USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

Hakimiyet Gazetesi okurları için özel bir röportajla karşınızdayız! Sağlıklı yaşamın anahtarını arayanlar için harika bir fırsat: Gaziantep doğumlu ve Beslenme ve Diyetetik alanında uzmanlaşmış olan Tülay Kutlar ile tanışın! Kutlar, mesleki deneyimi ve uzmanlığıyla sağlıklı beslenme ve obezite konularında önemli ipuçları sunuyor. Şimdi okurlarımız için özel olarak hazırlanan bu röportajda, sağlıklı yaşamın sırlarını keşfetmeye hazır mısınız

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''
04-05-2024 15:29

----Sizi tanıyabilir miyiz?

Gaziantep doğumluyum. 2011 GAÜN Gıda Teknolojisi  ve  2. Üniversite  olarak ta  Doğu  Akdeniz Üniversitesi Sağlık  Bilimleri  Fakültesi Beslenme  ve  Diyetik mezunuyum. Meslek  hayatıma kurum diyetisyenliği  olarak başlayıp, sporcu  diyetisyenliği olarak devam ettim. Şimdide kendi  kliniğimde  obezite ağırlıklı  danışan  kabulü yapmaktayım.

----Neden bu mesleği seçtiniz?

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme öncelikle benim için çok değerli.Bu nedenle diyetisyenlik mesleğini seçerek insanların hayatlarına dokunup sağlıklarına kavuşmasına vesile olmayı hedefledim.

-----Sağlıklı yaşam kriterlerinde öncelik sizce hangisidir?

Sağlıklı yaşamayı hayatımızın merkezinde tutmalı, bir bütün olarak değerlendirmeli ve alışkanlık haline getirmeliyiz. Sıralama  yapmak gerekirse ;

1.Öncelikle sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.

2.Hareketli bir yaşamı benimsemeliyiz.

3.Stresi kontrol altına almalıyız.

4.Sevdiklerimizle bir arada olmak, kendimizi mutlu hissettirecek şeyler yapmalıyız.

----Neden kilo alırız?

Eğer gıdalardan aldığımız enerji miktarı artar ve egzersizle harcadığımız enerji azalırsa vücut fazla enerjiyi yağ olarak depolar ve kilo alma başlar. Erişkin yaşlarda kilo almaya veya obeziteye neden olan başlıca faktörler hareketsizlik ve aşırı beslenmedir. Bunun dışında yaşın ilerlemesiyle de kilo almaya başlarız.
Tiroid bezi yetmezliği (hipotiroid), insülin direnci, reaktif hipoglisemi denilen kan şekeri düşüklüğü, böbreküstü bezinin aşırı kortizol üretmesi, yumurtalıklardaki kistler ve hormon bozuklukları da kilo almanın önemli nedenleridir. Evlendikten sonra düzenli yeme döneminin başlaması veya sigarayı bırakınca iştahın artması da kiloyu artıran olaylardır. Az su içmek, aşırı alkol tüketimi, depresyon, bazı psikolojik sorunlar, emeklilik ve gece vardiyasında çalışmak gibi bazı sosyal ve psikolojik nedenler kilo alımında önemli etkenlerdir.

---Neden diyet yapmalıyız?

Sağlıksız beslenme kişilerde kilo yapmasının yanı sıra pek çok hastalığa da neden olabilmektedir. Bu nedenle günümüzde kilosu yüksek olan kişiler diyet yapmak istemektedir. Diyet yapılmasının asıl amacı ideal kiloya ulaşmaktır. Bunun yanında istenilen fiziki bir görünüme kavuşmak ve psikoloji düzeltmek amacı ile de diyetler uygulanmaktadır.

-----Diyet yapmak insanlara neden kabus gibi gelir? Sevimli ve cazip hale getirilmesi mümkün müdür?

Diyet yapan birçok kişi açlığa dayanamadığı ya da sadece mönülerden zorlandığı için vazgeçmiyor. Vazgeçmesinin en önemli gerçek nedenlerinden biri psikolojiktir.  Diğer önemli neden de, özellikle zamanı kıt kişilerin diyet programında yer alan malzemeleri temin etmek ve hazırlamakta zorlanmasıdır

Vazgeçenler ya sıkılıyor veya kilo kaybetme hızından tatmin olmuyor. Bazıları da “suçluluk duygusu” ile bir anlık düşüş yaşıyor veya devam etmek için kendisini çok “mahrum” hissedip dönüş yapıyor, vazgeçiyor. Sonra da birçoğu başarısızlığını açıklamak için, diyetisyeni, diyet programını, yaşam şartlarını veya kilo vermeye müsait olmayan bünyesini suçlayabiliyor. Bu tarz birçok kereler kendisini tekrar ediyor. Sonuç olarak bazı kişiler kendisine zor gelenin gerçek nedenini hiçbir zaman kavrayamadan, yıllarca diyetisyen diyetisyen gezip, kilo vermeye çalışıp, başarısız oluyor.

-----Sadece kilo verebilmek için mi diyetisyene başvurmalıyız?

Yalnızca kilolu olduğunuz zamanlarda diyetisyene gitmeniz gerektiği gibi bir düşünceyi de aklınızdan çıkarmalısınız. Çünkü yalnızca kilo vermek için değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam sürmek için de bir diyetisyen ile çalışabilirsiniz.

-----Kilo vermekte neden zorlanıyoruz?

  • Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
  • İnsanların diyet yaparken psikolojik zorlukların göz ardı edebiliyorlar.Bunları birçok başlık altında toplayabiliriz. Kilo kaybetmenin diyet yapan kişiye ne kazandıracağının (amacın) bilinmemesi Mükemmel olmaya çalışmak
  • Diyeti yarış olarak görmek gibi birçok sebep sıralanabilir.

-----Yeni nesilde obezite neden yaygın?

Obeziteyi günümüzde yaygın kılan en temel husus, beslenme alışkanlıklarımızın hazır gıdaya ve aşırı şekerli gıdaya evrilmiş olmasıdır. İnsanların aşırı şeker tüketimi, başta karaciğer yağlanmasına ve aynı zamanda genel olarak da kilo alımına neden olmaktadır. Obezite görülme sıklığındaki artışın nedenleri, artan teknolojiyle birlikte kolaylaşan yaşam biçimine bağlı fiziksel aktivitede azalma ve modern yaşamdaki beslenme alışkanlıklarındaki değişimdir.

Sağlıklı ve doğru beslenme önerileriniz nelerdir?

Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve diyet lifleri besinlerle birlikte yeterli miktarda vücuda alınmalıdır. Sıralamak gerekirse ;

1) Öğün Atlamayın

2) Öğününüz Çeşitli Olsun

3) Bol Sebze ve Meyve Tüketin

4) Yağ Tüketimini Azaltın

5) Hazır Yiyeceklere Sınır Getirin

6) Kurubaklagil ve Lifli Besinleri Tüketin

7) Bol Bol Su İçin

8) Alkol Alıyorsanız Azaltın

-----Spor yapmak diyet yapmakla ne kadar yakın ilişkilendirilir?

Spor ve kilo kontrolü arasında sıkı bir ilişki bulunur. Vücut spor ile sıkılaşır ve daha zayıf bir görünüme kavuşur. Hem de vücudun, hem de kasların güçlenmesini sağlayarak daha zinde bir vücut oluşmasına neden olur. Kilo verirken spor ile desteklenen bu süreç sizlerin daha sağlıklı ve doğru sonuç almanızı sağlar.

 

-----Diyet  yaparken neyi yanlış yapıyoruz?

En büyük yanlışlardan biri öğün atlamak: Çevrenizden size gelen en büyük tepkiler az yersen kilo verebilirsin. Az yemek iki öğünle günü kapatmak değildir. Bu yöntem sizi birkaç gün idare edebilir, fakat bir iki gün sonra sizi bu çok yemeye itebilir. Aç kalmak sizin için bir çözüm değil: Hızlı kilo vereyim derken aç kalmak size kilo kaybı dışında size farklı sonuçlar vererek geri dönebilir.  Diyet yapmak demek aç kalmak demek değil tam tersine doyarak beslenmek demektir. Birkaç gün kendinizi mutlu hissetmeyebilirsiniz. Bu çok normal fakat değişimleri gördükçe sizi motive edecek durumlar gelmeye başlayacaktır. Bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Değişimlerinizi sizin dışınızdaki insanlar fark etmeye başlayacak. Buda sizin hoşunuza gidecektir.

------Diyet yemekleri yapan ve satan işletmeler ne kadar sağlıklı ve güvenilir? Siz öneriyor musunuz?

Diyetlerin uzun süreli uygulanabilmesi için uygun seçeneklere erişim ve ulaşma çok önemlidir. Evdeki kısıtlı imkanlar ve zamanın yetersiz olması, diyetlerin bozulmasına neden olabilir. Ancak buradaki profesyonel hizmetler sayesinde söz konusu süreç çok daha düzenli bir şekilde ilerler ve adeta bir rutine döner.

Burada ifade edilen avantajların sağlanabilmesi için doğru ve profesyonel noktalardan hizmet alınması gerektiği unutulmamalıdır.

 

-----Kısa sürede verilen kiloların en kısa sürede yeniden alınması bilindiğine göre sizce en uygun olanı hangisi?

Sağlıklı  beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek verdiğiniz kiloları geri almamayı ve mevcut kilonuzu korumayı hedefler. Verdiğiniz kiloları korumak içinde şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir;

  1. ŞOK DİYETLERDEN UZAK DURUN! ...
  2. KAHVALTI YAPARAK METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN. ...
  3. ÖĞÜN ATLAMADAN DÜZENLİ BESLENİN. ...
  4. SU OLMAZSA OLMAZ. ...
  5. DOĞRU KARBONHİDRATLARI SEÇİN. ...
  6. LİFLİ BESLENİN. ...
  7. BİTKİ ÇAYLARINI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN. ...
  8. EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN.

 

------Sosyal medyada karşımıza çıkan su diyeti,aralıklı oruç… gibi yöntemler ne kadar doğru? Güvenli mi? Öneriyor musunuz?

 Beslenme kişiye özeldir. Ben birçok danışanıma aralıklı orucu uygulatıyorum ve öneriyorum. Aralık oruç diyeti ve su diyetleri metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra daha az kalori almanıza ve özellikle karın yağlarınızı eritmenize yardımcı olur. Diğer yandan da açlığın su içme isteğini azaltması gibi etkilerinden dolayı vücudun susuz kalma durumu da söz konusu. Bu diyeti yapmadan önce sağlık sorunlarınızın olmadığından emin olmanız gerekir. Mümkünse doktorunuzdan onay almak sağlığınız açısından faydalı olur. Özellikle hipertansiyon, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalığı bulunanlar  popüler  diyetleri uygulamaktan mutlaka kaçınmalıdır.

 

----İdeal kilomuzu nasıl ve neye göre ayarlamalıyız?

İdeal kiloya sahip olmak için kilonuzu boyunuzun karesine böldüğünüzde elde ettiğiniz rakamın 18.5 ile 24.9 aralığında olması gerekir. 18.5'in altında bir sonuç hesaplarsınız, bu sonuç olmanız gereken kilonun altında bir değere sahip olduğunuzu gösterir.

----Meslekte karşılaştığınız ilginç olaylar oluyor mu?

Özellikle aşırı kilolar yüzünden toplum tarafından dışlanan, ötelenen ve bu nedenle de özgüvenini kaybeden insanlarla karşılaşıyoruz. Biz danışanlarımıza yardımcı olmaya çalışırken aynı zamanda psikolojik destekte vermeye çalışıyoruz. Bunun içinde uzmanlardan yardım alıp yönlendirmeler yapıyoruz.

----“Diyet beyinde başlar” doğru mudur?

Kesinlikle doğrudur.Çünkü önce inanmak lazım ki başarabileseniz. Beyin sağlığı, genel sağlığımız için önemlidir ve doğru diyetle desteklenmelidir. Omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar gibi besinlerin beynimiz için faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca su tüketimine ve düzenli öğünler yemeğe dikkat etmek de önemlidir. Unutmayın, sağlıklı bir beden sağlıklı bir zihinle başlar!

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler