USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

“Yer bulmakta zorlanıyoruz”

“Yer bulmakta zorlanıyoruz”
25-01-2016 13:39
Gaziantep

Cumhuriyet Mahallesi’nin eski yerleşim yeri olduğunu ifade eden mahalle muhtarı Yunus Kapısız, mahallede yapılacak hizmet alanları ve sosyal donatı alanlarının inşa edilmesi için yer bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtti.

Gaziantep Hakimiyet okurları ve Cumhuriyet Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Yunus Kapısız’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ                             

Mahallenin adı: Cumhuriyet

Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep

Posta Kodu: 27070

Mahallenin nüfusu: 15 bin         

Mahallenin seçmeni: 7 bin 800

Mahalle ve cadde sayısı: 87 Sokak ve 5 Cadde

Mahallenin muhtarı: Yunus Kapısız

Gaziantep’in eski yerleşim yerlerinden biri olan Cumhuriyet Mahallesi, merkezi yapısı, sakin ve huzurlu sokakları ile kentin güzide yerleşim yerleri arasında yer alıyor. Cumhuriyet Mahallesi’nin önemli bir yerleşim yeri olduğunu söyleyen mahalle muhtarı Yunus Kapısız, “Geçmiş yıllarda Cumhuriyet Mahallesi’nin bulunduğu bölge Hoşgör ve Yeni Mahalle olarak biliniyordu. Mahallemiz 1960’lı yılların sonunda kurulduğunu tahmin ediyorum. Bu yıllarda Cumhuriyet Mahallesi oldukça geniş bir alana yayılmıştı. İstiklal, Yeşilevler, Güneş, Mimar Sinan, 75. Yıl, Onur mahalleleri Cumhuriyet Mahallesi’ne bağlı bulunuyordu. 1977 yılında babam mahalle muhtarı olarak hizmet verdi. 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerle mahalle muhtarı olarak seçildim. Mahallemizin Suriyeli Mülteciler ile birlikte 15 bin civarında nüfusu, 7 bin 800 seçmeni bulunuyor. Mahalle genelinde 87 sokak ve 5 cadde yer alıyor. Komşu mahallelerimiz ise İstiklal, Kolajtepe, Gümüştekin ve Onur mahallelerinden meydana geliyor” şeklinde konuştu.

“ALTYAPI SORUNU YAŞANMIYOR”

Cumhuriyet Mahallesi’nin alt yapısına değinen Kapısız, Mahallemiz eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen altyapı konusunda büyük sıkıntılar meydana gelmiyor. Belediyeler ve GASKİ ekipleri gelerek mahalle sıkıntılarımızı kısa süre içerisinde çözüme kavuşturuyorlar. Mahallemizde bulunan su deposuna yeni borular takılarak kentteki su sorunlarının çözümlenmesi sağlandı. Altyapı konusunda ekipler mahallemiz iyi durumda” diye konuştu.

“LOHANZADE CADDESİ’NDE YAŞANAN YOL SORUNU ÇÖZÜMLENDİ”

Lohanzade Caddesi’ne geçmiş yıllarda döşenen kilit taşı yolun sorunlara neden olduğunu anlatan Kapısız, “Şahinbey Belediyesi eski Başkanı Ömer Can döneminde caddeye döşenen kilit taşı nedeniyle sıkıntılar yaşanıyordu. Yol çok kötü durumdaydı, yağmurlu ve karlı günlerde yolda çökmeler meydana geliyordu. Tekrar yapılsa bir randımanlı olmuyordu, yollar çukurlarla kaplanıyordu. Yol rampa olduğu için kazalara neden olabiliyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e cadde üzerinde meydana gelen sıkıntılarımızı anlattık. Yoldaki kilit taşı kaldırılarak, yola asfalt döşendi” şeklinde konuştu.

“İMARSIZ YERLEŞME SORUNLARA NEDEN OLUYOR”

Cumhuriyet Mahallesi’nin imarsız bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Kapısız, “ Mahallemizdeki imarsız yapılaşma nedeniyle mahallemizde dar sokak problemlerini beraberinde getiriyor. İtfaiye ve ambulans gibi acil durum araçları mahallemize girmekte sorunlar yaşıyorlar. Bunun yanında imarsız yerleşmeden dolayı mahallede bulunan pek çok evin tapusu bağ, bahçe ve zeytinlik olarak geçiyor. Tüm bunlara rağmen Cumhuriyet Mahallesi Gaziantep’te bulunan birçok mahalleye göre temiz, huzurlu bir mahalle” diye konuştu.

“PERŞEMBE PAZARI KONUSUNDA MAHALLE SAKİNLERİNDEN ŞİKAYET VAR”

Mahallede Perşembe günleri kurulan pazarın problemlere yol açtığını ifade eden Kapısız, “Mahallemizde meydana gelen en büyük sorun Perşembe Pazarı’dır. Çavuş Sokağa kurulan Perşembe Pazarı, hırsızlık, dolandırıcılık gibi olumsuz olayların yanında sokakta bulunan Hoşgör Ortaokulunda bulunan eğitimin aksamasına neden oluyor. Perşembe Pazarının kurulduğu Çavuş Sokaktan acil durum halinde ambulans ve itfaiye gibi araçlar geçemiyor. Çavuş Sokakta ikamet eden vatandaşlar, pazardan dolayı rahatsız oluyorlar ve pazarın sokaktan kaldırılması gerektiğini söylüyorlar” dedi.

“TAZİYE EVİ YAPILACAK”

Cumhuriyet Mahallesi’nde sosyal donatı alanlarında eksiklikler olduğunu söyleyen Kapısız, “Mahallemizin imarsız yerleşim yeri olması en çok mahallemizde bulunan sosyal donatı alanlarını etkiliyor. Mahallemizde 4 tane okul yer alıyor, bu noktada şanslı bir mahalleyiz. Diğer yandan mahallemizde Ayla Alevli Sağlık Ocağı ve Cumhuriyet Toplum Sağlığı Merkezi mahallemizde yer alıyor. Mahalle sakinlerinin mahalleye sosyal tesis ve taziye evi yapılması konusunda istekleri bulunuyor. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bu konuda bize sözleri var. Taziye evi yapılması için şuanda mahallede bulunan iki arsanın kamulaştırılması için çalışmalar devam ediyor. Kamulaştırmanın bitmesinin ardından taziye evi yapılacak” diye konuştu.

“GAZİANTEP’E BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI”

TEDAŞ ile yaşanan sorunları anlatan Kapısız, “TEDAŞ konusu Gaziantep’te bulunan tüm mahalle muhtarlarının ortak sorunu haline geldi. Bana göre bu konuda bakanlarımızın da duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Gaziantep büyük bir kent ve TEDAŞ’a sorunlarımızı bildirmek için Adana’da bulunan Bölge Müdürlüğünü aramak zorunda kalıyoruz. Gaziantep’in sorunlarının buradaki müdürlük tarafından çözümlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlıklı bir hizmet alınması için Gaziantep’te bir bölge müdürlüğü kurulması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“EV KİRALARI ARTTI”

Mahallede ev kiralarının arttığını ifade eden Kapısız, “Geçmiş yıllarda ev sahipleri evlerine kiracı bulamazken, Suriyeli Mültecilerin kentimize gelmesiyle birlikte mahallede kiralık ev bulunamaz oldu. Bodrum katlar, garajlar ve dükkanlar mülteci ailelere kiralanmaya başlandı. Bugün mahallemizde bulunan evlerin kiraları 250 ile 600 TL arasında değişiyor. Asgari ücret ile çalışan bir vatandaşın aldığı maaş ile geçinebilmesi büyük bir mucizedir. Suriyeli mülteci ailelerde barınma ihtiyaçlarını karşılamak için bu evlerde ikamet ediyorlar. Diğer yandan mülteci aileler kısa süre içerisinde başka semtlere taşındıkları için mahallelerde bulunan mültecilerin tam sayısını tespit edemiyoruz” şeklinde konuştu.

“EMNİYET BİRİMLERİ ALDIKLARI TEDBİRLER İLE HUZUR VE GÜVENLİĞİ KORUYOR”

Asayiş olaylarına değinen Kapısız, “Gaziantep büyük bir kent olduğu için mahallelerde olumsuz bazı olaylar meydana gelebiliyor. Emniyet birimlerimiz aldıkları tedbirler ile halkın huzur ve güvenliğini korumak için büyük bir çaba gösteriyorlar. Emniyet güçleri gece gündüz çalışarak olumsuz olaylara fırsat vermiyorlar” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler