USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'de 1 yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor

NCR İnternational Hospital Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, kalp hastalıklarından korunmak için...

Türkiye'de 1 yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor
08-02-2017 05:53
Gaziantep

NCR İnternational Hospital Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, kalp hastalıklarından korunmak için düzenli kontrolün hayat kurtarıcı bir görev üstlendiğini söyledi.

Türkiye’deki ölüm nedenlerinin yüzde 40’ını koroner kalp hastalıklarının oluşturduğunu söyleyen Yılmazkaya, ‘Arabasını 6 ayda bir kontrole götüren insanlar, kendi bedeninin kontrolü için doktora gitmiyor, üstelik ben yıllardır doktor yüzü görmedim deyip bununla övünüyor, bu yanlıştan dönülmesi gerekir'' dedi.

Türkiye’de her yıl 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kriz geçirenlerin 3’te 1’i ise hayatını kaybediyor.Yılda 100 bin kişinin hayatına mal olan bu hastalıktan korunmak ve kriz tablosu oluşmasını önlemenin en önemli yolunun düzenli doktor kontrolü olduğu dile getiren Yılmazkaya, ''İnsanlarımız nasıl arabasını 6 ayda bir kontrole götürüyorsa kendisinin de gidip kontrollerini yaptırması lazım. Çoğu Avrupa ülkesinde ve Amerika’da insanlar hasta olduğu zaman sigorta şirketi bakıyor, eğer kontrolünü yaptırmamışsa ‘Sen 3 yıldır kontrollerini yaptırmamışsın, yaptırsaydın durumun bu kadar kötüleşmez, hasta olmazdın’ deyip ücretini ödemiyor.

Biz de 10 yıl doktora gitmeyen var. Adam geliyor bir de diyor ki ‘Ben 10 yıldır ben doktor yüzü görmedim.” Bu maharet değil. Önemli olan hastalığın tedavisi imkansız hale gelmeden önlem alabilmektir. Bizim için önemli olan şu. Kalp hastalıklarında belli bir safhaya geldikten sonra iş zorlaşıyor. Hasta için de bizim için de oldukça zorlu bir süreç ile karşı karşıya kalıyoruz. Kriz geçirmeden gelen hastalara balon veya stent uygulaması ile çözüm bulunurken kalp krizi tablosu ile gelenlerin önemli bir kısmına ameliyat önermek zorunda kalıyoruz. Kriz geçirmeden ameliyata aldığımız hasta ile kriz geçirdikten sonra ameliyata aldığımız hastanın riski de elbette bir değil. Kalp damar sorunları sadece kalp krizi ile ortaya çıkmıyor. Anevrizma dediğimiz ana damarın balonlaşması hastalığı var hasta farkında olmuyor. Bir hastamda 6 santim anevrizma oluşmuş haberi yok. Niye, kontrollerini yaptırmamış çünkü. Hal bu ki onun şikayeti de vardır. Göğsünde ağrı vardır. Nefesi daralıyordur. Yürüyüşü engellenmiştir. Düşüncesi zayıflamıştır. Ama adam gitmiyor. Benim önerim şu; Türkiye’de mümkünse herkesin belli bir yaş aralığında hele hele de ailesinde kalp hastalığı olan bir kişi ise erkekse 45 yaşından sonra kadınsa 50 yaşından sonra mutlaka bir kalp doktoruna check-up yaptırması gerekir. Bu da 1-2 saatte halledilir. Tahlilleri yapılır, ultrasonlarına bakılır. Efor testi yapılır, ihtiyaç varsa anjiyosu yapılır, böylece kalp ve kalbin damarları ile ilgili sorun olup olmadığı rahatlıkla ortaya konulabilir. İnsanların bunlardan çekinmemesi lazım'' diye konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler