Sakarya Meydan Muharebesinin hemen ardından 19 Eylül 1921 gün ve 93 sayılı yasa ile onaylanarak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşallik ve Gazilik unvanı verildiği gün olan 19 Eylül Gaziler Günü yarın 97. kez kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir mesaj yayınlayarak günün önemine dikkat çekip kutlama yaptı
19 Eylül Gaziler Günü tüm yurtta olduğu gibi şehrimizde de kutlanacak. Törende şehrin protokolü hazır bulunurken, bazı okullardan katılan öğrenciler ise şiirler okuyacak. Muharip Gaziler ve Harp Malulü Gazileri ile bir Türk Silahlı Kuvvetlerince görevlendirilecek bir kişi günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak.
22 gün 22 gece sürerek adını dünyanın en kanlı meydan muharebesi olarak yazdıran Sakarya Meydan Muharebesinin hemen ardından, Türk Milletinin Mustafa Kemal Atatürk’e şükran ve minnetini ifade ettiği bir tarih olan 19 Eylül, 1921 tarihinden beri tüm Türkiye’de “Gaziler Günü” olarak kutlanıyor.
Bu yıl 97’ncisi düzenlenecek olan Gaziler Günü kutlamalarına şehrimiz protokolü, Muharip Gaziler Derneği, Harp Malulleri Derneği ve tüm okullar iştirak edip, demokrasi meydanına çelenk, flama ve bayrak bırakılacak. Ayrıca törende Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcisi ile Muharip Gazilerden Cuma Erdem günün anlam ve önemini belirten konuşma yaparken, öğrenciler de şiirler okuyacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir mesaj yayınlayarak, kutlama yaptı
Günün anlam ve önemine binaen bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamasında şunları dedi:
"Aziz milletimiz, tarihi boyunca şehitlerimizin ve gazilerimizin açtığı yolda ilerleyerek coğrafyalar fethetmiş, devletler kurmuş ve en zor şartlar altında vatanına, bayrağına ve istikbaline sahip çıkmıştır. Gazilerimiz, fedakarlıklarıyla bizlere nice şanlı zaferler ve kahramanlıklarla dolu bir geçmiş armağan etmiştir. Ay yıldızlı al bayrağımız, onların cesaretleri sayesinde vatanımızın semalarında gururla dalgalanmakta, ezanımız beş vakit minarelerimizden özgürce okunmaktadır. Milletimiz, atalarımızdan miras kalan kadim gaza anlayışıyla, bugün de istiklaline ve istikbaline yönelen tüm tehditlere karşı koymaktadır. Askerlerimizin, polisimizin ve güvenlik korucularımızın terörle kahramanca mücadeleleri ve tüm fertleriyle milletimizin 15 Temmuz’daki direnişi bunun en güzel örneğidir. Bu millet gazi millettir. Bu milletin bir ferdi olmak hepimiz için büyük bir gurur kaynağıdır. Bu düşüncelerle bu toprakları bizlere vatan kılan, bugünümüzü kendilerine borçlu olduğumuz tüm kahramanları rahmetle yad ediyor, ‘Allah onlardan razı olsun’ diyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’e İstiklal mücadelesindeki önderliğinden dolayı 'Müşir ve Gazi' unvanı verilişinin yıldönümünü ve Gaziler Günü’nü en kalbi duygularımla tebrik ediyor, tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum."
19 Eylül Gaziler Gününün tarih ve önemi
Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü mareşallık rütbesi ve gazilik unvanının verilmesi nedeniyle gaziler günü olarak kutlanmaktadır.
13 Eylül 1921′ de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:
“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik unvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”
Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir.
O günden beri 19 Eylül, “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2004 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.
HABER//AYSU YIKMIŞ