USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bizim Mahalle

Turistlerin ilgi odağı

Turistlerin ilgi odağı
18-09-2015 20:05
Gaziantep

Gaziantep Savunması’nda en çetin mücadelelerin yaşandığı Yaprak Mahallesi, yeni görünümü ile turistlerin ilgisini çekiyor. Mahallenin restore edilmeden önceki halinin turistik bir alana yakışmadığını belirten Yaprak Mahallesi Muhtarı Cesur Kıvanç, “Sokak Sağlıklılaştırma Çalışmalarının ardından Yaprak Mahallesi turistlerin ilgisini çekiyor” şeklinde konuştu.

Gaziantep Hakimiyet okurları ve Yaprak Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Cesur Kıvanç’tan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı: Yaprak

Mahallenin İlçesi: Şehitkamil/Gaziantep

Posta Kodu: 27080

Mahallenin nüfusu: 7 bin

Mahallenin seçmeni: 2 bin

Mahalle ve cadde sayısı: 13’ü çıkmaz sokak, 28 sokak ve 3 cadde

Mahallenin muhtarı: Cesur Kıvanç

Yaprak Mahallesi’nin Gaziantep’in eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu dile getiren muhtar Cesur Kıvanç, “Tarihi bilinmemekle birlikte Yaprak Mahallesi Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden biri olarak anılıyordu. Gaziantep Savunması’nda çetin mücadelelerin yaşadığı mahallemiz, daha önce Kepkep, Hacıbaki, Kurbu Ali Nacar isimleri ile anılıyordu. Eski bir yerleşim bölgesi olan mahallemizde Tarihi Ali Nacar Camisi bulunmaktadır. Gaziantep’in yerlisi olan vatandaşlar mahallemizde yoğun olarak yaşıyorlar” dedi. 2009 yılında Yaprak Mahallesi muhtarı olarak seçildiğini belirten Kıvanç, “İki dönemdir mahalle muhtarlığı görevinde bulunuyorum. 7 bin nüfusumuzun bulunduğu mahallemizde, 2 bin seçmenimiz bulunuyor. 13 çıkmaz sokağın bulunduğu mahallemizde, 15 sokak ve 3 tane cadde yer alıyor. Bu caddeler, Zafer, İstasyon ve Nizip Caddeleri bulunuyor” şeklinde konuştu.

SOKAK SAĞLIKLILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI İLE YAPRAK MAHALLESİ YENİ BİR GÖRÜNÜM KAZANDI

Yaprak Mahallesi’nin eski görüntüsünün tarihi bir bölgeye yakışmadığını dile getiren Kıvanç, “O dönemlerde turistlerin mahallemizi o şekilde görmesinden utanıyordum. 2009’da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Sokak Sağlıklılaştırma’ çalışmaları yapılması konusunda istekte bulundum. Dere Boyunu Büyükşehir Belediyesi, üst sokağımızı da Şehitkamil Belediyesi tarafından restore edildi. Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında 27 adet tescilli yapı restore edildi. Çalışmaların ardından mahallemizin tarihi yapısı gün yüzüne çıkmıştır. Şehitkamil Belediyesi bu haklı taleplerimizde yanımızda oldu. Mahallemize taziye evi ve sosyal tesis yapıldı. Naip Hamamına kadınların ulaşımı için kullanılan tahta köprü, 20 yıl önce iptal olmuştu. Muhtarlık olarak Büyükşehir Belediyesine talepte bulunarak köprünün tekrar yapılmasını sağladık. Yaprak Mahallesi’nin Sit Alanı olmasından dolayı imar yapılamıyor” diye konuştu.

SURİYELİ MÜLTECİLER, ZOR KOŞULLARDA YAŞAMLARINI SÜRDÜRÜYORLAR

Yaprak Mahallesi’nde Suriyeli mültecilerin ikamet ettiğini belirten Kıvanç, “ 700 kadar Suriyeli Mülteci atıl durumda bulunan eski Antep evlerinde yaşıyorlar. Hepsi muhtarlığımız tarafından kayıt altına alındı. Ancak Suriyeli mülteciler, zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye gayret ediyorlar. Mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.

