Okul çağında olmasına rağmen çalışmak zorunda kalan çocukları sokaklarda büyük tehlikeler bekliyor. Can güvenliği olmadan, sağlıksız şartlarda ev ekonomilerine katkı sunabilmek adına çalışmak zorunda kalan çocukların önemli bölümü bu nedenle eğitimlerinden geri kalıyor. Diğer yandan birçok sanayi işletmesinde de çocuk yaşta çocukların çalıştırıldığı biliniyor ama en tehlikeli işçilik çocuklar için sokaklarda. Yüzlerce çocuk ya geri dönüşüm işinde çalıştırılıyor ya da cadde ve kavşaklarda dilendiriliyor.
RESMİ VERİLER HER ŞEYİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR
TUİK verilerine göre Gaziantep’te her 5 çocuktan birisi çalışıyor. Öte yandan cadde ve sokaklarda geri dönüşüm işinde çalıştırılan veya sanayi işletmelerinde çalıştırılan çocukların sayısı ise binleri buluyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlanıldığı bugün belirtilen rakamlar doğrultusunda binlerce çocuk bayram alanlarında değil çalışma alanlarında yer alacak. Yaşanan bu tablo karşısında ilgili kurumlar çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi ve çocukların eğitimlerinden geri kalmamaları için yoğun bir çalışma ortaya koyuyorlar. Bu anlamda Çıraklık Eğitim Merkezleri aracılığıyla binlerce çocuk mesleki eğitimlerini sürdürüyorlar. Diğer yandan ise sokaklarda güvensiz bir şekilde çalıştırılan çocuklar madde bağımlılığı veya farklı olumsuz olaylarda yer alıyorlar.
İŞ GÜCÜ ORANINDA ÇOCUĞUN ÖNEMLİ BİR ORANI BULUNUYOR
Hane halkı işgücü araştırması sonuçlarına göre; 2016 yılında 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 20,8 iken, bu oran 2017 yılında yüzde 20,3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranlarına cinsiyet bazında bakıldığında, 2016 yılında işgücüne katılma oranı erkek çocuklarında yüzde 27,8 iken aynı oran kız çocuklarında yüzde 13,4 olarak gerçekleşti. Bu oran 2017 yılında ise erkek çocuklarında yüzde 28,5 iken, kız çocuklarında yüzde 11,8 oldu. Türkiye sağlık araştırması sonuçlarına göre; 0-6 yaş grubundaki çocukların son 6 ay içinde geçirdiği sağlık sorunları incelendiğinde, üst solunum yolu enfeksiyonu en fazla görülen hastalık oldu. Çocuklarının son altı ay içinde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini söyleyenlerin oranı 2014 yılında yüzde 41,9 iken 2016 yılında yüzde 42,6 olarak gerçekleşti. Bu yaş grubunda 2016 yılında ikinci olarak en sık görülen hastalık yüzde 32,3'lük oran ile ishal olurken, çocukların en az geçirdiği hastalık yüzde 1,8'lik oran ile D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozuklukları (raşitizm) hastalığı oldu.
ÇOCUKLARDA EN YAYGIN ÖLÜM NEDENİ DIŞSAL YARALANMA VE ZEHİRLENME
Ölüm nedeni istatistiklerine göre; 1-17 yaş grubunda en fazla çocuk ölümleri, dışsal yaralanma ve zehirlenmeler nedeniyle gerçekleşti. Söz konusu nedenle hayatını kaybeden, 1-17 yaş grubundaki çocuk ölüm sayısı 2015 yılında 2 bin 82 iken, 2016 yılında bin 942 kişiye düştü. Sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları ise 1-17 yaş grubundaki çocuklarda ikinci en yüksek ölüm nedeni oldu. Bu yaş grubunda 2015 yılında 989 çocuk, 2016 yılında ise bin 60 çocuk sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada trafik kazası sonucu yaşamını yitiren çocukların oranının 2016 yılında %10,4 olduğu belirtildi. Karayolu trafik kaza istatistiklerine göre; 2016 yılında gerçekleşen trafik kazalarının %15,7'si ölüm ya da yaralanma ile sonuçlandı. Bu kazalarda toplam 7 bin 300 kişi yaşamını yitirirken bunlardan 760'ını çocuklar oluşturdu. Yaşamını yitiren çocukların yaş grubu dağılımına bakıldığında, gerçekleşen çocuk ölümlerinin %44,6'sının 0-9 yaş grubunda, %20,9'unun 10-14 yaş grubunda ve %34,5'inin ise 15-17 yaş grubunda olduğu görüldü.