Yaklaşık 40 meslek grubu için getirilen Mesleki yeterlilik Belgesi ama zorunluluğu 25 Mayıs 2016 tarihinde başlıyor. Şimdiye kadar Türkiye Genelinde yaklaşık 20 bin kişi sertifika alırken, sertifikasız işçilere çalışma yasağının inşaat sektöründe krize yol açacağı belirtiliyor. İnşaat sektörü temsilcileri, sürenin kademeli olarak uzatılmasını istiyor.
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü çalışanları için Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı getirildi. İnşaat işçileri sertifika almaması durumunda 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalışamayacak. 1 milyon işçi için zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik sertifikasını yaklaşık 20 bin kişi alırken, bu durumun işçi krizi yaşanmasına sebep olacağı uyarısı yapılıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan ÇELİKTÜRK sertifika konusunda az süre kalmasına karşın çok sayıda işçinin başvuruda bulunmadığını söyledi. ÇELİKTÜRK, ‘’Şantiyelerde belgeli işçi sorunu başlayacak. Belgesi olmayan işçi şantiyede çalışamayacak. Bir ay kadar kısa bir süremiz kaldı.Yetkililer süreyi uzatarak kademeli olarak dönüşümü yapmaları daha doğru olacak.’’ dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getiren yönetmeliğin uygulamaya girmesine 1 ay gibi kısa bir süre kaldı. 40 meslek için getirilen mesleki yeterlilik belgesinin 25 Mayıs’ta yürürlüğe girmesinin ardından işçi krizinin yaşanacağı ifade ediliyor. Şimdiye kadar sadece 20 bin kişi sertifika alırken, yönetmeliğe göre sertifika almayan inşaat işçileri çalışamayacak. Sertifikasız işçi başına firmalara 500 TL ceza kesilecek. Yönetmeliğin bu şartlarda devreye girmesi durumunda inşaat sektöründe belgeli işçi krizi yaşanacağına işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı ÇELİKTÜRK, ‘’Sektörde çalışanları disiplin altına alacak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olamaz. Bu durumda sürenin biraz daha uzatılması gerekebilir. En azından kademeli olarak geçiş yapılması lazım. Bu konu kamuoyunda fazla yer almadığı için çalışanların fazla bilgisi bulunmuyor. Biz İnşaat Mühendisi üyelerimize kamu kurum ve kuruluşlarına bu konuya dikkat çekebilmek adına bilgilendirmeler yaptık. Gaziantep'te Belgelendirme çalışmalarını Akredite olmuş kuruluş olan TOBB Bünyesindeki şirket sayesinde Gaziantep Ticaret odası bünyesinde yapılmaktadır. Biz İnşaat mühendisleri odası olarak Gaziantep Ticaret odası ile bu konuda ortak çalışmalara hazırız. ’’diye konuştu.
Belge Şartı Gereken 40 Meslek
Mesleki Yeterlilik Belgesi gerekenler arasında şu meslekler yer alıyor:
Ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcısı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı.