USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Yüzyıllık saray kumaşı 'KUTNU' kursiyerlerin elinde şekil alıyor

Yüzyıllık saray kumaşı 'KUTNU' kursiyerlerin elinde şekil alıyor
06-06-2017 07:59
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kentin asırlık el sanatları arasında yer alan kutnu kumaşına sahip çıkıyor.

Yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan ve padişah kaftanlarında kullanıldığı için "saray kumaşı" olarak da bilinen kutnunun kullanım alanlarının genişletilmesi için kültürel belediyecilik anlayışıyla çalışmaların sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kutnu kumaşını hem özüne sadık kalarak hemde modernize ederek geçmişten geleceğe taşımak amacıyla ulusal ve uluslararası tanıtım çalışmalarına devam ediyor. Türkiye'de sadece Gaziantep'te üretilen ve dokuma sanatı 16'ıncı yüzyıla kadar uzanan kutnu kumaşının her anlamda değerlendirilerek unutulmaması için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, GASMEK bünyesinde kurs açtı.

Kursiyerlerin elinden yeniden hayat bulan ve 16. yüzyıldan beri dokunan kutnu kumaşı, kursiyerler tarafından hem aksesuar hem de dekoratif ürünler olarak imal ediliyor.

Gaziantep'te unutulmaya yüz tutmuşken yeniden hayat bulan kutnudan yapılan ayakkabı, fular, şal, çanta, yelek, kravat, yatak örtüsü, perde ve yastıklara büyük ilgi gösteriliyor.

Kutnu kumaşı kursu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İŞKUR İl Müdürlüğünün işbirliğiyle yürütülen kurs, yaklaşık üç buçuk ay sürdü. Toplamda 440 saat verilen eğitimde kursiyerlere, çözgü hesaplaması, çözgü ve tarak taharının nasıl yapılması anlatıldı. Kutnu dokuma ve özellikleri hakkında da bilgilendirilen kursiyerler, ayrıca tezgahta kutnu kumaşını dokuyarak, aksesuar ve dekoratif ürünler yapmayı da öğrendi. Atölye çalışmalarını başarıyla tamamlayan kursiyerler part time olarak istidam edildi.

Öte yandan kursiyerler tarafından yapılan ürünler GASMEK’in ekim ayı içerisinde gerçekleştireceği sergide sergilenecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler