Gidilmek istenen her yere kolayca otobüs bileti alınarak gidilir. Ulaşımdan yana sorun yaşanmayacağı gibi gezilmesi gereken yerler açısından da sorun yaşanmaz. Eşsiz doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi adresleriyle de sık sık adından söz ettiren Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken 10 harika tarihi mekan yer alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan dini, tarihi ve kültürel çeşitlilik Türkiye ile ön plana çıkıyor. Oldukça müstesna bir ülke olan Türkiye’de gezilmesi gereken tarihi mekanlar neredeyse tüm illerde yer alıyor.
Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan çok önemli bir coğrafi konuma sahip olan Türkiye’de İstanbul’dan Hatay’a, Nevşehir’den İzmir’e, Bodrum’dan Ankara’ya, Muğla’dan Mardin’e onlarca keşfedilmesi gereken yerler bulunuyor. Tarihi mekanlarıyla dikkat çeken Türkiye tam bir turizm ülkesi. Ziyaretçilerine her zaman devasa bir açık müze olanağı sunuyor. Türkiye’de görülecek ve gezilecek çok fazla yer var. Harabelerinden camilerine, kiliselerinden antik kentlerine varana dek gezilecek olan her gelenleri büyüleyecek özelliklerle dolu.
Nevşehir – Kapadokya
Türkiye’nin hem en doğal hem en tarihi yerlerinden biri olan Nevşehir, Kapadokya’sı ile dünyanın birçok noktasından turist ağırlıyor. Peribacaları ile güne uyanan yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini balon turları çekiyor. Binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Kapadokya peribacaları ile gelenleri mest ediyor. Peribacaları Dünya Miras Listesinde yer alıyor ve UNESCO tarafından korunuyor.
İzmir – Efes Antik Kenti:
Birbirinden ekonomik uçak bileti fiyatları kapsamında gidilmek istenen her yere gitmek mümkün. Kolayca ulaşım sağlanan yerlerden biri de İzmir. İzmir’de yer alan Efes Antik Kenti de 10 harika tarihi mekandan birisi olarak kabul ediliyor. Türkiye’nin efsanelerinden ve popüler tarihi eserlerinden biri olan Efes Antik Kenti Milattan Önce 6000’li yıllarda kurulmuş. Aynı zamanda bu beldenin en çok turist çeken tarihi yerlerden biri olduğu kabul ediliyor.
Şanlıurfa – Balıklı Göl:
İçerisinde yer alan balıkların kutsal kabul edildiği Şanlıurfa’da yer alan Balıklı Göl, her yıl yüzbinlerce turistin akınına uğruyor. Oldukça cazip bir yer olarak bilinen Balıklı Göl, Hz. İbrahim peygamberin ateşe atılmak istendiği ve inanışa göre ateşin suya dönüştüğü yer olarak kabul ediliyor.
Denizli – Pamukkale Travertenleri:
Hem doğal güzellik olarak hem de tarihi güzellik olarak bilinen Pamukkale Travertenleri de Denizli sınırları içerisinde bulunuyor. Tüm dünyanın ve insanların dikkatini üzerine çeken bir doğa harikası olan Pamukkale Travertenleri, çeşitli nedenler sonucunda bir çökelme ile meydana geliyor. Çeşitli coğrafi bir özellik taşıyan Pamukkale Travertenleri de UNESCO tarafından korunarak Dünya Miras Listesinde yer alıyor.
Muğla – Kaunos Kral Mezarlığı:
Türkiye’nin tarihi alanları arasında yer alan Kaunos Kral Mezarlığı da Muğla’da bulunuyor. Etrafı surlarla çevrilmiş olan Kaunos antik Kenti, kralların ve statüsü yüksek kişilerin kayalara oyulmuş olan mezarlarından oluşuyor. Antik Çağ’da bir liman kenti olarak kullanılıyor olan Kaunos, günümüzde suların yükselmesiyle hayli içeride kalmış bir lokasyon olarak deniz altında batıklarıyla dikkat çekiyor.
Aksaray – Ihlara Vadisi:
Hem doğal güzellik olarak hem tarihi bir saha olarak Türkiye’de ön plana çıkmış olan Ihlara Vadisi, Aksaray sınırları içerisinde konumlanıyor. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alıyor. Büyüklüğü tam olarak ortalama 18 km, derinliği ise 120 metre olan vadi büyüleyici güzelliğiyle dikkat çekiyor. Bu vadinin Hasan Dağı’ndan çıkan lavların Melendiz Çayı’nı aşındırması sonucu oluşmasıyla da ziyaretçilerini cezbediyor.
Trabzon – Sümela Manastırı:
Karadeniz Bölgesinin bilinen en tarihi ve en doğal güzelliklerinden biri olan Sümela Manastırı, Trabzon ilinde yer alıyor. Türkmen akınlarından sonra karakol olarak kullanılmış olan Sümela Manastırı eşsiz görüntüsüyle tüm yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya hızla devam ediyor. Hristiyanlar için önemli bir tarihi yer olan Manastırda 2010 yılında Hristiyanlar izin alarak ilk kez bir ayin düzenlemişler. Restore edildikten sonra da turist akınına uğramaya devam eden Sümela Manastırı’na dair ilk dönemleri hakkında pek bilgi bulunamıyor.
Adıyaman – Nemrut Dağı
Türkiye’nin harika tarihi mekanları denilince akla ilk gelen yerlerden biri de Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı’dır. Adıyaman’ın Kahta ilçesine yakın olan Nemrut Dağı, yurt içinden ve yurt dışından onlarca ziyaretçiyi bünyesinde ağırlamaya ve kucak açmaya devam ediyor. 1987 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınan Nemrut Dağı Kültür Mirası olarak ilan edildi. Heykeller dağın tam olarak zirvesinde konumlanıyor. Kommagene Kralı Antiochos Theos tarafından yaptırılan bu dağda Yunan ve Pers tanrılarının da heykelleri yer alıyor.
Antalya – Aspendos
Antalya’da yer alan Aspendos kentini görmek için öncelikle buraya gitmeniz gerekir. Eğer İskenderun İstanbul otobüs seyahatinden sonra bir de Antalya sınırlarında gezmek istenirse Antalya’ya direkt olarak gidilebilir. Tarih meraklılarının neredeyse her sene gittiği kentlerden biri olan Aspendos, tarihi çok eskiye dayanan bir tiyatro olarak biliniyor. Dönemin kralının kızını almak isteyen iki erkek kardeşin birbiriyle olan yarışı sebebiyle yapılmış bir antik kent olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Amasya – Kral Kaya Mezarlıkları
Tarih meraklıların mutlaka gezmesi gereken bir diğer yer ise Amasya’da bulunan Kral kaya mezarlıklarıdır. Şehrin tam ortasından geçen Yeşilırmak’ın kenarına sıralanmış olan bu mezarları Osmanlı evinin bütün özelliklerini taşıyor. Bölge Buram buram tarih kokuyor. Bu haliyle de yıl içerisinde binlerce turist ağırlıyor.