Kuruldukları ilk günden beri iş sağlığı ve güvenliğini yasal bir zorunluluk olmaktan çıkarıp bir yaşam tarzı haline getirerek, Türkiye’nin çağ atlamasına bir katkıda bulunmayı hedeflemektir. İş kazalarının mümkün olan en aza indirildiği, insan odaklı bir toplumun birer üyesi olmak SARE OSGB ailesinin en büyük hedefidir.
SARE OSGB olarak sağladıkları hizmetler arasında risk değerlendirmeleri, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, acil durum planlamaları, yangın güvenliği danışmanlığı, kişisel koruyucu ekipman tedariki ve iş güvenliği yönetim sistemi kurulumu gibi alanlar bulunmaktadır. Tüm bu hizmetlerimizde amacımız, işyerlerinin güvenli bir ortamda faaliyet gösterebilmesini sağlamak ve çalışanların sağlığını korumaktır. SARE OSGB’ nin kurucusu Erman Erkol ile HAKİMİYET okurları için oldukça verimli bir röportaj gerçekleştirdik.”
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
--Adım Erman ERKOL.Aslen Gaziantep’liyim.Evli ve 2 çocuk babasıyım. Konya Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafiker Bölümünü okudum. Eğitim hayatımı tamamladıktan sonra 2010 yılında Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde halı ve yan sanayii ürünleri üzerine iş hayatına atıldım.2014 yılına kadar zevkle icra ettiğim mesleğimi sürdürdüm.2015 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği sektörü ile tanıştıktan sonra 2. Üniversite olarak İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünü okudum. 2016 yılında Gaziantep SARE OSGB’ yi ve 2021 yılında Kilis ilinin tek OSGB firmasını kurdum. Tüm Türkiye’de adı geçen OSGBDER Derneğinin Gaziantep İl temsilcisi olarak yoluma devam etmekteyim.
Kuruluş hikayenizden bahseder misiniz?
--2014 -2015 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği sektörü ile tanışarak sektörü daha yakından tanımak adına bir OSGB firmasında,1 yıl koordinatör olarak görev aldım.Bir yandan üniversite eğitimimi tamamlarken teorik anlamda önem katarken bu işin saha kısmını da öğrenme fırsatım ile beraber İSG konusunda bilgi ve saha gelişimimi tamamladım.2016 yılında doğmuş olan kızımın da ismini taşıdığı SARE OSGB firmasını kurmaya karar verdim.Daha sonra bu sektörün gereksimlerini ve Organize Sanayi Bölgesinde ki insan birikimlerimiz üzerine hem firma anlaşmaları hem de hizmet kalitesini artırarak sektörde SARE OSGB ismi bir ivme kazanmaya başladı .Bu talebinde verdiği güç ve güven ile şubeleşme yolunda adımlar attım.2021 yılında ise Kilis ilinin ilk ve tek OSGB firmasını kurdum.Güncel gelmiş olduğumuz bu tarihte SARE OSGB firması 55 kişiyi istihdam eden Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Hatay illerine hizmet veren bir kapasiteye ulaştı.
Şirketinizin misyonunuzdan bahseder misiniz?
--Kurumsal organizasyonumuzla müşterilerimize İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinde güçlü bir çözüm ortağı olmakla beraber İSG kültürünü sektörün tüm çalışanları dahil herkese ulaştırmak ve bu alanda en güvenilir hizmet verebilmektir.
Vizyonunuz genel olarak hangi konuları kapsamaktadır? Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
--Sare OSGB öncelikle İş Güvenliği Uzmanı ,İş Yeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli hizmetini ÇSGB tarafından vermeye yetkili bir firmadır.Ana yapı taşı olan bu hizmetimizin yanında T.C Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı Mobil Sağlık hizmetleri,İlk Yardım Eğitimleri,Hijyen Eğitimleri ve YÖK’ten onaylı mesleki eğitimler vermeye hazır bir firmadır. Bu hizmetlerimiz ile beraber hizmet vermeye yetkili olduğumuz iller ve şubeleşme kültürümüz ile tüm Türkiye’de tercih edilen OSGB ‘lerden birisi olmaktır.
Hizmet alanlarınız nelerdir? Hizmet alanlarınız ve kapsadığınız firmalarınız nelerdir?
--İSG,İYH,DSP ve Mobil Sağlık alanlarında hizmet aktimizi sürdürmekteyiz.Bu hizmetlerimizi sektörel olarak firmalara aktarımını yapmaktayız. Bir çok farklı alanlarda ve farklı sektörlerde Türkiye’de isim kalitesi bulunan müşterilerimiz bulunmaktadır. Buna örnek verecek olursak SANKO HOLDİNG ,Enerjisa,Teiaş,Borusan ENBW ve Vestas Rüzgar enerji firmalarıdır.
Ulusal Meslek Standartı ve ulusal mesleki yeterlilik sistemi nedir?
--(UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.
Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi; ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim ve öğretim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yapılan teorik ve uygulamalı sınavlar sonucunda belgelendirildiği, alınan belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde kıyaslanabilirliğinin sağlandığı, hayat boyu öğrenmenin desteklendiği, formel (örgün) eğitim almadan mesleği öğrenen kişilere bilgi ve becerilerini belgelendirme imkanının verildiği ve iş dünyası temsilcilerinin sürece ilişkin tüm kararlara aktif olarak katıldığı, kalite güvencesinin sağlandığı, adil, şeffaf ve güvenilir bir sistemdir.
Çalışmalarınızı yeterlilik olarak sınıflandırmak gerekirse hangi aşamada kendinizi görüyorsunuz?
--2016 yılında kurulan firmamız müşterilerinden ve kendi işlerinde profesyonel Sare OSGB çalışanları ile beraber,her geçen yıl sektör taleplerini de değerlendirerek hizmet ağını geliştirmiş,2022 yılı itibari ile tüm yetkilerini alan, her sektöre hizmet vermeye hazır hale gelen öncü bir firma konumuna sahip olmuştur.
Şubelerinizden ve hizmet ettikleri çevre bölgelerden de bahseder misiniz?
--Reel olarak Kilis ilinde bulunan şubemizin İSG Kültürünü yaymak ve doğru hizmetleri çalışanlara ve iş verenlere ulaştırmak için yoğun çaba sarf ederek %50 başarıya ulaşmıştır.Bu mantaliteden ödün vermeyerek tam başarıya ulaşmak için çabalamaya devam edecektir.Merkezi Gaziantep’te bulunan şirketimiz Osmaniye ,Şanlıurfa,Kahramanmaraş,Adıyaman ve Hatay illerine hizmet vermektedir.
Eklemek istediğiniz ve okurlarımızla paylaşmak istediğiniz konuları paylaşır mısınız?
--Bu şirketin kurucusu olarak tüm genç girişimcilere ve işverenlere önerilerim olacaktır.
Genç girişimcilerin korkmadan bu ve farklı sektörlere girmek için ce saret göstermesi ve sektör paydaşlarının bu girişimci kardeşlerimizi her zaman desteklemesi ve ilerleyen zamana doğru aktarımlı işler yapabilmeleri için güç birliği yapılması gerekmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği sektörü üzerinden gidecek olursak ‘’Çiçeği burnunda ‘’ 2012 yılında yasalaşan yeni bir sektördür. Tüm işletmecilerin bu sektörün desteklenmesi için önem göstermelerini rica etmekteyim. Bu sektör doğru paydaşlar ile kültürel olarak benimsendiği zaman hem işverenin hemde çalışan kardeşlerimizin mutlu,verimli ve kendilerine olan saygı ve sevgilerinin ne kadar büyük oranda arttığına herkes şahit olacaktır.
Unutmayalım “Yarın Çok Geç Olabilir”…
RÖPORTAJ: MERVE TANRIÖVER