USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“Tüketici alış verişte uyanık olmalı”

“Tüketici alış verişte uyanık olmalı”
19-12-2019 09:56
Gaziantep

Gaziantep Tüketici Koruma Derneği Başkanı İsmet Değirmenci, tüketicilerin en çok bankalar tarafından mağdur edildiğini öne sürdü. Yeni yasayı ve tüketicilerin sorunlarını anlatan Değirmenci, binlerce tüketicinin hakem heyetlerine başvurduğunu dile getirdi. Diğer yandan yaklaşan yeni yıl kutlamaları öncesi vatandaşların ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu süreçte ihtiyaç dışı alış verişten uzak durmasını isteyen Değirmenci, alış veriş çılgınlığının giderek arttığına dikkat çekti.

“HER BİR TÜKETİCİ BİLİNÇLİ HALE GELİYOR”

Tüketici Koruma Derneği Başkanı İsmet Değirmenci, ayıplı mal konusunda  halkın bilinçli davrandığını belirterek; “Geçen yıllara oranla tüketicilerimiz artık daha bilinçli. Gaziantepli tüketici yaptığı alışverişlerde dikkatli davranıyor. Bizde okullarda eğitimler vererek, çocuklarımızın bilinçlenmesi sağlıyoruz” şeklinde konuştu. Yeni yasanın, tüketici haklarını korumaya aldığını dile getiren TÜKODER Başkanı İsmet Değirmenci; “Kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeler tüketicinin lehine oldu. Yıllık kart aidatının olmaması vatandaşı memnun etti. Vatandaşlar, artık yeni yasayla birlikte, ödemiş oldukları doya masraflarını geri alabiliyor. Bunun için hakem heyetlerine başvurmaları yeterli olacak. Tüketicilerimiz en çok bankalardan mağdur durumda. Bankalardan tüketici kredisi çeken vatandaşlarımız, dosyaları incelemiyor. Sonradan araştırınca dosya masrafı adı altında fazla para ödediklerini fark ediyorlar. Hakem heyetlerine başvurup tekrar işlem yaptırıyorlar” dedi.

ALIŞ VERİŞ YAPARKEN “İNDİRİME” DİKKAT

Tüketici Hakları Derneği Başkanı İsmet Değirmenci, Kasım ayında düzenlenen indirimlere dikkat çekti.  Çoğu mağazanın indirim dönemlerinde, önce ürünlerin fiyatını artırıp sonra indirim uygulayarak tüketiciyi aldattığını anlatan Değirmenci, dürüst esnafın da bu nedenle töhmet altında kaldığını vurguladı. Değirmenci sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Yok 11.11 diye bir şey. 11.11 bahane. Aslında önce bindirim, sonra indirim var" diyen Aydın Ağaoğlu, tüm senenin bir bahane ile indirim kampanyalarıyla geçtiğini belirterek, "Ayın birinci günü indirim, sezon başladı indirim, sezon bitiyor indirim, yılbaşı geldi, sevgililer günü, anneler günü, babalar günü, 365 gün bakın vitrinlere; indirimsiz etiket göremezsiniz. Satıcılar bizim bir zaafımızı gördüler. O zaafımız, marka düşkünlüğümüz. Özellikle marka ürünlerde 70 liralık ürün 200 liradan aşağı satılmıyor. Onun da fiyatını önce 400 lira yapıp, sonra 200’e indirdikleri zaman tüketici olarak hepimizin dikkatini çekiyor ve biz o ağa gidip takılıyoruz.”

İNTERNETTEN KOLAYCA BAŞVURULABİLİR

Yasal mevzuata göre indirimden önce uygulanan fiyatla, indirimde uygulanan fiyatın aynı puntolarla etikette yazılmak zorunda olduğunu belirten Değirmenci, bunun da yeterli olmadığını söyledi. Değirmenci, şöyle konuştu;

“Satıcının etikete kendi yazdığı fiyat, ispat belgesi sayılamaz. Tüketici şayet indirimli yazılan fiyatın yüksek olduğu kanaatinde ise satıcıdan o ürünün indirimsiz fiyatını kanıtlanmasını istesin. Bu nasıl kanıtlanır? Satıcı der ki ben bundan geçen hafta, yüksek fiyattayken beş tane sattım, bunlar da faturası. Böyle bir ispat belgesi yoksa tüketici satıcıdan o indirimli denilen fiyat üzerinden indirim yapmasını talep edebilir, bu talebi kabul görmediği takdirde 8 bin 480 liraya kadar tüketici hakem heyetlerinde hak arayabilirler. Tüketici hakem heyetine başvuru artık zor değil. İnternet üzerinden de başvuru olabiliyor. Kaymakamlıklara veya illerde Ticaret İl Müdürlüklerine giderek ücret ödemeden başvurmak mümkün. Üstelik tüketici hakem heyetlerinin verecekleri kararlar da mahkeme karar hükmündedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler