USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Teknoloji ve göz sağlıgı

Teknoloji ve göz sağlıgı
14-10-2015 04:31
Gaziantep

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Alper Evişen, günümüzde hemen herkesin adeta elinden düşürmediği akıllı telefonların ekranlarının mat olması uyarısını yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Evişen, bilgisayar ekranına ya da televizyona uzun süre bakmanın sanılanın aksine herhangi bir göz kusuruna neden olmadığını, ancak gizli hipermetropi veya erken-başlangıç yaşlılık hipermetropisi varsa, belli belirsiz olan göz rahatsızlıklarının belirgin hale geleceğini söyledi.

Bilgisayar ekranlarının sürekli titreşen yapıda olmasının görme güçlüğüne ve bunun da bilgisayar başında olan kişilerde yorgunluğa neden olduğunu anımsatan Yrd. Doç. Dr. Evişen, “Normalde dakikada 12-15 arası olan göz kırpma sayımız dikkatli bakış aktivitelerinde dakikada 5-6’ya kadar iner” dedi.

“Gözümüzü her kırptığımızda gözlerimizdeki gözyaşı dağılımı optimum seviyeye gelerek gözlerin nemlenmesini sağlar” diyen Yrd. Doç. Dr. Evişen, kırpma refleksinin dikkatli bakıştaki azalmasının, gözün nemlenmesini gerçekleştiren mekanizmayı yavaşlatarak göz kuruluğuna yol açtığını ve bu nedenle bilgisayar kullanıcılarında göz yorgunluğu ve göz kuruluğuna sık rastlandığına vurgu yaptı.

GÖZLER SÜREKLİ DİNLENDİRİLMELİ

Bilgisayar başında belli bir süreden fazla zaman geçirmenin göz sağlığı açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabileceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Evişen, şu uyarılarda bulundu:

“Günümüzde kişiler zamanlarının çoğunu bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonları karşısında geçiyor. Araştırmalara göre, iki saatten fazla bilgisayar kullananların hemen hemen hepsinin göz sağlığı tehlikededir. Bilgisayarda 20 dakika çalıştıktan sonra, gözleri kapatarak ya uzağa bakarak 20 saniye dinlenmek gözleri korur. Ayrıca daha sık göz kırpılmalı. Karanlık ortamlarda ekrana bakmaktan kaçınılmalı.”

AKILLI TELEFONLARIN EKRANI MAT OLMALI

Daha küçük ekrana sahip olan akıllı telefonların, yatkınlığı olan kişilerde miyopinin tetiklenmesinde ve artmasında etken olabileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Evişen, şöyle devam etti:

“Bu cihazlar genellikle standart okuma mesafesi olan 40-50 santimetreden daha yakında tutuluyor, sıklıkla da daha küçük cisimleri görmek için bizleri zorluyor. Bu da miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde yepyeni bir risk faktörü olabilir. Bunun yanında bilgisayar karşısında fazla zaman geçirenlerde sıklıkla rastlanan göz kuruluğu, tablet bilgisayar ile akıllı telefon kullanıcılarında da görülür. Akıllı telefonların ekranların biraz mat olması daha uygundur. Göz sağlığı açısından kullanılan ekranların yüksek çözünürlüklü ve düşük parlaklık orantılı olmalıdır. Karanlıkta bu tür cihazları kullanmak uygun değildir. Oda aydınlatması gözü yormayan, rahatça görmeyi sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.”

EKRAN GÖZ SEVİYESİNİ AŞMAMALI

Göz yorgunluğu ve yakınmalarını önlemek için bilgisayar ekranının üst seviyesinin, göz hizasını aşmaması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Evişen, “Bu sayede, gözünüzün çalışma sırasında hafifçe aşağı bakar pozisyonda olmasını sağlayabilirsiniz. Bu da göz kapak aralığınızın bir miktar dar kalmasını sağlayarak, gözyaşınızın buharlaşabileceği göz yüzeyini azaltacaktır” diye konuştu.

Çoğu rahatsızlıkta olduğu gibi göz yorgunluğunun da farklı kişilerde ve farklı şekillerde gelişebileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Evişen, sık bilgisayar kullananlarda görülen baş ağrısının, herhangi bir göz rahatsızlığının belirtisi olabileceğine işaret etti.

Gözlerde ağrı, yorgunluk, kuruluk hissi, beraberinde kızarıklık ve yaşarma gibi sorunlar ortaya çıkabileceğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Evişen, kişide ayrıca odaklanma sorunu, bulanık veya çift görme gibi belirtiler görülebileceğini kaydetti.

3 BOYUTLU GÖZLÜKLER

3D görüntü izleme imkanı sağlayan gözlüklerle, iki saat film izlemenin göz sağlığına zarar vermeyeceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Evişen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ancak 3D gözlükler 2 saatten fazla takılırsa astenopik şikayetler dediğimiz baş ağrısı, çift görme, dengesizlik hissi gibi şikayetlere neden olabilir. Ayrıca 7 yaşından küçüklerin üç boyutlu gözlük takmaları stereopsis gelişimini etkileyebileceğinden dolayı uygun değildir. Üç boyutlu gözlükler uzun süre takılıp yüksek ışığa maruz kalındığında gözlerde hasar oluşabilir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler