USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Gaziantep’te toplandı

TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Gaziantep’te toplandı
27-10-2019 09:52
Gaziantep

Gaziantep Valisi Davut Gül, TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın ve beraberindeki komisyon üyeleri ile gerçekleştirilen toplantıda organik ürünlere olan talebin dünya genelinde arttığını belirterek Gaziantep’in ve Türkiye’nin buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın ve beraberindeki komisyon üyeleri, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunması, bunların üretimi ve pazarlanması konuları noktasında değerlendirmelerde bulunmak üzere Gaziantep’e geldi.

Gaziantep Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen ve sunumlarla başlayan toplantıda konuşan Vali Gül, TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonun önemine değinerek kurulan komisyonun Türkiye’de var olan bir ihtiyacı da giderdiğini aktardı.

Birçok zenginliğe sahip Türkiye’nin bitki çeşitliliği yönünden de geniş bir yelpazeye sahip olduğunu dile getiren Gül, insanların doğal ürünlere olan talebinin gün geçtikçe arttığının altını çizerek, “İnsanlar ödediği paranın hesabını yapmadan kaliteli, doğal, organik ürün almak istiyor. Bu talep ileriki yıllarda daha da artacak.  Buna şehirler olarak da ülke olarak da hazır olmamız gerekiyor.  Hazır olurken hem mevcut durumu muhafaza etmek hem bunlardan yaygınlaşabilecekleri yaygınlaştırmak gerekiyor. Onun ötesinde de sanayi ürünü olarak bunu piyasa sürebilmek son derece önem arz ediyor.  Tam bu noktada Gaziantep’in müteşebbisleri devreye girebilir, girecektir de. Gaziantep’te üretilen ürünlerin dışında Gaziantep’in müteşebbisleri inanıyorum ki Hatay’ın da, Kilis’in de, Urfa’nın da, Maraş’ın da hatta Türkiye’nin diğer yörelerindeki ürünleri de mutlaka değerlendirirler” dedi.
TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın, komisyonun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5 siyasi partinin teklifi ile kurulduğunu, 3 aylık bir süre için kurulan komisyonun süresinin uzatılarak çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Şu ana kadar Meclis'te 11 toplantı yaptıklarını aktaran Aydın, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda uzman 68 bilim adamının yanı sıra üreticiler ve bakanlıktaki uzmanları da dinlediklerini, bunun yanı sıra il çalışma ziyaretleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Gaziantep’in bitki olarak çok fazla çeşitliliğe sahip bir yer olduğuna değinen Aydın, "Ülkemiz bu konuda zaten çok zengin. 12 bin üzerinde bitki çeşitliliği var. Ülkemizde 3 bin 600 endemik bitki. Gaziantep’te ise 2 bin 460 bitki çeşitliliği var ve bunun 240 tanesi endemik. Özellikle Moringa gibi bazı bitkilerin öne çıkması bizleri sevindiriyor. Her yere bir bitki diyoruz” diye konuştu. 

2023 Yılında 5 Milyar Dolar Gelir Hedefliyoruz

115 milyar dolarlık pazarda Türkiye'nin milyon dolarlar aşamasında payı bulunduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti:

"500-600 milyon dolarlardan bahsediliyor. Kırsal kalkınmanın da lokomotifi olacak. Bunları iyi değerlendirebildiğimiz takdirde 2023 yılına kadar bu durumdan 5 milyar dolar gelirimizin olması gibi bir hedefimiz var. Bunun olması için bitkilerimizi yalnız hammadde olarak yurtdışına ihracat yapmak değil, katma değeri yüksek ürünler olarak, yeri gelecek gıda takviyesi olarak yeri gelecek ilaç olarak çevirebilirsek bunu başarabiliriz. Bu da Gaziantep gibi şehirlerin girişimci insanları ile olacak. Gaziantep gerçekten yatırımcı, girişimci olan bir şehir. Biz bu aromatik bitkileri nihai ürüne götürürken katma değeri yüksek ürünler üretebilirsek hedefe ulaşmış olacağız. Diğer türlü aynı seviyelerde saymaya devam ederiz. Dünyada bitkisel ilaçlara, gıdalara doğru hızla bir ilerleme var.

2050 yılında bu rakamlar 500 milyar dolar olacak”

Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise Gaziantep’in toprakları az ama tarımsal aktivitesi çok bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Çok önemli tarımsa sanayi ürünlerimiz var. Tarımsal sanayi ihracatında çok ileri derecede çalışmalarımız var.  Türkiye’de ilk üçe girecek önemli tarım fuarları burada gerçekleştiriliyor. Bölgedeki diğer illerin tarımsal ürünlerinin işlendiği, pazarlandığı ve ihracat yapıldığı bir şehir Gaziantep. Türkiye’de İhracatta 6’ıncı,  istihdamda 8’inci ve markalaşmada 7’inci sırada yer alıyor.  Türkiye’de en fazla marka tescili yaptıran İl olarak da 1’inci sırada. Avrupa Birliği’ne Türkiye’den tescil edilmiş üç üründen ilki olan ‘Antep Baklavası’ coğrafi işareti olarak da Avrupa Birliği’nin tescilini almış durumda” şeklinde konuştu.
Konuşmalar sonrasında Gaziantep’e özgü Moringa bitkisinin tanıtımı yapılarak bitkiden üretilen ürünlerin markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlediği dile getirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler