USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Türkiye katmeri çok sevdi

Türkiye katmeri çok sevdi
04-04-2018 11:38
Gaziantep

Gaziantep’ten her gün farklı şehirlere ve çok sayıda AB üyesi ülkeye sipariş üzerine katmer yollanıyor.

Gaziantep’te 4. kuşak katmer ustası Abdo Katmerci, katmerin kentte olduğu kadar ülke genelinde de çok sevildiğini anlattı. Şehir dışından katmer siparişi aldıklarını dile getiren Katmerci, katmere olan ilginin diğer illerde her geçen gün daha arttığına dikkat çekti.

GASTRONOMİ ŞEHRİNİN EN ÖNEMLİ TATLILARINDAN

Türk mutfağının zenginliğiyle önemli kentleri arasında yer alan Gastronomi Şehri Gaziantep'te özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi katmer, turistlerin de tattığı lezzetler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Kentte baklavadan sonra en fazla tüketilen tatlı olma özelliğiyle katmer, maharetli ellerde tam bir lezzete dönüşüyor. Gaziantep geleneği olarak gelin ve damadın, düğünden sonraki ilk kahvaltısında sofrayı süsleyen katmer, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de en çok beğendiği tatlılar arasında yer alıyor. Katmerci ustası Abdo Katmerci yaptığı açıklamada, 135 yıldır katmer yaptıklarını, 4'üncü kuşak olarak hizmet verdiklerini belirtti.

DÜNYA ARTIK KATMERİ BİLİYOR

Amaçlarının katmer kültürünü gelecek nesle taşımak olduğunu anlatan Katmerci, “Katmer, yöremize ait hakiki süt kaymağı, şeker ve fıstık karışımı olan bir malzemedir. Katmeri taş fırınında pişiriyoruz. Antep'e has geleneğimiz olan düğün gecesinin sabahında gelin ve damat ilk kahvaltıda katmer yiyor. Burada ki amaç ise evlilikleri, ağızlarının tadı bozulmadan bir ömür devam etmesi. Bu geleneğimiz devam ediyor” dedi. Gaziantep'e gelen İrlanda, Avustralya, Çin, Kore ve Japon vatandaşlarına da katmeri tattırdığını anlatan Katmerci, “Açımı ve yapımı için talepler aldık. Katmer, Gaziantep'e özgü olduğu için ustalık gerektiriyor. Gaziantep'e gelerek bu lezzeti tadan yabancı turistler, ülkelerine döndükleri zaman bize ulaşarak sipariş veriyor. En hızlı şekilde göndermeye çalışıyoruz. Katmer ulaştığı anda tüketilmelidir. En fazla 5 gün içerisinde yenilmelidir. Çünkü içerisinde kaymak var, bozulabilir” diye konuştu.

GAZİANTEP KATMER NASIL YAPILIR?

Sert buğday unundan elde edilen hamur yumak haline getirilir. Bir gün dinlendirildikten sonra yumak, merdane ile açılır. El ustalığıyla geniş bir şekilde açılan hamur çok ince hale geldikten sonra içerisine kaymak, şeker, Antep fıstığı konulur. Zarf biçiminde katlanır ve üzerine çok az yöresel sadeyağ sürülür. Özellikle taş fırında meşe odununda pişirilir. 5-6 dakika pişince fırından alınıp üzerine Antep fıstığı serpilir ve servise sunulur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler