu ürünlerin iç piyasaya arzıyla birlikte kısa süreli de olsa fiyatlarda bir düşüş oldu. Patlıcan ve salatalık gibi ürünlerde fiyatlar düşmüştü ancak şu ancak yeniden bir yükseliş oldu. Bunda tarımsal girdi fiyatlarının oldukça yüksek olmasının etkisi büyük. Serada üretim yapan üretici, ürün ekemedi. Girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üretici, kendini kurtaramıyor. Akaryakıt, gübre, ısınma giderleri başta olmak üzere seracılık faaliyetlerinde önemli gider kalemlerinde büyük bir artış var. Durum böyle olunca seracılarda üretim yapamaz hale geldi.”
Hal esnafının sorunlarını anlatan Sucu, “Hal esnafının durumu pek iç açıcı değil. Sebze- meyve fiyatlarının aşırı oranda yükselmesi nedeniyle hale gelen esnaf sayısı önemli oranda düştü. Fiyatlardaki yükseklik nedeniyle az miktarda ürün satın alan esnaf, ancak bir hafta sonra yeniden ürün almak için Hale geliyor. Eskiden manzara böyle değildi, hemen her gün esnafın, pazarcının ya da market işletmecilerinin ürün almaya geldiğini görürdük. Şimdi ise fiyatlar yüksek, vatandaşın alım gücü yok. Hal böyle olunca esnaf, elindeki ürünü bitirmeden ürün almaya gelmiyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler