USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sınav kaygısıyla başa çıkalım

Özel Deva Okulları Kişisel Gelişim Uzmanı F. Yekta Güneri Özdoğan tarafından Arif Nihat Asya Lisesi son sınıf öğrencilerine sınav kaygısıyla başa çıkmaya yönelik olarak eğitim verildi.

Sınav kaygısıyla başa çıkalım
15-12-2015 13:00
Gaziantep

Özel Deva Okulları Kişisel Gelişim Uzmanı F. Yekta Güneri Özdoğan tarafından Arif Nihat Asya Lisesi son sınıf öğrencilerine sınav kaygısıyla başa çıkmaya yönelik olarak eğitim verildi.

Öğrenci merkezli eğitim ve sınav psikolojisi alanında bilgilendirme ve yönlendirme yapan Özdoğan, "Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan sınavlar ve bu sınavlardan elde edilecek sonuçlar her zaman kaygı uyandırıcı durumunda bizleri tetiklemektedir. Bu nedenle öğrencilerin çoğu bu zaman diliminde kendilerini stresli ve uyarılmış hissederler. Ancak sınav kaygısı olarak bilinen gerçek duygu; sınav sonucuna ilişkin olumsuz düşünce, inanç ve bekletilerden oluşan endişe durumu ve kaygının yarattığı fizyolojik uyarım sonucu bedenden gelen ve bedenin olağan işleyiş dengesi dışına çıktığı mesajını veren sinyallerdir. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri ise, herşeyin kötü gideceğine ve sonucun felaket olacağına ilişkin yaratılan olumsuz düşüncelerdir" dedi.

Sınav kaygısı yüksek olan insanların, başarısızlıklarını genelleme eğiliminde bulunduğunu dile getiren Özdoğan, bu tür insanların; sınav başarızsızlığını aynı zamanda kişisel bir başarısızlık olduğunu kendine ilke edinerek sonraki sınavlarda başarılı olmaya çalışmanın yollarını aramak ve buna odaklanmak yerine, başarısız oldukları sınavlarla ilgili düşüncelere yoğunlaşıp bunların getirdiği olumsuz düşünce ve duygular içerisinde kayboldunu vurguladı.

Sınav kaygısının belirtilerine yönelik gelişmeleri sıralayan Özdoğan; "Eğer sınav sırasında bir boşluk yaşıyor, tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor, kendinizde bazı fiziksel değişimleri fark ediyor, sınavdan sonra ve rahatlamış olduğunuzda sınav sorularını cevaplayabiliyor ve gerçek performansınıza bu sebeple ulaşamadığınıza inanıyorsanız “Sınav Kaygınız Var” demektir. Bununla birlikte fiziksel ve psikolojik olarak sınava hazır olmadığınızı düşünüyorsanız sınav sonucuna yönelik ön yargılarınız da artacaktır. Bu sebeple olumsuz düşünceleri durdurma, kendi kendini telkin etme, iç diyalogu kurma ve gevşeme gibi sınav kaygısıyla başa çıkma tekniklerinin uygulanması gerekmektedir" dedi.

HAZIRLIKTA BAŞARISIZ OLURSANIZ, BAŞARISIZ OLMAYA HAZIRLANIN!

Başarıyı elde etmedeki en temel özelliğin, başarılı bir şekilde hazırlıkla olabileceğini dile getiren Özdoğan, "Kötü sonuç meydana getiren şey; böyle bir sınavın varlığı değil, o sınava sizin hazırlanış şeklinizdir. Kendinizi hazır hissedip sınava çalışmak için yapacağınız on dakikalık planlama, uygulamada size bir saat kazandıracak ve zaman konusundaki kaygınızın azalmasındaki ilk adımı başarmış olacaksınız. Bununla birlikte çalışmalarınızı asla ertelememek, hazırlığa ayırdığınız zamanı verimli kullanmak, beklentilerinizi gerçekçi tutmak ve en önemlisi olumsuz duygu, düşünce ve davranışlarınızdan kurtulmak sizi olumlu yönde etkileyip başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Çünkü sınava hazırlanma şekliniz, sizin hayatınızın fırsatına ya da hayatınızın felaketine dönüşebilir. Bu sonuçları tercih etme tamamen sizin elinizdedir" şeklinde açıklama yapmıştır. Son olarak öğrencilere, sınav kaygısının azalmasına yönelik azimlerinin ve olumlu düşüncelerinin artmasını sağlamak amacıyla örnekler ve çeşitli hikayelerle güç veren Özdoğan, hafızayı etkinleştirecek besinler (oksijen(temiz hava), glikoz(11 kuru üzüm+1 kuru incir), kimyon, zencefil, nane yağı) hakkında da önerilerde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler