Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmayı başaran, geçmiş yıllarda özellikle hayvancılık alanında at ve eşeksırtında kullanılan, döneminin temel ihtiyaç malzemesi sayılan semerler, günümüz de yok olma durumuyla karşı karşıya. Gaziantep’te yok olma noktasına gelen semercilik mesleği 5-6 ustanın ellerinden gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor. Diğer yandan bir semerin fiyatının 350 liradan satışa sunulduğu dile getirildi.
HAYVANCILIK ALANINDA KULLANILIYORDU
Yüzlerce yıllardan bu yana hayvancılık alanında kullanılan semerler, daha çok geçmişte insanların binek aracı olarak kullandıkları atların ve eşeklerin üzerine koyuluyordu. Hayvanların taşıyacakları yükün sırtına zarar vermemesi için ağaç iskelet üzerine deri ile keçe arası kamış otlarıyla doldurulup sarılarak dikilen semercilik çok özen isteyen bir zanaat olsa da günümüzde git gide yok oluyor. Motorlu araçların kırsal kesimde bile fazla olmasıyla hayvanların artık yük veya binek olarak kullanılmaması semerciliği bitme noktasına getirdi.
“MOTORLU TAŞITLAR SEMERCİLİĞİN BİTMESİNE NEDEN OLDU”
Önceden kentin çoğu yerinde semer yapan ustaların olduğunu ama teknolojinin gelişmesiyle semercilik yapan kişi sayısının bir elin parmaklarını geçemeyeceğini belirten semerci ustaları, “Çağın getirdiği olumsuz koşullar ve teknolojinin gelişmesi, bu mesleği bitirdi. Geçmiş zamanlarda tercih edilen bir meslekti semercilik. Artık o eski günler de kalmadı mesleğimizle ilgili. Mesela eskiden 20-30 yıl önce 200’e yakın esnaf vardı bu işle uğraşan ama artık motorlu araçların en kırsalda bile olmasıyla birlikte bu mesleğe ihtiyaç kalmadı. Yaptığımız, ürettiğimiz semerleri satamıyoruz. Eskisi gibi değil, hem işimiz bitti hem de hayvancılık bitti yani. Önceden her evde hayvancılıkla uğraşan bulunurdu. Şimdi ise vatandaşın hayvancılıkla bir işi kalmadı. Semerleri yapıyoruz ama öylece duruyor dükkânlar da bomboş. Bizim de yaşımızın gereği yıllardan beri bu işle uğraştığımız için başka bir yerde çalışmamız çok zor oluyor” şeklinde görüş belirttiler.