Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kent genelinde kurbanlık küçük ve büyükbaş sorununun olmadığını söyledi. Yaklaşan bayram öncesinde küçükbaş kurbanlığın kilo fiyatının 21-22 lira arasında değiştiğini anlatan Polat büyükbaş kurbanlıkta ise kilo fiyatının 20 lira olduğunun altını çizdi.
“GEÇTİĞİMİZ YILA ORANLA ÇOK FAZLA BİR ZAM YOK”
Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala kurbanlık fiyatları da netleşmeye başladı. Bu yıl kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını sorguluyor. Kurbanlık fiyatlarını belirlemek için bir araya gelen sektör temsilcileri, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların fiyatında geçen yıla oranla pek fazla bir artışın olmadığını söylediler. Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarında 2 ve 4 TL gibi bir artışın olduğunu ve buna göre erkek koyunun kilo fiyatının 21-22 lira, diğer ırklardan olan erkek koyunun fiyatının 22 TL ve erkek keçinin kilo fiyatının 21 lira ve büyükbaşın kilo fiyatının ise 20 lira olmasına karar verildiğini açıkladı.
“GİRDİLERDE BÜYÜK ZAMLAR YAŞADIK”
Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat konuya ilişkin olarak açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Yem fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttığını ve geçen yıl bu zamanlar kilo fiyatı 75 kuruş olan arpanın fiyatının şu anda 1 lira 30 kuruş, geçen yıl kilo fiyatı 35 kuruş olan beyaz samanın kilo fiyatının şu anda 55 kuruş ve geçen yıl kilosu 70 kuruş olan mercimek ve samanının ise fiyatının şu anda 1 TL 10 kuruş, geçen yıl 60 TL olan bir torba yemin fiyatı şu anda 90 TL’ye kadar yükselmiştir. Yem giderlerinin bu kadar arttığı bir ortamda kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre 2-4 liralık bir artış olmuştur. Buna göre hallik erkek koyun kilo fiyatı 23 lira, diğer ırklardan olan erkek koyun fiyatları 22 lira, erkek keçi kilo fiyatı 21 lira ve dana kilo fiyatının 20 lira olmasına karar verilmiştir. Bu fiyatlardan kesinlikle fire düşülmeyecektir. Yani Gaziantep genelinde diğer illerde olduğu gibi fire düşme olayı kaldırılmıştır. Bu fiyatları belirlerken tüketicinin azalan alım gücünü de göz önünde bulundurduk.”
KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kurbanlık alacak olan vatandaşların bizzat gidip kurbanlıklarını görerek almalarını tavsiye ettiklerini belirten Polat, kurban alacak olan vatandaşların, kurbanlık hayvanların kulaklarında bulunan küpe numaralarını “https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr” adresine yazarak hayvanın kime ait olduğunu, nerden geldiğini, türünü, ırkını, yaşını ve yapılan aşıları detaylı olarak görebileceklerini belirtti.
Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;
“Gaziantep'te büyükbaş hayvan satışımız taban fiyatı firesiz 20 lira olarak belirledik. Üreticilerimizin 21-22 lira, bunun üstündeki satış fiyatına karışmıyoruz. Ama taban fiyatımız fiyatı 20 liradır. Üretici arkadaşlarımız kesim, hisse ve organizasyon yapıyorsa bu satış fiyatlarının üzerine satış fiyatını uygulayabilir. Ama bugün iki yaşını doldurmuş, ‘kapak sökmüş’ dediğimiz kurbanlık hayvanları 20 liradan satacaklardır. Bu fiyat Gaziantep ve Türkiye'nin en ucuz fiyatıdır. İstanbul'da büyükbaş kurbanlık hayvan 26 lira, İç Anadolu'da 25 liradır. Gaziantep'te biz taban fiyatı 20 lira olarak ilan ediyoruz. Hizmet ve organizasyon yapan, etin kalitesi ve randımana göre de bu fiyatın üzerine hizmet bedeli olarak 21-22 liraya kadar satabilirler. Bu fiyatlar hem tüketicimize hem de milletimize hayırlı, uğurlu olsun.”