Restore edildikten sonra Gaziantep Üniversitesi’nde verilen tarihi Havra bir süre önce sahipsiz kalmıştı. Bu konuda çalışma yürüten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarihi mekanın bundan sonra Olgunlaşma Enstitüsü olarak hizmet vermesine karar verdi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise tarihi alanda çalışmalarına başladı.
TARİHİ MEKANA YAKIŞMAYAN ÇEVRESEL ETKİLER VAR
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi Havranın hemen önünde yer alan çöp konteynırları pis bir görüntünün yaşanmasına neden oluyor. Havranın ön kısmında çöplerden kaynaklı olarak yerler siyaha bürünürken, bu görüntünün giderilmesi isteniliyor. Gaziantep’te 1886 yılında Yahudi cemaatine hizmet için yapılan Düğmeci Mahallesi’ndeki Havra, Yahudilerin şehri terk etmesiyle kullanılmamış ve harabe haline gelmişti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin girişimi ile havra restore edildi. 1 milyon lira harcama yapılarak restore edilen havra Gaziantep Üniversitesi’ne (GAÜN) devredildilmişti. Gaziantep Üniversitesi burayı kültür merkezi olarak kullanacaktı ama olmadı.
GAZİANTEP’İN ÖNEMLİ TARİHİ ALANLARI ARASINDA YER ALIYOR
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven ise, “Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak Gaziantep’teki hemen hemen tüm tarihi eserleri restore ettik. Geçmiş dönemde havra olarak açılmış, yıkılmıştı, virane şeklindeydi. Buraya 1 milyona yakın harcama yaptık. Eserler boş kalırsa yıkılır, tekrar yok olur. Biz tüm inançlara karşı saygılıyız. Eskiden havra olarak kullanılmış binayı kültür merkezi olarak değerlendirmeyi, bu konuda kültüre yönelik hizmetleri en iyi şekilde yapacak” diye görüş belirtmişti.
HAVRANIN GEÇMİŞİ
Gaziantep’te Osmanlılar döneminde nüfusun küçük bir bölümünü oluşturan Musevilerin Yahudi Mahallesi olarak anılan yerde cemaatleri için yeterli büyüklükte bir havraları bulunmaktaydı. Eldeki kayıtlardaki Halep Salnamelerinde havranın (Sinagog) ilk yapılış tarihi 1886 olarak kayıtlıdır. Kent merkezinde Düğmeci Mahallesinde bulunmaktadır. Yapının bulunduğu parselin doğu ve batısı yol. Güneyde ibadet salonları, kuzeyde ise iki katlı lojman bulunmaktadır. İbadet salonları ve yapı restorasyon öncesi kullanılamaz durumdaydı ve üç nefli ve galerili olan Havranın yan duvarlar, orta kemerlerin birkaçı ayakta olmakla birlikte çatı tamamen yok olmuştu.
HABER//AYSU YIKMIŞ