Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Konukoğlu: “Daha çok tasarım, daha çok Ar-Ge ve daha çok inovasyonla tekstil ihracatını artırmalıyız”
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu, Türkiye’yi dünya arenasında hedeflenen noktalara getirebilmek için daha çok üretmek ve daha çok çalışmak zorunda olduklarını belirtti.
Konukoğlu başkanlığında toplanan birlik yönetimi, sektördeki gelişmeler ve ihracatta gelinen noktayı değerlendirdi.
Konukoğlu, yaptığı açıklamada, tasarım, Ar-Ge ve inovatif uygulamalarla tekstil ihracatını daha da yukarılara çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.
Önemli ihraç ürünü tekstil ve hammaddelerinin hayatın her alanında kullanıldığını anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti:
“Hayatın her alanında kendini gösteren tekstil ve hammaddeleri dün olduğu gibi bugünde insanoğlunun vazgeçilmezleri arasında yerini koruyor. Biz tekstil ve hammaddeleri üreticileri de dünün üretiminin üzerine koyarak çalışmak zorundayız. Dün yürüdüğümüz yolu genişletmek, düzenlemek ve ulaşıma elverişli hale getirmek mecburiyetindeyiz. Biz bunu yapmazsak rakiplerimizin gerisinde kalırız. Daha çok tasarım, daha çok Ar-Ge ve daha çok inovasyonla tekstil ihracatını artırmalıyız. Yıllarımızı buna verdik, vermeye de devam edeceğiz.”
Tekstil ve hammaddeleri ihracatının yılın geride kalan 11 aylık diliminde 2 milyar 422 milyon 234 bin dolara ulaştığını anlatan Konukoğlu, bunun içerisinde pamuk ipliği, akrilik iplik, polipropilen iplik ve diğer ipliklerden oluşan tekstilin önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Bölgenin tekstil ihracatının geçen yılını aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 1 milyar 510 milyon 721 bin dolar olduğunu kaydeden Konukoğlu, tekstilin tekstil ve hammaddeleri ihracatındaki payının da yüzde 62,4 olduğunu dile getirdi. Konukoğlu, ihracatın kalan kısmını da diğer ürünlerin karşıladığını ifade etti.
Tekstil ihracatında Türkiye’nin en fazla tekstil ihraç edilen ikinci ilinin bölgenin lokomotif ili Gaziantep olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, “Ülkemizin tekstil ihracatında liderliği 3 milyar 374 milyon 707 bin dolarla İstanbul yapıyor. İstanbul’u 1 milyar 290 milyon 201 bin dolarla da Gaziantep izliyor.” şeklinde konuştu.
İhracatın artmasının ekonomiyi hareketlendirdiğini vurgulayan Konukoğlu, bunun da ülkenin büyümesine pozitif katkı sağladığını ifade etti. Konukoğlu, “Türkiye’nin çift haneli üçüncü çeyrek büyümesi, ülkemizin büyümesine yönelik tahminlerde bulunan kurum ve kuruluşların hesap değiştirmesine yol açtı. Bu olumlu gelişmeler göğsümüzü kabartıyor ancak bunun devam edebilir olması ve rakamların daha da yukarı çıkması da bize bağlıdır. Ülkemizin büyümesini katkı sağlayacak yenilikçi ürünler ve yeni pazarlarla Türkiye’yi dünya arenasında hedeflediği noktalara getirebilmemiz için daha çok üretmek, daha çok çalışmak zorundayız” diye konuştu.