Hakimiyet Gazetesi’nin geçtiğimiz günlerde ‘NEDEN TAMAMLANAMADI” başlıklı haberi üzerine Vakıflar Gaziantep Bölge Müdürü İsa Güven açıklamalarda bulundu. Güven, tarihi Kurtuluş Camii restore çalışmalarını sürdüren firmanın sözleşmesinin revize edildiğini ve Mart 2016 yılına kadar ek süre verildiğini belirtti. Güven, yüklenici firmanın işi belirtilen tarihte bitirmemesi halinde ise sözleşmesinin iptal edileceğini söyledi.
GEREKLİ UYARILAR YAPILDI
Tepebaşı Mahallesinde bulunan eski eser tescilli kültür varlığı Kurtuluş Camii ve Kızlar Mektebi’nin restorasyon çalışmalarının neden geciktiğine ilişkin açıklama yapan Vakıflar Gaziantep Bölge Müdürü İsa Güven, restore çalışmalarının Kızlar Mektebi’nde gerçekleştirilen temizlik çalışmalarından dolayı geciktiğini dile getirdi. Güven açıklamasında, “Haberde belirtilen Gaziantep İli, Şahinbey ilçesi, Tepebaşı Mahallesinde bulunan eski eser tescilli kültür varlığı Kurtuluş Camii ve Kızlar Mektebinin restorasyonu devam etmektedir. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlattırılan restorasyon projesi ve bu proje doğrultusunda onarımına başlanmış, ancak Kurtuluş Camii’nin Kızlar Mektebi bölümünde yapılan temizlik çalışmaları sonucu yeni temel izlerine ulaşılmış ve kazı sonucu çıkan veriler ışığında revize rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlattırılması ihtiyacı doğmuştur. Kızlar Mektebine ait revize rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması ve Koruma Kurulu tarafından onaylanması uzunca bir süre almıştır. Bu nedenle Yüklenici firmaya çalışılamayacak günlerde dikkate alınarak 120 takvim günü süre uzatımı verilmiştir. Dolayısıyla onarımın bitiş tarihi 22.03.2016 olarak revize edilmiştir” diye konuştu.
YÜKLENİCİ FİRMA GEREKTİĞİ ŞEKİLDE UYARILDI
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven yazılı açıklamasında daha sonra şunları söyledi;
“Yüklenici firmaya yapılan çevreye rahatsızlık vermemesi için gerekli tüm güvenlik tedbirlerinin alınması ve işin biran önce tamamlanması hususunda ihtarlar çekilmiştir. 22.03.2016 tarihine kadar işin bitirilememesi durumunda sözleşme fesh edilerek, sözleşme hükümlerine göre gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Ayrıca söz konusu işin restorasyonu; Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje ve kararlar doğrultusunda yapılmakta olup proje dışı hiçbir imalat yapılmamaktadır. Restorasyon sırasında Kurtuluş Camii’nin güney doğu köşesinde Koruma Kurulu onayı alınarak kazı çalışması yapılmış ve bu bölümde dükkan olduğu tespit edilmiştir. Kazı sonucu çıkan verilere göre Yüklenici firma tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlattırılmış ve Koruma Kurulu onayına sunulmuştur. Koruma Kurulu onayının alınmasına müteakip projeler doğrultusunda tonoz örtülü taş dükkan yapılacaktır. Yukarıdaki açıklamalarımız dikkate alındığında Restorasyon çalışmalarının yasal mevzuatlara uygun olarak devam etmekle birlikte tarihi mahallede herhangi bir rezalet yaşanmamaktadır. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü, meri mevzuata uygun olarak faaliyetlerini yapmaktadır. Nitekim Bölge Müdürlüğümüz, Gaziantep ve Kilis ilinde bulunan kiracılarından el ettiği kira gelirleri ile vakfiyelerdeki hayır şartları gereğince öğrencilere burs, fakir fukaraya gıda yardımı yapmaya, muhtaç ve sakat maaşı vermeye devam etmektedir. Ayrıca, vakıf taşınmazlarından eski eserleri onarmakta, yatırım yapılabilecek olanları da en iyi şekilde değerlendirmektedir.”
“ÇALIŞMALARIMIZ ARALIKSIZ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYOR”
Güven açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“Gaziantep ve Kilis’te, Bölge Müdürlüğümüz tarafından temsil edilen 152 adet mazbut vakıf, mütevellisince yönetilen 32 adet mülhak vakıf ve Türk Medeni Kanunu hükümlerince kurulmuş 52 adet de yeni vakıf bulunmaktadır. Gaziantep ve Kilis’te, kentin tarihi silüetini oluşturan eski eser tescilli yapıların büyük çoğunluğu Vakıf kültür varlığıdır. 2006 yılından bu yana restorasyonu gerçekleştirilen Vakıf kültür varlığı sayısı 51 adettir. Günümüzde restorasyonu devam eden 12 adet vakıf kültür varlığı bulunmaktadır. Gaziantep'te 4, Kilis'te 7 Vakıf kültür varlığı, yatırım programımızdadır. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak hedefimiz 2016 yılı sonu itibariyle Bölgemizde bulunan tüm vakıf kültür varlıklarının restorasyonunu tamamlamaktır.
Her ay, Bölge Müdürlüğümüz tarafından Gaziantep ve Kilis’te; 1888 kişiye kuru gıda yardımı, 123 engelli ve yetime muhtaç maaşı, ilk, orta ve yükseköğretim düzeyindeki 450 öğrenciye burs sağlanmaktadır.