TEDAŞ TÜM MAHALLELERİN SORUNU

Yaprak Mahallesi sokaklarında 2 sokağın dışında doğal gazın olmadığı sokağın bulunmadığını dile getiren Kıvanç, “Yağmur suyu kanalı yapılması konusu Gaski tarafından programa alındı. Tedaş’ın 14 aydır mahallemize gelerek 6 sokağımızdaki aydınlatma sisteminin tamir etmesini bekliyoruz. Bu konuda siyasilerin çabaları da sonuçsuz kaldı. Tedaş’a sorunlarımızı iletmekte sorunlar yaşıyoruz. 3 ay önce düzenlenen toplantıda sorunların çözümleneceği söylendi ancak 3 ay geçmesine rağmen herhangi bir sonuç elde edemedik. Bu sadece bizim mahallemizin değil birçok mahallenin sorunu” şeklinde konuştu.

İSTASYON ALANI İÇİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN PROJELERİ VAR

Yaprak Mahallesi’nin Sit Alanı olmasından dolayı imar yapılamadığını vurgulayan Kıvanç, “Çocukların oyun oynayabileceği park alanı yapılamıyor. Çünkü burası Sit Alanı olduğu için hazineye ait arazi bulunmuyor. Mahallenin ihtiyacı olan Sosyal Tesisi Fuar alanından boşalan yere yapabildik. İstasyon Alanı, Ulaştırma Bakanlığı’ndan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Burada 57 bin dönümlük alan için Büyükşehir Belediyesinin birçok projesi var. Botanik Park Projesi, Biyolojik gölet gibi farklı projeler var. Mahallemiz bu projeler ile daha da gelişecektir” diye konuştu.

TREN GARI BİNASI, TARİHİ YAPI OLARAK TESCİLLENDİ

Mahallede iki okul bulunduğunu belirten Kıvanç, “Münif Paşa Ortaokulu ve Abdullah Kepkep İlkokulu mahallemiz sınırlar içerisinde yer alıyor. Bunların dışında Forum Alışveriş Merkezi, İstasyon Meydanı, Gar Binası, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü mahallemizde yer alıyor. Tren Garı Binası, tarihi yapı olarak tescillendi” dedi.

TARİHİ ANTEP EVLERİNDE GÖÇ İLE GELEN VATANDAŞLAR YAŞIYORLAR

Mahallenin iki farklı bölgede oluştuğunu belirten Kıvanç, “Mahallemiz imarlı tarafı ve imarsız olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Eğitim konusunda imarlı bölgenin daha eğitime yönelmiş olduğunu görüyoruz. İmarsız alanda genelde göçle şehrimize gelen kişiler yaşıyorlar. Tarihi Antep evlerinin olduğu yerlerde daha çok bu insanlar yaşıyorlar. Mahalle genelinde Gaziantep’in yerlisi olan vatandaşlar daha çok yaşıyorlardı. Farklı kültürlerde gelen insanların mahallemizde ikamet ediyor olması bizler için kültürümüze katkı sağlar. Gaziantep’in yerlisi olan mahalle sakinlerimizde eski kültür ve gelenekleri ile mahalle kültürüne önemli bir katkıda bulunuyorlar” şeklinde konuştu.

ASAYİŞ OLAYLARINI ÖNLEME KONUSUNDA BÜYÜK BİR İLERLEME KAYDETTİK

Asayiş olaylarına ilişkin bilgiler veren Kıvanç, “Asayiş olaylarını önleme konusunda büyük bir ilerleme kaydettik. Daha önce mahalledeki metruk binalara madde bağımlıları geliyorlardı. Gerekli çalışmalar yapılarak 7 adet metruk binanın yıkımı gerçekleştirildi. Oradaki madde bağımlısı kişilerin mahalle sakinleri üzerinde yarattığı tedirginlikleri ortadan kaldırmış olduk” dedi.

KOMŞULUK İLİŞKİLERİ ESKİSİ GİB DEĞİL

Komşuluk ilişkilerinde eskiyi bulmanın mümkün olmadığını kaydeden Kıvanç, “ Mahallemizde eskiye oranla komşuluk ilişkileri oldukça zayıf kalıyor. Mahalleliler arasındaki komşuluk ilişkileri eskiden olduğu gibi birbirine tutkun olarak gerçekleşmiyor. Ben komşuluk ilişkilerinin korunması ve özen gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Umarım eskiden olduğu gibi komşuluk ilişkilerini yeniden görebiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler