Gaziantep Ciğer Kebapçıları Odası Başkanı Mehmet Gül, kebapçı ve dürümcülerde ucuz fiyata satılan tavuk döneri ile kebabınına itibar edilmemesini istedi. Gül, nohut dürümünün 8 liraya satıldığı kentte 4 liraya tavuk döner dürümünün satıldığına dikkat çekti. Gaziantep İl Gıda, Hayvancılık ve tarım İl Müdürlüğü’nün kebap ve durum satışı yapan işletmeleri sıkı şekilde denetim altına alması isteniliyor.
“BU FİYATLARA TAVUK ETİ DE OLSA SATILMASI İMKANSIZ”
Standartında tavuk kebabının şişinin 150 gram ve 12 liradan satılması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Gül, tavuk dönerinin dürümünün ise 8 liradan satılması gerektiğini söyledi. Gül, “Fiyatlar ortadayken bir bakıyoruz halen bazı dürümcülerde 4 liraya tavuk döneri satılıyor. Tavuk şiş kebabını 5 liraya satanlar var. Şimdi kaliteli et olmuş olsa, bu fiyatlara ne döner ne de tavuk kebabı satılır. Bende yıllardır kebapçılık yapıyorum. Kaliteli et ve tarifesine uygun fiyatların uygulanması gerekir. Fiyat tarifesine kaliteye uymayan bazı kişiler mesela tavuk dönerinde yarıdan yarıya tavuk derisi kullanıyor. Şimdi ucuza satılan bu döner eti sizce sağlıklı mı?” diye konuştu.
YÜKSEK FİYATLAR KARŞISINDA TEPKİLER BÜYÜYOR
Ucuz tavuk eti karşısında ise gastronomi kentinde yüksek rakamlara da satış gerçekleştiriliyor. Gaziantep’te özellikle çalışan kesimlerde ekonomik olduğu için öğle yemeğinde tercih konusu olan nohut dürümünün fiyatı 8 lira oldu. Gaziantepli, kendi yemeklerine aç. Fıstık ve et fiyatlarının yükselmesi baklava, çorba ve kebap fiyatlarına yansırken, üretimde kullanılan bu gıdaların fiyatlarındaki düşüşün, ürünlerdeki etiketlere yansıtılmaması dikkat çekiyor. Artan fiyatlardan etkilenen imalatçılar o günlerde ürünlerinin etiketlerini yükseltmişti. Ancak, fiyatların o yükseliş döneminin çok altına düşmesine rağmen henüz etiketlere yansımamış olmaması dikkat çekiyor. Gaziantep’te şu an boz iç fıstığın kilosu 90-100 liradan satılırken, süzme etin kilosu yaklaşık 70-80 liradan müşteriye arz ediliyor. Fiyatlardaki ortalama % 20 - % 30’luk bu eksilmenin baklava, şöbiyet, katmer, kebap ve beyran gibi yiyeceklerin etiketlerine yansıtılmaması vatandaşların haklı tepkisine neden oluyor. GAZİANTEPLİLER KENDİ
MUTFAĞINDAN TAT ALAMIYOR!
Gastronomi kentinde yaşamamıza rağmen kendi mutfağının ürünlerinden yiyemediğinden yakınan Gaziantepliler, “Hadi onlar turist. Yılda bir kere gelip tadına bakıp gidiyorlar. Fiyatları mevcut fiyatların iki katı bile olsa seslerini çıkarmazlar, tadına bakıp giderler. Ama bu ürünler bizim ürünlerimiz. Gaziantep’in çoğu gelir düzeyi düşük insanlardan oluşuyor. 4 kişilik bir aile ayda bir kere değişiklik olsun diye dışarı çıkıp birer beyran içip üzerine ağız tatlandırmak için birer porsiyon baklava yiyelim desek maliyet 150 liraya yaklaşıyor. Bu bizim için çok astronomik bir rakam. Yılda bir kere bile böyle bir şey yaşayamayız” şeklinde konuşarak tepkilerini dile getiriyorlar.