USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

SORUNA KAYITSIZ KALMAYIN!

SORUNA KAYITSIZ  KALMAYIN!
04-11-2022 13:55
Gaziantep

Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep’te, karşılıklı olarak 1 milyonun üzerinde  insanın icra takibinde olduğu biliniyor. Kent genelinde yüz binlerce vatandaş, icra kıskacında yaşamını sürdürürken, Gaziantep icra dairesi tarafından onlarca ev, işyeri, tarla ve fabrikanın satılmak üzere ilana çıkardığı görüldü.

Gaziantep’teki Kredi, kredi kartı gibi ödemelerini gerçekleştiremediği için icra takibine düşen vatandaşların oranının karşılıklı olarak bir milyonun üzerine çıktı. Bu oran kent nüfusunun 4’te 1’inin icralık olduğu gerçeğini ortaya koyarken, İcra Dairelerine satılık iş yeri, konut, tarla ve fabrika sayısında da bir hayli artış gerçekleşti. İlan.gov.tr üzerinden yayımlanan icra ilanlarından Gaziantep İcra Dairelerinde satışı için ilana çıkarılan ev, iş yeri, tarla ve fabrika sayısının arttığı görüldü.

İCRALIK OLAN VATANDAŞ SAYISINDA ÖNEMLİ ARTIŞ

Gaziantep ve bölgede kullanılan kredi miktarı 163 milyon 946 bin lira oldu. Kredi kullanım miktarındaki bu yükseklik, yasal takibe düşen kişi sayısına da yansıdı. Gaziantep’te karşılıklı  bir milyonun üzerinde kişinin kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe düştüğü öğrenildi. İcra takibine düşen vatandaş ve icradan satışa çıkarılan taşınmazlar, önümüzdeki dönemin getireceği sıkıntıları da gözler önüne serdi. Ekim-Aralık dönemini kapsayan icra ilanlarında, 32 daire,24 tarım arazisi, 1 akaryakıt istasyonu, 4 arsa, 2 fabrika,12 iş yeri olmak üzere toplam 72 taşınmaz satışa çıkarıldı. İcradan satışa çıkarılan taşınmaz sayısındaki bu durum, vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları ortaya koydu.

KABUL EDİLMEYEN YÜZLERCE
TEBLİGAT MUHTARLIK BÜROLARINDA

Mahalle muhtarları yanlış adres nedeniyle veya adreslerde ki muhataplar tarafından kabul edilmeyen tebligatların muhtarlık bürolarını meşgul ettiğine dikkat çektiler. Muhtarlar, yüzlerce tebligatın arasında beynamaz olduklarını dile getirdiler. Bazı mahalle muhtarları, tebligat kanununun 21. maddesine göre vatandaş mahallede oturmuyorsa veya evde bulunmuyorsa, muhtarların kanunen tebligatı almak mecburiyetinde olduklarını açıkladılar. Muhtarların tebligatı imzalayıp teslim aldığını vurgulayan muhtarlar sözlerine şöyle devam ettiler;
“Muhtarın bu evrakları 3 ay muhafaza etme zorunluluğu var. Vatandaşlarımız genelde tebliği kabul etmiyor, çünkü herkes gırtlağına kadar borcun içindeler. Halk, tebligat kanununu bilmedikleri için tebligatı almıyorlar. İnsanlar zaten ekonomik kriz nedeniyle boğulma derecesine geldiler. Muhtarlar tebligatı aldıktan sonra eve götürmek, telefon açmak gibi hiçbir mecburiyeti yoktur. Sadece benim mahallemde günde 5 postacı tebligat dağıtıyor. Muhtar olarak bunları dağıtmaya ne ömrüm ne de zamanım yeter. Vatandaş muhtarlıktan bile tebligatı almaya korkuyor, ‘Evrakı alırsak evimize icra, haciz gelir’ diyorlar.”

“İCRA DOSYALARININ GİDEREK ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ”

Hiçbir vatandaşın hacizli duruma düşmek istemediğini kaydeden muhtarlar sözlerini şu şekilde sürdürdüler;
“Vatandaşların birçoğu bireysel kredi, kredi kartı, Gazdaş, Toroslar Edaş borcundan dolayı mahkemelik. Muhtarlar tebligatı aldıktan sonra vatandaşın eline geçmiş sayılıyor. Ama vatandaş bunu bilmediği için burada en büyük sıkıntıyı muhtar çekiyor. Eğitimli insanlar bile ‘benim tebligatımı nasıl alırsın?’ diyorlar. Muhtarın kanuna göre almak zorunluluğu var. O nedenle mahalle sakinleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Asgari Ücretle çalışan bir insan 6 bin liraya yakın alırken lira alırken, 7 bin lira para harcarsa borç sürekli artar. İcra dolayısıyla çok kişinin evi, arabası gitti. Yetkililerden tek ricam bu tebligatlar artık muhtarlara getirilmesin. Torbalar dolusu tebligat geliyor, hem işimizi yapamıyoruz hem de vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler