Gaziantep’in eski hanlarından biri olan Budeyri Hanı ziyaretçilerini bekliyor. Kent turizminde önemli bir nokta olan Handa Gaziantep Kültürü’ne özgü ürünler görenlerin ilgisini çekiyor.
Osmanlı Dönemi’nde 1900’lü yıllarda yapıldığı düşünülen Budeyri Hanı Gaziantep Turizminin ve kültürünün önemli yansımalarından biri olarak dikkat çekiyor. Gaziantep’te bulunan pek çok han ve tarihi evler Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenerek, Gaziantep Kültürüne kazandırıldı. 2004 yılında yenilenen Budeyri Hanı turistlerin ilgisini çekiyor. Han içerisinde yer alan hediyelik eşya dükkanları ve Gaziantep Kültürüne özgür yöresel ürünlerin satıldığı mekanlar görenlerin ilgisini çekiyor. Budeyri Hanı’nın turistlerin ilgisini çektiğini ifade eden han esnafı, Gaziantep’te turizm sezonunun açılmasıyla birlikte Budeyri Hanı’na gelen ziyaretçi sayısının artacağını söylediler.
BUDEYRİ HANI TARİHÇESİ
Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen hanın, 1900’lü yılların başlarında yapıldığı düşünülmektedir. Osmanlı han mimari tipolojisi içinde iki katlı, tek avlulu hanlar grubuna girmektedir. Klasik Osmanlı hanlarından ayrılan bazı yönleri vardır ki; mekanlar avluyu dört taraftan kuşatmayıp, sadece güney ve kuzeyden çevrelemektedir. Güney tarafta yer alan mekanlar tek katlı, kuzey taraftakiler ise iki katlı olarak inşa edilmiştir. Aynı şekilde plan tipi de diğer hanlarda görülmemektedir. Kuzey kanadının alt katındaki mekanlar avlu ile irtibatı bulunmayan ve caddeye açılan dükkanlardan ibarettir. Üst kat ise bir revakın arkasına yerleştirilen yolcu odaları şeklinde tanzim edilmiştir. Güney kanatta avluya açılan 15 mekan yer almaktadır. Hanın ahır kısmı her biri üç sıra halinde doğu batı istikametinde yedişer ayak üzerine oturtulan çapraz tonozlu otuz iki hacimden meydana gelmektedir. Yemiş (maarif) hanı, belediye hanının restorasyon programı dahilinde ele alınarak 2004 yılında restore edilmiştir.